Učitelj

= 622

Свакојако, да ће после ове прве књите следовати и друге, које ће излажена начела нове врсте рада детаљније приказати, да се у појединостима види целокупан процес рада, такорећи, стенографски забележен. Књиту топло преноручујемо читаоцима „Учитеља“.

Џон Дјуи: Интерес пл напор и морал и васпитање, превео са француског Малован Арсенијевић, професор, Скопље 1936, ср. 8%, стр. 75, цена. 10.— дин. — Име Џ. Дјуна, пропататира нове педатотике добро је познато нашим читаоцима. Прва студија је посвећена интересу и напору у њиховом односу на васпитање воље. Дјун поводом тога каже: „Кад умемо открити нагоне и активне детиње навике и кад умемо покренути их подешеним опкољавањем, ми тада нећемо имати потребе да се превише мучимо поводом интереса; они ће водити бригу сами о себи лично“. У другој студији се товори о моралу и Васпитању, па се каже да не постоје „две серије моралних принципа, две моралне теорије... Морално владање је једно и њихови принципи се морају свести на јединство“. Што је најважније: „Морал мора бити пренет У садашње потодбе колективнога живота и међу активне снате које та извршују као и у сплет нагона и навика које сачињавају индивидуалну делатност... Треба апсолутно да утврдимо да су морални принципи исто тако реални у истом смислу, као друте снате, да су битно спојени за социјални живот и за индивидуални пбихички механизам.“ (

Милан Ј. Јањушевић: Из савремене педагогије, Скопље 1987, ср. 89, стр. 104, цена 15.— дин. Издавачка књижарница „Славија“. — Помоћи да се што јаче расветли однос између новог школског покрета, друштва и биолошког развића јединки, тј. што чвршће повезати биолошке и социолошке разлоте у заснивању нове, радне школе —- то су тежње М. Јањушевића, које спроводи и кроз пет мањих студија у овој збирци. То су: Васпитање и друштво, Спонтана активност као основни принцип савремених педатошких покрета. Васпитање М. Монтесори, Васпитна вредност ручног рада и Активна школа Ал. Феријера као синтеза савремених педатошких покрета. Неке су студије штампане у „Учитељу“. Нашем младом сараднику желимо још већи успех у будућем раду.

Д-р Стеван Патаки: Педагогијска наука и проблем одгојне функције, Затреб, 1986, 89, стр. 40. н Развој човјека и образовање личности, Загреб 1937, 86, стр. 19. — 0 овим и друтим списима Д-р Патаки проговорићемо опширније друтом приликом. Сада само скрећемо пажњу на њихову појаву.

Анте Тадић: Акваријум, Суботица 19837, 80, стр. 43, цена 15— дин. Издање књижаре Маричић и Јанковић. — У новој школи акваријум служи као одлично средство за наставу и бев њега се ниједна нова школа ни основна ни средња не треба да замисли. Овде је изнето упутство: Шта је то акваријум, како се он поставља, како се њиме руководи, како се мења и освежава вода, које врсте биљака, риба и водоземаца долазе у акваријум и како се хране. Делце је илустровано са 53 слике. Препоручујемо га читаоцима.

Г. Компере: Монтењева педагогија, превео с француског Божидар П. Весић. Издање Удружења наставника грађ. школа Београд (Дринчићева 3) 1937, 80, стр. 24, цена 5— динара. — У историји педатошке мисли име Мишел де Монтења заузима врло важно место, јер он долази у ред „најактивнијих и најоритинилнијих духова који су икад постојали“. Зато се ова студија топло препоручује. Превод Весићев је потпуно у духу нашег језика, пако је задржао све особине Компереовог стила.

М. Р. М.

Б) СОЦИОЛОГИЈА

Д-р Илија Папазов: Задругарство у Бугарској, превео К. Крајшумовић, Београд 1987, 80, стр. 98, цена 15— дин. „Задружна библиотека“ Поенкареова 21. Упознати се са привредним и социјалним условима Бугара пре ослобођења и покушајима око побољшања привредног и социјалног положаја њиховог у то време; упознати се са првим практичним покушајиме на пољу задрутарства после ослобођења, и ба задружним покретом и његовим успехом у садашњици, то је циљ ове популарно писане књите. Наши читаоци ће се преко ове књите упознати са једним важним делом живота налте источне браће, па је топло препоручујемо.