Učitelj

Виши школски саветник БОХУМИЛ ПЛУХАРЖ (РАЈНА ВВ), земаљски школски инспектор — Праг:

РАЗВОЈ ОСНОВНОГ ШКОЛСТВА У ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ

Гесло чешког народа „Просветом слободи!" било је раширено и популарно већ неколико деценија пре светског рата и није остајало само празна реч. Зато је и образовање најширих народних слојева у чешким земљама било на достојној висини. Само зато поздравио је свеколики народ са симпатијама борбу за наше народно ослобођење и само тако могао“је да дође и победоносни 28 октобар 1918.

Ослобођени народ остао је веран својој културној традицији. Од првог тренутка откако постоји самостална ЧСР брига за народно просвећивање је дужност нове државе, дужност која се разуме сама по себи. Исто је тако разумљиво што се највише бриге и старања посвећује оним крајевима где је то потребно. У томе не одлучује ни административна јединица (земља), ни народност.

Најубедљивије се то старање за народну културу у ЧСР манифестује у статистичким подацима о основном школству. Пре него их наведемо сматрам да је потребно нагласити да су пре светског рата биле далеко горе прилике у школству у Словачкој и Поткарпатској Русији, него у Чешкој и земљи Моравскошлеској. Словени у бившој Мађарској нису имали ни довољно школа, а сем тога много су патили од насилне мађаризације. Основне школе биле су тамо оруђе за мађаризацију. Нарочито су бедне прилике биле у Поткарпатској Русији. Тамо је аналфабетизам међу Словенима био општа појава. О томе како је деловала мађаризација најбоље нам казује чињеница да је у Словачкој, према стању од ! септембра 1918 године, од 3641 школе 'било само 140 школа словачких.) У данашњој Поткарпатској Русији се за време бивше Мађарске само у 34 црквене школе предавао такође и русински.3)

У Чешкој су прилике биле повољније, али и овде се морала водити борба за сваку чешку школу на територији са немачком већином,

5) „5јомепзке ЗКкојћуо у реотпозн" (Словачко школство данашњице), Праг 1

1932, издало „Зјати пакјадајејаћ!".

2) „ЗКојћ! па РодКаграњке Виз у ротпозн“ (Школство у Потк. ' Русији данас), Праг 1933, исти издавач.

Учитељ 27