Učitelj

Библиографија 639:

Пошто је Господин Министар просвете својом одлуком Сбр. 1026/34 од 30 априла 1934 г. одобрио и препоручио ову мапу за употребу у средњим, грађанским и стручним школама, то би било добро да и учитељи са своје стране учине све да их свака наша школа набави. Услови за набавку су врло повољни јер југословенска Велика ложа трезвености — Престолонаследников трг 42 даје карту и на петомесечну отплату. Карта стаје свега 350 дин. и « Ј. ђ

6) Страна књижевност _

Проф. В. В. ЗБњњковск! : Бесди сљ гношествомђљ о вопросахђ пола Париз, ср. 80, стр. 72, цена 20 дин. — Проблем сексуалности и ероса и њихове велике улоге у животу омладине и одраслих, било када су ерос и сексуалност“ растављени, било када су спојени — најбрижљивије је мада у доста кратком излагању — овде дискутован. Стручњак психолог, педагог и мислилац јавља се сада да својим разговорима са омладином унесе више светлости у ова питања, на жалост, тако често злоупотребљавана у разним књигама са трговачким смером, а "без икакве научне и педагошке подлоге. Његово решење проблема је у путу чистоте, јер „пут чистоте је пут целосног живота пола, који не зна за раздвајање сексуалности и ероса“. У мору често псевдонаучне литературе о питањима пола,. књижица проф. Зјењковског је једно мало, али значајно откриће, које би преведено много користило нашој омладини за правилну оријентацију у овим питањима.

Русскал школа, редактор проф. А. Павлов, Ргаћа, П — Кгакоузка 8. Овај солидан педагошки и научни часопис изашао је у двоброју Ме 2/3 са разноврсном садржином. Препоручује се свима наставницима који се интересују савременом: педагогиком и читају на руском језику. Часопис је најлакше поручити преко. Свесловенске књижаре у Београду, Поенкареова 36.

М. Р. М.

Хроника

а) Домаћа

Министар просвете г. Стеван Ћирић

говорио је 23 марта на радиу о владиној просветној политици. Кад је било завршено штампање четвртог табака нашег часописа, онда је Г. Министар просвете одржао свој велики просветни програмни говор и њега је у целости донела дневна штампа. (крећемо пажњу свих наших читалаца на тај значајан Г. Министров говор који ће у целини бити штампан у „Народној просвети“. · Виша школа ва телесно васпитање. — На основу програмног говора о физичком васпитању народа, који је одржао преко радија г. Људевит Ауер, министар за физичко васпитање 21 марта т. год., ускоро ће се приступити оснивању Више школе за телесно васпитање у Југосла вији, која ће спремати за овај посао кадар стручно образованих људи.

Нов програм ступа на снагу 1 септембра. — Одлуком Г. Министра про-

свете Онбр. 17228 од 19 марта 1935 год.. наређено је да нови Наставни план и програм од 17 јула 1933 године ступа у живот 1 септембра 1935 године.

Рукописи који се подносе на конкурс. — Према објављеном конкурсу за уџбенике државног издања у „Службеним новинама“ рок за подношење рукописа је годину дана од објављеног конкурса.

Стечај ва награде ив вазужбина и фондова српске краљевске гкадемије за 1935 год. објављен је преко дневних листова и на њега скрећемо пажњу наших читалаца, нарочито на стечај из задужбине Димитрија Стаменковића.

Дечји дан ва 1935 годину по одлуци Југословенске уније за заштиту деце бићеприређен у недељу 19 маја и трајаће до 25 маја ове године. Дечји дан се изводи под девизом „Ниједно дете у Југославији не сме гладовати.“