Učitelj

558 Хроника

6) Дечја књижевност

Саша Чорни: Дивно лето, роман за децу превео Мил. Р. Мајсторовић, Београд 1935, ср 80, стр. 184, дин. 15. Издавач „Привредник“ — Кнез Михаилова бр. 3. — Још једним примерком обогаћена је библиотека наше деце. Више пута је г. Мајсторовић пружио деци у преводу књиге богате руске литературе. [оследњом, пак, имаће деца, при читању, да осете сва она ретка и потпуна уживања која може да пружи само она књига чији писац до танчина познаје дечју душу. Писац нам приказује малог Игора, који, напуштајући Русију, као и многи његови вршњаци и саплеменици, после многог лутања и обилажења настањује се у Паризу, заједно са својим родитељима. Одмах у почетку, где он долази у додир с дечацима француским, деца се наслађују извесним несташлуцима дечјим.

Више материјала пружа његов живот на једном пољском добру у близини Париза. И када је дечко исцрпео сва могућа и немогућа задовољства и забаве, које је могло пружити ово место, он одлази с ујаком на једну фарму. Овде тек настају нова, дотле непозната уживања.

Изванредним запазивачким даром писац даје најразноврсније моменте из живота „јунака романа“ напосе, а из природе уопште, до најситнијих детаља. Деца ће радознало пратити сваки покрет Игоров, налазећи и себе у неким његовим подвизима, а жалиће горко што и они нису свуда с њим. Каткада ће се губити мали јунак у оним многобројним, разноврсним и ванредним описима предмета.

И када нам се учини, да је фантазија пишчева апсолутно исцрпена, појави се нека нова личност, или нов момент, или друго место, што прене и радозналост, која почиње слабити. Широка и емоционална руска душа избија из. сваког реда, као и руско пространство.

Поред све занимљивости, коју пружа ова књига, она даје и лепу корист малим читаоцима, јер постоји једно читаво богатство речи (овде и преводилац. има доброг удела — а у једном невероватно уздржаном и коректном тону.

На крају, осим свих добрих страна, ова је књига лепо и укусно опремљена, са декоративним корицама, те се може препоручити и употребити као: поклон доброј деци и дар одличним ђацима.

Милица Лазаревић, проф.

Хроника

а) Домаћа

Препорука листова Југословенског учитељског удружења. Министарство просвете са ОНБр. 3398 од 25-1-1935 лоставило је свима банским управама распис следеће садржине: „С погледом на велики утицај, који на учитељство, а преко овога и на усавршавање и напредак васпитања и наставе у народним школама врше часописи и листови Југословенског учитељског удружења — ово Министарство препоручује свима месним школским одборима, да из опште позиције школских буџета за набавку часописа и књига, првенствено набављају централне листове и часописе Југословенског учитељског удружења; а где ова позиција не постоји, да по могућству у своје буџете унесу позицију за листове и часописе: „Народна просвета“, „Учитељ“, „Југословенче“ и „Учитељски календар за'1935 год“,

Нов начелник ва основну наставу.. — У име Његовог Величанства Краља Петра П, указом Краљевског Намесништва, на предлог г. Министра просвете постављен је за начелника Одељења за основну наставу Министарства просвете 3 групе 2 степена г. Јован Петронић,. начелник просветног одељења Краљевске банске управе у Новом Саду, 4 групе 1 степена.

НАГРАДА АКАДЕМИЈЕ НАУКА

Дело Народне игре, 1 од Љубице и Данице С. Јанковић, награђено је према расписаном конкурсу за 1934 год. на скупштини Академије наука 18 фебруара 1935 године са 2000 динара.

Исту збирку препоручио је Главни просветни савет за све школске и народне књижнице С.Бр. 1021 од 15-1Х-1934 и П.бр. 1290 од 18-1-1985 године.