Učitelj

622 | __Ернест Вранц

Поступак. — 1) О пошти, телеграфу и телефону. 2) О реду вожње на железници. 3) О штедњи.

Пољопривредни тип. — Главна грана пољопривреде с обзиром: на постојеће стање.

Домаћички радови у кухињи с нарочитим обзиром на здравље.

Индустријски тип. Главне врсте обрта, индустрије или трговине. Користити се и употребити једноставна искуства.

Домаћички ред у кухињи и кући.

Женским ручним радовима треба да се деца навикавају на. ред, чистоћу, здравље и љубав према дому.

Мушки ручни рад помаже осталу наставу.

1Х Певање

Циљ. — Певањем у вези са осталом наставом треба да се: изражава радост и воља за рад. Деца треба да се све више упознавају са југословенском песмом, чиме се јачају естетичка и национална осећања.

Поступак. — Певање народних и уметничких песама, нарочито оних које имају везе са разредном идејом водиљом. Дечје игре с певањем.

Х Телесне вежбе

Циљ. — Систематским вежбањем треба да се јача здравље, при чему треба водити рачуна о „добу телесног јачања“ и о хармоничном развоју тела у правцу гипкости и истрајности.

Поступак. — Редовне и слободне вежбе као израз осећања. у уској вези са разредном идејом водиљом. Дечје игре с певањем и музиком.

ТУ Разред

Идеја водиља за васпишни циљ: „Преко брда и долина“..

Разредни циљ. — Деца треба да се у овом завршном разреду основне школе упознају са домаћом бановином и на основу тачног познавања своје бановине треба да у главним потезима. упознају и Југославију. Тиме се проширује круг дечјих стварних претстава који треба да на крају ГУ разреда показује хармоничну целину у обиму искустава овог доба дечјег узраста.

Нарочити циљеви. — 1) Проучавање психолошког и физиолошког развоја ученика основне школе завршава се констатовањем,. да треба одредити индивидуалне потребе душевног развоја за средњу, грађанску или вишу народну школу. 2) Деца треба да се упуте у познавање народне културе, како би се доцније могла оспособити за разумевање целокупне људске културе. 3) Подручјерада треба да буде бановине и постепено цела држава у уској вези са домаћим животом. 4) Екскурзијама и излетима треба да се наставно градиво утврди, а њихов васпитни утицај треба да се-