Učitelj

Национално п социјално | 561

та пјесоуо одгапје и Жуоћи. Раја ејара и гагуНКи (акуа зћуајапја сомјекома гагшта језје оређ, ако пе 1 у:бе, опо 510 исл рог шулат 1 јепотепа ат, а тооја 5! зе Тогтиизан оуако: сомјек зе гагштот опјепзе и Дуоји, пјипе зе оп одгауа и пјети, ан розђедпјћ 158па о пјети ! зујјећ песе пшкада гагштот зрогпан; гасопејке зујјеја пјезчбе Фгетт зуојџи зпасата, а пагосло штшејот. Ти је зада ојуогепо ројје зушта тасопана СК т пазгојапјипа, пе зато Вегазопоуи пиши ти, пего 1 раћоапа 2, 1паутацај пој раћојос, расе 1 1еохонј, Као 1 дгишт оКкшит паисапјипа, Тако 51, его 1 рптодпе пацке ојгуоше зато једап поу! рш! до пасопан Скоса следапја па зуде! 1 Жуоф, по пе зато да зи опе офуогЛе пом! рш до (акућ зћуајапја песо |акуа пазгојапја зпађајеје ! поушп агоштепшта, паоко, «510 рпгодпјаскос Кагактега.

О зуоте зћуафапји Пуопшкоу1с је озјао и једпотше 510 рог1"нупоте окупи, 2а пјеса је штајо упједпоз! зато опо 510 5е тог]о пацспо шугфн, ртеко (оса окупга тје шКкада ргеја2о, 1 Какуо је БПо пјегоуо зћуатапје арзојшпоса перохпаТоса, [0 па Кој; зто џриСеп! зато па опо Ч!о је разао, пе хпато. Мета 5итпје да је оп! о [оте шао зуоје пи епје, ан са гаје јаупо !5ромпедао, дг2ао је ко Со зуојот Испот 1 рпуатот фуам. То је и једпц тшкц а ц Агиои гики, оп је Ште дао пазој пацсј, а пагосто редасов!ј; зато опо о зе тоде Ккопзпо иротеђш и дат пазгојапјипа, 1 (еопјока и дајет гагуапји, ! ргакиспо и пазгојапји око ргтјепјуапја (е0тузјић гегшата.

(Зугбејак и 1ацсој зуезс!).

КРОЗ ЖИВОТ И КЊИГЕ

Национално и социјално

— Од Свет. О. Аврамовића —

0)

Историјско збивање и живот није увек ново доживљавање, нови покрети и струјања, нови догађаји и стварања, већ каткад и преживљавање старог, враћање уназад, оживљавање прошлог, обнова старих вредности и садржина. Извесне појаве и покрети често су одгртање пепела са притајених жаришта; изналажење старих запуштених изворних жица. Одприлике нешто слично рекама понорницама које, скривено и провлачећи се дубоко кров наслоге и масиве, избију на сасвим другој страни, да отуда изнова потеку и оплоде запуштена поља и оранице. Има „потсвесног“ и код маса као и код индивидуа. То је често јаче од „свеснога“. И што се нама чини да је мистично оно је у суштини често реално, конкретно. Мистика у историји и животу често је буђење и по„дизање подсвеснога у маси и човеку.

Учитељ 36