Učitelj

Пт РЕНЕА 22622 251

Оволико износимо рад на овом првом Педагошком течају Огледне школе у Београду. Мишљења смо да би овај рад требало и даље продужити. Ово нам диктују два разлога: !) што се донекле унифицира настава и 2) што се врши упознавање учитеља из свих крајева земље, онда развијање међусобне љубави, другарства, пријатељства и братства. А то се проноси даље и шири кроз наставу у школама и уједначава рад у народу према нашим националним потребама, расним и радним способностима у духу југословенског напретка и културе.

Свет. Д. Миловановић

СРПСКЕ ВЕРОИСПОВЕДНЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ И УЧИТЕЉИ У РУМУНИЈИ

Конвенцијом закљученом 10 марта 1933 год. између Југославије и Румуније о уређењу мањинских основних школа у Банату, српске вероисповедне основне школе, основане још за време Аустро-Угарске, добиле. су изгледа свој дефинитивни облик и законом (конвенцијом) одређен положај.

По конвенцији могу постојати државне мањинске основне школе, приватне мањинске основне школе и вероисповедне мањинске основне школе.

Српски народ у Румунији слободним одлучивањем (чл. 13 конвенције) решио се за српску вероисповедну основну школу, на коју је навикао и због које је водио дуге и тешке борбе са властима у бившој Аустро-Угарској, које су тешка срца дозволиле њихово отварање тек крајем 18 века (70-тих година). Сматра се да преко вероисповедне основне школе српски-живаљ у Румунији, око 50.000 душа, има највише изгледа да се национално очува.

Тих школа има сада у 51 месту. Четири су у варошима: Араду, Темишвару, Молдави и Чакову (родно место Доситеја Обрадовића). Остале су по селима.

Са 1 наставником Србином има 18 места „ 2 наставника Србина за УНЕ Ha 3 2 i та и п 4 " ri " 3 " "5 " “ " 1 "

Свега 105 учитеља-ица Срба у 51 месту (школи).

Све школске зграде су.у добром стању, задовољавају и модерне педагошке и хигијенске захтеве, и ако су све зидане до почетка светског рата.

Школски намештај је такав, да се не може ни хвалити ни кудити. Исти је као и у огромном броју основних школа у Југославији. Од учила се најчешће наилази на руске рачунаљке, довољно земљописних карата, лепих слика за веронауку и очигледну наставу. Затим у довољном броју инструмената за физику и хемију које се у мањем опсегу предају у вишим разредима основне школе.

Школске зграде и учитељски станови се одржавају у реду, чистоћа је задовољавајућа. Учитељски станови су здрави и удобни. Састоје се обично од 2 собе, кујне и 3—4 споредна одељења. Школски вртови ретко где постоје, а учитељима припадг по 400 м= баште или накнада у новцу. За учионице има довољно огрева, а учитељима припада посебице по 10 м“% дрва.

Строго узевши опште стање је задовољавајуће, ако не и врло добро, с обзиром на прилике под којима живи овдашњи српски живаљ. Све што имају сами су створили, са врло мало државне помоћи, што доказује њихову високо развијену српску свест.

Наставни програм је врло обиман, исти је као и у државним основним школама. У првом разреду мора се рачун обрадити у све четири рачунске радње до педесет и то усмено и писмено. Писмено рачунање не састоји се само у записивању добивених резултата усменим рачунањем.