Učitelj

18 __________|_______----–-

би се воља таквог човека одлучивала. Кад би се. могли створити такви људи, несумњиво је, да би у таквој једној људској зајед-

ници био напредан, здрав живот, живот који би се милио сваком

човеку, члану заједнице, у којој би се осећала потпуна социјална

равноправност, а социјална правда би била увек у триумфу.

Морално карактеран човек зна и осећа да јеон у друштвеној заједници само једна његова чивија, само један његов шраф и да је као такав дужан да радећи за себе истодобно ради и за друге. или радећи за друге истодобно ради и за себе. Такав човек се не издваја из средине у којој живи, већ као грађанин дела у свима правцима свестан да ради за своју општу кућу у којој је он равноправни члан.

Са тако развијеном социјалном свешћу, он ће бити увек добар, исправан и непоколебљив грађанин, па неће ни покушавати, да се нарочито истрчава или да нарочито штрчи, већ ће бити увек свестан да своје, можда, јаче интелектуалне или физичке силе _— способности потчини једној јачој и већој, а то је заједници у којој он као грађанин треба безбрижно и спокојно да живи и ради као и његови другови.

Грађанин са усправним ставом, чврстом, неповијеном кичмом, са потпуно пречишћеним појмовима о својим дужностима и правима према себи, према другима и према друштвеној заједници, неће никад доћи у положај да се заборави да помисли, да је његово „ја“ прече од свега другог. Он неће доћи у положај, да, можда, чак и за чанак сочива, прода своју савест и учини кри. вицу према другу, која је тежа и од самог физичког злочина Јер је јасно да је човек, који изгуби своју савест, изгубио и све одлике, које су требале да га карактеришу као човека морално јаког.

Једна друштвена заједница не жели да има притворне, ла жљиве људе, који би хтели да су дошаптачи, људе који би хтели да се додворе другима на рачун других, људе погнуте, људе који хоће да избију на површину не својом властитом вредношћу, већ својом довитљивошћу и јаким лактовима. Такви грађани су слаби, несигурни и у првој борби за одбрану правде и правице, побећиће, склониће се, па се из прикрајка кезити на оне честите грађане, који усправно, достојанствено и са фанатизмом бране честитост, поштење, правду и правницу. |

Овакве људске наказе трују друштвени организам, козе. друштвени напредак; парализују здрав организам, те су највећи злочинци прогреса.

Друштво такве људе не треба. Такве, још као децу, кад би се знало, требало би са највише стене бацити у понор.

Нама требају ови први и такве грађане треба да почне да негује основна школа, да продуже остале школе а доврши живот у друштвеној заједници.

Ми, који радимо са децом, знамо да колевка одниха овакву и онакву децу. Има деце која у свом инстинкту носе знаке мо ралне вољ: и карактера. Такву треба чврсто подржавати.

Друга носе знаке лаког прггибања. (Она хоће лако и брзо да оптуже друга; хоће да му се потсмехну; хоће да слажу; на