Učitelj

о 499

Који ће од ова два начина бити бољи, о томе има да суде они који ту реорганизацију буду спроводили. Ми лично пре смо за први, него за други начин, што се већ могло и закључити из претходног излагања.

М ЗАКЉУЧАК

Излажући овај систем просветне реформе није нам био циљ да све просветне гране обухватимо и детаљно разрадимо, већ на првом месту да поставимо принципијелну базу за извођење реформе, а на другом, да на једној области, у овом случају на основној настави, да покажемо како у детаљима треба практично спровести тај систем.

Реорганизовање осталих школа, које се у овом елаборату спомињу и које је само у главним потезима означено, као и других непоменутих просветних установа, било би извршено по истим принципима и у тесној зависности од детаљно пројектоване реорганизације основне наставе. То уосталом нужним начином проистиче и из саме стварне повезаности функција, којом смо се ми и руководили при практичној организацији инструктивне и административне просветне службе.

Детаљно разрађен План за реформу основне наставе претставља нашу главну тачку практичног извођења реформе. Он је уједно и база за практично извођење реорганизације средње школе, као и свих осталих школа и просветних установа, које су са основном у директној или индиректној вези.

Радећи овај План ми нисмо били у заблуди да стварамо нешто од апсолутне вредности, јер би то било апсурдно, али смо живели у уверењу да смо у просуђивању потреба и могућности били искусни, објективни и добронамерни, и да смо за наше данашње прилике и потребе пројектовали најцелисходнији начин преображаја школе и просвете уопште. Исто тако живимо у дубоком уверењу да нам овај систем може 100 %-тно гарантовати бољу будућност и у погледу наше просвете и у погледу државног живота уопште.

СТЕВАН М. ФИЛИПОВИЋ:

За интелектуално подизање учитељства

Ш

Посматрајући наше савремене учитеље на раду закључујем: да се, без обзира у коме су времену и под којим условима учили учитељску школу, могу поделити опет на неколико група.

1) Учитељска интелектуална елита. а) Они који су рођени за учитеље, а своју велику педагошку спрему примењују и у пракси. То би били идеал учитељи, 6) Конфузионисти. Имају урођених способности за учитеље, прате савремену педагошку литературу, али раде као обични кулучари, без воље. За ово је крива школа, јер није помогла да им се развије воља за рад.

32%