Učitelj

311

инвазивни

дато доживљавање нарочите вредности (како је то оправдано нагласио Шелер), а вредности образују хијерархиски систем потчињавања.

Хијерархиски нижа тежња може улазити, као интегрални момент, у неки виши комплекс, али се у овом вишем комплексу она оригинално преображава и облагорођава не престајући ипак бити оно што јесте. Ето такав је смисао праве сублимације, како је он обележен у Платоновој Гозби. Сама Гозба претставља најбољи симбол такве сублимације: у њој је дато симфониско јединство разноликих емоција и тежњи — пријатељских, естетичких, еротичких, дијалектичких, филозофских и мистичних; и ето, немогуће је одрицати, да у овом интегралном јединству присуствују нижи, гастрономски нагони. Мначе Гозба не би била гозба. Хлеб и вино могу се налазити у основи највише заједнице људи. Сама духовна љубав има за свој први захтев — гладнога нахранити.

У овој чудној симфонији, која се зове Платонова Гозба, присуствује глас нижих виталних нагона, али они су преображени до непознатости, уздигнути до недоступне висине. Гозба Платонова има „економски фундамент“. Али би била права профанација рећи, да је Зутрочјоп (гозба) само сублимирани апетит и сублимирано пијанство! i

(Превео Ј. Р.)

Џон ДУЈИ:

Интерес и напор

и њихов однос према васпитању воље

Исто је тако тешко издвојити један педагошки проблем и третирати га засебно као и философски проблем. Решење сваког од ових проблема зависи од решења многих других проблема месобно повезаних. Одвојено третирање ма ког проблема представља ризик да се пренебрегну важни моменти или да се несвесно и нехотично унесу у дискусију непотребни елементи. Међутим ограниченост времена и простора каткад диктују да се одступи од овог принципа и ствари засебно посматрају. У таквим случајевима, оно што треба радити, то је, најподеснијим методом скренути пажњу на актуелне проблеме и утврдити њихов однос према предмету дискусије. Тешкоће су особито велике кад се третира питање интереса. Интерес је у тесној вези с емоционалним животом с једне стране, с интелектуалним, с друге, затим, својом идентичношћу, с пажњом. Тачна анализа интереса претпоставља детаљно и савршено познавање психологије осећања и свести и њихових узајамних односа, као и њихову повезаност — или отсуство те везе — с вољом.

Ово је само покушај да се укаже на главне стране проблема. Надам се да ће резултати мојих истраживања, који, може бити,