Učitelj

Го ____ЕРНРННИННННИНННИНИЦННННННИННННННННнНННН

неки присталица традиционалних метода. Међутим, дисциплина "каква влада децом кад су заузета оваквим радом није дисциплина старе школе заснована на страху, него је то унутарња дисциплина која извире из саме дечје заједнице, дисциплина коју стварају и чувају сама деца. Сваки евентуални покушај нарушавања реда при овом послу, сваки покушај саботаже, деца сама сузбијају и онемогућавају, јер виде да се тиме иде на штету и да се крње резултати њиховог заједничког рада. Стара школа проверавала је да ли ђак нешто зна на један вербалистички начин, испитивањем: ако је сваки,ђак знао да исприча: „Река Вардар извире испод... тече кроз Тетовско Поље... итд....“, онда је то за стару школу био довољан доказ да ђак зна и разуме. Ми, данас, знамо "колико је тај доказ несигуран.

Овакав рад, као што је описано прављење рељефа Вардар"ске бановине, јесте у исто време и један целисходнији, неверба„листички начин проверавања дечјег знања и разумевања, начин драгоцен нарочито за наставника неподељенее школе, коме је време скупоцено, јер се тим начином може у кратком времену „да провери колико стварног знања и разумевања имају ђаци. Кад видим да ђаци на нашем рељефу стрмо засецају обале Вардара на једном месту јужно од Велеса и Градског, зар ми то није сигуран доказ да они имају јасне појмове о клисури, О Демиркапији и да знају где је онар И не само да није неопходно, него је и сувишно да ми то ђаци декламују сувим, туђим речима. Овако се уштедило и у времену. А осим педагошке предности овог рада у природи, овог прављења великог рељефа, тај рад напољу, у природи, на ваздуху и ово дечје кретање и из хигијенских ра„злога имају велики значај и предност над непокретним седењем _У досадној учионици вербалистичке школе. Додуше, напољу се може радити само онда кад је лепо време. Истина, овакав рељеф под ведрим небом није сачуван од временских непогода. Оне га "руинирају. Кад падне киша ископаним коритима река нашега рељефа потече вода, напуне се водом наша језера, трава по нашим пољима на рељефу оживи и засија свежином. У нашим минијатурним градовима сруше се од воде неке куће: поплава!

Педагошки гледано рушилачко дејство временских непогода и природних појава на наш рељеф није било од штете. Напротив: гово чини да он такорећи живи, да се на њему врше и догађају и могу да проматрају неке геолошко природне појаве и промене, "као и у стварној природи. На нашем рељефу вода је порушила неколико кућа, мостова, железничку пругу, друмове, а деца су читала у новинама да је истинска поплава порушила у Скопљу и др. местима приличан број кућа, један део железничке пруге, многе друмове и мостове. Као што у животу друштвена организација поправља оштећене објекте, тако и ми на нашем рељефу поправљамо оштећено и уверавамо се о потреби организованог "рада и бриге око одржавања правих жел. пруга, путова, мостова титД., тј. о потреби и важности организоване друштвене заједнице.

ж

Други пример из школске праксе, који ћу да наведем, има "осим добрих особина првога примера још неке које ћу да истак-