Učitelj

Пројекат наставног плана и програма 621

Поступак. — 1) Домаће животиње и биљке из завичаја а нарочито с обзиром на узрочне везе: где живе, како живе и какво им је тело. 2) Посматрање биљака (лековитих) у школском врту: од семена до плода. 3) Промене у природи и њихов утицај на здравље: топлота, ветар, магла, облак, киша, снег, лед, град, роса, "слана, иње итд. 4) Ваздух, сунце и вода — значење за живот аовека, животиња и биљака. Хигијена. — Здраво човечје тело (његов састав и важност). Узрочне везе човека и природе.

У Рачун

Циљ. — Деца треба да се оспособе, да вешто бројно схватају околину и да са сигурношћу решавају задатке из њезине средине, а нарочито с обзиром на здравље.

Поступак. — 1) Деца треба да на очигледан начин дођу до јасних претстава 0 количинама и бројевима у рачунском обиму до 1000. 2) Усмено и писмено рачунање у сва четири вида рачунања (дељење једноставно) на практичним примерима из живота. „Завичајна рачуница“. Наше здравље – проблеми. 3) Римски бројеви до ХХ (у вези са причама о Римљанима у нашим крајевима. Написи на споменицима). 4) О мерама. Упознавање мера, без мера за површине и запремине.

Мерење. — Геометрија. — Разумевање разних облика и ве„личине предмета и црте, углови, троуглови, четвороуглови.

Сечење облика од хартије.

УГ Цртање

Циљ. — Изражавање цртањем треба да децу оспособи да "цртају разне предмете из своје околине по природи или по сећању и да на тај начин и графички изражавају своја осећања.

Поступак. — 1) Предмети у вези са укупним школским радом. 2) Илустровање доживљаја, приповедака и прича (у бојама). -3) Слике из природе и хигијене.

УП Лепо писање

Циљ. — Писање треба да је чисто, складно, равномерно и да што више потпомаже развој индивидуалности детета.

Поступак. — У „књиге рада“ или у свеске се уписују текстови из других наставних предмета. Народне пословице, имена »тувених људи; имена места, планина и река, ћирилицом и латиницом.

УШ Практична привредна знања и умења

Домаћинсшво и ручни рад.

Циљ. — Деца треба да се упознају са практичним радовима жоји су најподеснији за поједине крајеве тако, да се на тај начин "школа приближује и унапређује сеоску, градску или индустријску жултуру. К,