Učitelj

726 Милић Р. Мајсторовић

културних удружења. С правом се може рећи, да је рад у таквим удружењима, нарочито на селу, био готово једино у учитељским рукама. Тако је Учитељ и у овом погледу часно вршио своју мисију.

Учитељ је за све време нераздвојно везан са Учитељским удружењем. Целокупна просветна акција у српским и југословенским крајевима била је увек предмет његове пажње. Нарочито живот саме учитељске организације. Ако се некада приступи писању историје учитељског удружења, онда се најважнији и највише материјала налази у самом Учитељу. Ми дубоко жалимо што је сва стара архива за време гвропског рата уништена од „културних варвара“ са Запада. А из ње би се исцрпео големи материјал за ту историју. Истина, да су извештаји са седница главног одбора и главних скупштина, па и среских организација, лоношени у изводу. Али и такви, најзад, могу послужити за реконструкцију рада у нашој организацији.

Значење свакога часописа је необично велико и много веће него што га неки цене. Тако и Учитеља. Јер он је своје читаоце водио „по земљи духа“, а у том своме странствовању „по земљи духа“, они наилазе на нова открића и нове вредности, које их јаче духовно формирају. Кроз свих пет деценија свога плоднога рада, Учитељ се старао да буде њихов идеолошки и сталешки вођа, који их упућује да сопственим слободним напорима испитују „и друга мишљења“, упоређују са својим и траже да што брже приђу Истини, а не да свако мишљење, теорију или хипотезу одмах прима као потпуну истину.

Од 1920 године, када се формирало Југословенско учитељско удружење, Учитељ је оглашен за централни педагошки орган Удружења. У исто време Учитељ се растерећује тема и материјала по чисто организациским и сталешким питањима и сав посвећује научној, педагошкој и школској пракси. Сталешка питања преузима на себе наша дична Народна просвета. С обзиром на велику територију, велики број сарадника из свих крајева и на његов југословенски карактер, потребно је да се Учитељ што пре почне штампати на десет штампаних табака месечно, како би могао задовољити све читаоце и сараднике и у исто време још више себе уздигао квалитативно, квантитативно и репрезентативно. Главни одбор Југ. учит. удружења својом одлуком од прошле године, поверио је потписаном да изради Библиографију свих штампаних ствари у Учитељу за време фактичког његовог педесетогодишњег излажења. Потписани је тај задатак, после вишемесечног рада извршио. Познато је да се библиографије могу радити са разних гледишта. Али, потписани је одлучио, да с 06зиром на саму ствар и време којим је располагао, ову Библиографију изради по азбучном реду писаца. Прво, овако се књига двоструко смањила, друго, многи чланци имају сада само историску вредност и, треће, што је код многих чланака немогуће тачно одредити којој специјалној науци припадају, јер су кроз такве аланке измешане чињенице из више наука. Али, да ће и оваква

и