Učitelj

638 Библиографија

живота — доживљајности. На њему се оснива школа живота; 3) принцип активног радног живота. Ово је синтеза оба ранија принципа и на њему се оснива савремена школа рада и живота. — Принципи за организовање васпитања су: 1) Инди– видуални педагошки принцип, на коме се оснива индивидуалистичко васпитање; 2) Социјални педагошки принцип заједнице је синтеза оба претходна принципа књ на њему се оснива васпитање за заједницу и у духу заједнице. — Синтеза „свих педагошки вредних струја и праваца нове школе са новим васпитањем и савременом наставом“ садржи се у принципу активног педагошког рада и живота у школској заједници и у организовању школе у духу образовно-васпитне животнеи радне школске заједнице.

Д-р Спасић нам је раније дао две педагошке књиге о новој школи. Истина, то су само још „уводи“, али не и целокупан систем нове педагогике. Ми изјављујемо жељу, да д-р Спасић од ових уводних радова пређе на израду једне ве– лике систематски написане педагогике, у којој ће бити опширно и јасно повучена граница између „старог“ и „новог“. Ово делце препоручујемо пажњи наших читалаца.

Ргог. Зберап Коса: Унезк! Кгац Џјефтне и пагоди, 1955, =г. 8; 511. 114. — Тгдапје Јировј. иснејј. идгиХепја векспје га Ратогзки ђапомћпш рне. — Преко сто тридесет разних састава: анегдота, прича песама, извадака из говора од Краља Ујединитеља и о Краљу Ујединитељу. Читава мала антологија, управо читава једна. национална читанка о Краљу Витезу. Не зна се која је ствар од које боља у васпитном и националном погледу.

Овом националном читанком г. проф. С. Роца још једном је показао и свој; велики смисао за ове ствари и своју велику љубав према Краљу Ујединитељу. Култ Краља Уједивитеља се све више проширује и продубљује, и Он сваким даном постаје све већи у нашим очима, уколико се више и боље упознајемо с Његовим животом и радом. Том култу дивно служи и ова књига. Секцији за Приморску бановину ваља усрдно честитати што је издала ову изврсну књигу, коју препоручујемо свима да је набаве за лектиру своје деце.

М. Р. М.

6) Наставна средства

Пољопривредна карта Краљевине Југославије, издање Југословенске: велике ложе трезвености.

Ових дана се појавила једна новина за нас: пољопривредна карта наше земље рађена по најсавршенијим начелима и најновијим методама, у многим сликама и бојама. Гледаоцу пружа могућност да и летимичним погледом уочи: гео– графско, пољопривредно, културно и друго обележје једног краја. Рад је прецизан, брижљив и уметнички. У карти су на најуспелији начин спојени и строга стручност и најшира приступачност, због чега ова надмашује све досадашње радове ове врсте код нас, а спада у најбоље који су рађени на страни.

Солидност, исцрпност, живописност, очигледност, и сликовито приказивање

особина наше домовине (виноградарство је, например, приказано гроздом, шумарство дрветом, сточарство сликом вола, свиларство свилобубом, производња дувана листом дувана итд) квалитети су ове карте. Зачеље ове карте красе слике наше славом увенчане Краљевске династије: Вожда Карађорђа — Краља Петра Великог Ослободиоца — Ватешког Краља Александра Првог Ујединитеља — и нашег љубљеног Владара Његовог Величанства Краља Петра Другог; на средини Државни Грб а са стране четири слике којесу четири емблема наше светле народне прошлости.

Прва слика Свети Сава благосиља децу, претставља прво наше ослобођење од туђинског — византиског — утицаја. Свети Сава тиме што је изцејствовао самосталност наше православне цркве, учинио је по речима преосвећеног владике Николаја пре 700 година оно око чега се данас боре многи западни народи јер нема народне културе без народне цркве.

Друга слика — други емблем — крунисање Душаново — крунисање свих напора од Светог Саве до Душана у стварању јаке политичке државе националне културе и цркве. ђ ,

Трећа слика — трећи емблем — први устанак, трећи покушај нашег. ослобођења од туђина. А четврта као круна — четврти емблем — Освећено Косово, — ослобођење Јужних Словена и стварање моћне Југославије.