Učitelj

i sami danas sutra posjeduju zemliu. Da se ta želja ojača i da vide kakvu korist pruža rad u vrtu, djevojčice IV razreda od vremena do vremena kuhaju svojim sudrugovima objed, a povrće pri tom uzimlju iz vrta. Za tai objed priređuju i kruh, mijese ga i nose pekaru da ga drugi dan donesu. Da nauče cijeniti i štovati rad obrtnika, predu djevojčice na koloratu, preslici i vretenu, a dječaci rade na blanjači, u pčeliniaku, prave lonce i vježbaju se u vrtu da steknu neku vještinu koja gradskoj djeci obično nedostaje.

Nastoji se kod djece razviti etičko čuvstvo za bližnjeg i to pomoću vlastitoga djelovanja. Stoga djeca skupliaju male prinose u novcu i naravi, živežne namirnice, odijela, knjige za djecu siromašnih krajeva, te ih šaliu zajedno s listovima i kartama nježnoga sadržaja, te fotografijama, radujući se unaprijed odgovoru. Tako su u međusobnoi prepisci s djecom u zemlji i u inozemstvu.

4) Estetski principi. Ono što je istinski čisto lijepo mogu djeca doista samo u prirodi najlakše doživjeti i naučiti. Ne samo prekrasna okolica u kojoj se nalaze, izlaz Sunca koji dnevno promatraju, tišina i mir šume, nego i život životinja, pijev ptica u šumi, raznobojno bujno cvijeće i šareni leptiri na livadi, zeleno proljetno lišće drveća, koje u jesen poprima crvenkastu boju, djeluje vrlo povoljno na estetski osjećaj djece. Ali i plodovi hrastova, bukava, lipa i kestena iz kojih prave različite ukrasne predmete, kojima ukrasuju svoju školsku sobu, djeluju također veoma dobro. 1 usjevi vrta na pr. tikvice (bundeve) iz kojih djeca prave posude, lonce i vrčeve bojadišući i ukrasujući ih narodnim ornamentima, pa cvijeće iz kojega dievojčice prave vijence za svoje glavice, kao i igre koje s tim u vezi igraju, upotpunjuju etička čuvstva koja se u njima bude. Sve je ovo gradskoj djeci većinom uskraćeno dok to djeca »Šumske škole« dnevno doživljuju.

Rezultati »Šumske škole« su dobri. U početku nisu roditelji pokazali osobito razumevanje ni povjerenje. Oni su se bojali da će se djeca na slobodnom zraku prehladiti, da neće moći učiti, jari>Će biti rastresena. Drugi su, opet, bili mišljenja da i njihova djeca mogu pohađati javnu školu, kad su je u svom djetinistvu mogli pohađati oni iako su kritikovali škole koje su dnevno prepunjene, u kojima se prije i poslije podne drži obuka, a katkada i naveče, ako se u njoj nalazi šegrtska škola, pa se tako slabo mogu čistiti i zračiti. A i poJedini učitelii bili su u početku protivu novotarija, izražavali se o njoj negativno i sumnjali u uspjeh rada. Taj svoj negativni stav većinom su motlivirali subjektivno. Led se morao probiti, a istrajnošću je to i uspjelo. Broi diece narasao je od 8—49, a dnevno se povećalo povjerenje i razumijevanje roditelia djece. U rastu i težini djeca dobro napreduju što se može vidjeti iz antropoloških mjerenja. Evo nekoliko primjera (vidi tabelu na str. 219).

Djeca uče s lakoćom i u srednioi školi dobro napreduju. Ona se bave sportom: skližu se, sanjikaju, skijaju, jašu, plivaiu i dobri su planinari. Djeca vole svoju »Šumsku školu, posjećuju je češće i kao srednjoškolci, pomažu pri radu, jer se osjećaju njezinim pripadniHma. Oni se time ponose | vesele se svakom uspiehu svoje škole.