Učitelj

498

да одлази у руке иностраним радницима који их производе, оне би одлазиле у руке нашем сиромашном становништву. Велики део нашег становништва из пасивних крајева учинио би се тиме продуктивним, што би довело до увећавања народног благостања, а самим тим и до веће просвећености, економског и културног снажења државе.

Област народног просвећивања у ширем смислу треба првенствено упутити и проширити у овом правцу и у вези с тим организовати потребне институције, па тек онда делати и у другим правцима. Прво смањити беду и обезбедити егзистенцију свима онима којима је она угрожена, а који би могли бити продуктивни само кад би знали у шта да пласирају своју снагу и слободно време, па тек потом тражити од њих сарадњу и учешће у другим областима.

Ш ПЛАН ЗА РЕФОРМУ ГРАЂАНСКИХ ШКОЛА И ГИМНАЗИЈА

На бази нашег Општег плана и детаљно изложеног плана за реформу основне наставе треба израдити план за реформу и грађанских школа и гимназија. При изради ових планова треба првенствено повести рачуна о овим чиниоцима: о међусобној повезаности, зависности и заједничком циљу свих школа, о потреби селекције и ученика и наставника, о потреби испитивања подобности за наставнички позив при ступању у ма коју школу која спрема за стручне васпитаче — наставнике, о редукцији извесних предмета и градива, о преуређењу вишег течаја, о практичној стручној спреми наставничког особља пре ступања у службу, а нарочито о промени методе рада и измени односа између наставника и ученика.

О овоме треба прво да даду своју реч позвани теоретичари и практичари из саме средине тих школа, у колико то нису до сада и сами учинили.

М РЕОРГАНИЗАЦИЈА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

Реорганизација просветне централе у нераздвојној је вези са реорганизацијом једне гране или целокупне просвете у држави. Било да се приступи делимичној или потпуној реорганизацији, просветна централа мора бити тиме тангирана.

Имајући у виду наш Општи план за реформу и посебни за основну наставу организација Министарства просвете мора бити извршена на новој основи. Преуређење се може извршити на два начина:

1) повезати истоврсне функције свих школа и ставити их у руке једних истих лица, што значи да реорганизацију гимназија и грађанских школа треба извршити на истој основи на којој је у овом Плану предвиђена реорганизација основне наставе, и то учинити истовремено са основном, па према томе реорганизовати и Одељење за основну и Одељење за средњу наставу: везати их у једно наставно и једно административно одељење.

2) за основу задржати данашњу организацију Министарства само је проширити новим отсецима и одељцима према духу и потребама реформе.

пуша -