Učitelj

231

о броју школа, али се зна да је отворена школа у Ваљеву и другим већим местима и да је у Ваљевској основној школи било 529 деце. У Ваљеву је на дан 12 августа 1916 године о трошку општине ваљевске отворен Дом сирочади, у коме су деца имала све бесплатно, али у коме није било основне школе. У Дом је ступило 192 детета, али је известан број отпао, те је у Дому било просечно око 130 деце. (84 м. и 46 ж.). Мушка су деца, уз учење основне школе, изучавала ручне радове и израђивала разне алатке, а женска су деца вршила кућевне послове после рада у школи.

До децембра 1916 године у округу горњомилановачком била је отворена основна школа само у Г. Милановцу (7-11-1916 године), јер није било учитеља војника, а србијанске учитеље, као што је раније речено, војне власти нису хтеле још постављати.

У Крагујевачком округу у јуну 1916 године било је 13 отворених ословних школа са1567 ученика и 1125 ученица. Од ових школа биле су 4 у Крагујевцу са 1208 ученика-ца у школској 1916/17 години, 2 у срезу крагујевачком, 2 у срезу аранђеловачком, 4 у срезу лепеничком и 1 у срезу опленачком. У мају месецу 1916 године помиње се у Крагујевцу и дечје склониште сиротиште за децу од 4 до 14 година. У овоме склоништу деца су имала све бесплатно, и у њему је била и основна школа, у којој је крајем 1916/17 школске године било 128 ученика.

У округу крушевачком у школској 1915/16 години било је основних школа које су посећивала мушка деца, а женска су учила само женски ручни рад, пошто није било довољно учитеља. Зна се да је основна школа у Обилићеву код Крушевца отворена 3 априла 1916 године.

Из заостале школске архиве иза Аустријанаца не види се да је у митровичком округу било српских основних школа у 1916 години, а доцније их је, свакако, било. Из једног извештаја оштампаног у Београдским новинама види се да су прве арнаутске школе у овом округу отворене, и то у Митровици 4, а у Вучитрну 5 септембра 1916 године.

За новопазарски и пријепољски округ такође немамо података да ли је у њима и колико школа било отворено. Из једног извештаја Окружне команде у Новом Пазару јуна месеца 1916 године види се да би се у том округу могле отворити три школе, које су доцније свакако и отворене, а вероватно да је до краја окупације била још која школа отворена. Из извештаја Окружне команде у Пријепољу од јуна 1916 године види се да би сеу том округу могло отворити више школа и свакако су неке од њих доцније и отворене.

Ни за округе смедеревски и шабачки немамо података о отварању и раду школа, али их је сигурно било. Само не знамо колико је било школа у овим окрузима и у којим су местима отваране. На првом месту морало их је бити у окружним и среским па и у другим већим местима. У једном извештају Окружне команде у Шапцу каже се да су у округу постављене и 4 Српкиње за учитељице женског ручног рада.

Према једном извештају оштампаном 6 фебруара 1918 године у Београдским новинама види се да су тада у ужичком