Učitelj

за борбу: за лакши, бољи и лепши живот, и, укратко речено: за његов морални, материјални и културни препорођај.

Мора се радити на стварању новог и бољег села, са што бољим и лепшим: њивама и пашњацима, воћњацима и виноградима, као и корисним повртарским градинама, са уређеним лепим шумама, лукама и дубравама, и, — чији ће видици дати новога полета и нове снаге, као и истрајне воље. за што бољи и најбољи живот у нашем добром и лепом, али, готово, заборављеноме селу.

Мора се радити на стварању новога села у коме ће многи сељачки радови бити моторизовани, и, у коме ће се чути радосни хук мотора и трактора. Морају се стварати нова села у којима ће се, у слободним часовима, у лепим, здравим народним домовима слушати: радиоапарати, читати разне корисне књиге и листови, у којима ће се, празником и за време дугих зимских вечери, држати корисна предавања за народ и разговарати се о свима корисним питањима и проблемима за напредак села и сељака. — Мора се радити, дакле, на спреми и способности нашег сељака, и, не треба никада заборавити: да наша земља, и данас и свагда, почива на нашем селу и сељаку и, да они хране и цара и мрава...

Само љубав према селу и сељаку права је и најкориснија идеја водиља у животу и раду нашем, јер, само преко препорођеног и култивисаног села и сељака, може се препородити и култивисати наша драга Отаџбина Југославија.

На спреми и просветном раду, и некада и данас па и свагда, највише су радили и раде предано и несебично наши народни учитељи, те и овога пута њима највише и препоручујем: „Сељачки буквар“, јер је он нашао прави, најбољи и најкраћи пут за спрему и способност нашег сељака и он иде истрајно тим путем, што је за похвалу и честитање оним вредним људима, који раде и сарађују на њему.

Поред листа „Сељачки буквар“, његово уредништво свакога месеца издаје и по једну књигу, у којој су радови, који треба да се правилно обраде у том месецу. До сада је изашло таквих 9 књига, и, оне доносе:

| књига: „Како ћеш да повећаш приход са свога имања:

П књига: „Како се сузбијају штеточине и болести на воћу:

Ш књига: Како се сузбијају и лече заразне и паразитске болести код стоке

ТИМ књига: „Како се саде, како треба брати, паковати и чувати воће и поврће:

М књига: „Како се саде, гаје и прерађују шљиве:

МЕ књига: „Како се млеко чува и прерађује у разне млечне производе:

МП књига: „Грађење дрвених силоса и справљање силажег

УШ књига: „Коров и његово уништавање;

|Х књига о гајењу свиња.

Ове књиге у претплати јевтиније су и коштају за годину дана 60 динара, која се претплата може послати у две или три рате. Поред ових књига излази свакога месеца и лист: „Сељачки буквар“ и кошта годишње само 10 динара. Уредништво Карађорђева улица бр. 61. — Београд.

Као дугогодишњи радник за наше село и сељака, могу слободно рећи својим млађим колегама: да својим сељанима најтоплије препоруче овај лист и књиге, јер ће оне сељаку и највише користити у њиховом привредном раду. И, прошле године, на годишњој скупштини Српског пољопривредног друштва, сви присутни сељаци, најлепше су се изразили о Сељачком буквару и пожелели: да и Друштво, свој орган „Тежак“ уређује као „Сељачки буквар“.

Слободно могу рећи још и ово: да је „Сељачки буквар“ за нашег сељака, ако не његово привредно Јеванђеље, а оно један најлепши и најкориснији Сељачки учитељ у свима његовим привредним радовима.

Милан Ст, Недељковић