Učitelj

МАО на ниниа караванима ЛИ

Као што се види из свега што смо навели, Чехословачка је као водећи принцип у школској организацији усвојила идеју јединствене школе. Реализовање те идеје развија се, наравно, демократским путем, тј. путем лаганим и где треба много да се ради. Реализовању тог принципа претходи његово испитивање на реформним школама чији се број стално множи. Месни фактори и државна управа настоје да се јединственост постигне нарочито у конфесионалном погледу као и да се изједначе могућности за дечаке и девојчице. Најтежи је проблем уједињавање школства на П ступњу, за младеж од 11—15 година. Настојања која теже томе јединству разбијају се како о сталешки отпор средњошколских професора, тако и о недијалектичко мишљење о односу јединства и диференцијације, као што смо показали. На томе ступњу очекују чехословачке педагоге и политичаре који су идејно разрадили идеју демократије до њених дубина још дуге и упорне борбе што се тиче школства. Али први корак већ је учињен како оснивањем огледних школа првог степена (до 11 година старости), другог степена — тзв. „коменија“ — (од 11—15 година) и школа трећег степена или тзв. „атенеја“ (од 15—19 година), тако и одлуком о прелажењу ученика грађанских школа у средње школе, која је за обдарене ученике врло лака, а напослетку и прилагођавањем наставних програма и организације обеју врста школа П степена, тј. грађанских и средњих школа.

За југословенске учитеље могу чехословачки напори око реализовања јединствене школе да послуже као пример како полако и стрпљиво се мора борити за сваки корак школског прогреса, али истовремено и како се постепено може досећи циљ, ако се за то има довољно одважности и ако се тежња за бољом школом не ослања на магловите теорије, него на научну анализу проблема у чврсту и разрађену идеологију.

С рукописа превео: ФЕРД. Ј. МАСЛИЋ

ДРАГОМИР КОСТИЋ:

Прилог психологији група и другарства код сеоске младежи

Испитивали смо групе и другарске односе код 39 дечака и младића у једном селу крај Јужне Мораве, између Сталаћа и Алексинца. Оно се налази на брду, изнад железничке пруге, и испод ње, у равници, близу Мораве.

Деца се друже са вршњацима из свог сусетства. Дете које долази у школу, дружи се са вршњаком са којим се дружило у претшколском периоду. Посматра непознату децу првог дана у школи, она остављају на њега непријатан утисак, и због тога

7"