Učitelj

Божидар Зечевић, Београд

Поднладак црвеног крсша у народним школама Југославије

Међународна васпитна организација Подмлатка црвеног крста, настала заузимањем америчких учитеља, уведена је у школе са циљем да се у њој ученици морално, социјално и хигијенски васпитају и спреме за активне чланове Друштва црвеног крста и за добре и корисне грађане. Кад је за време великог светског рата било стављено ученицима у дужност да нешто учине за оне који страдају у вези са ратом, наставници су увидели да такав рад може бити од великог васпитног значаја не само за спремање ученика за живот него и за васпитање њихово за међународну солидарност и сарадњу која је после рата имала да се развије на свима пољима. Ђаци су се заинтересовали за судбину ратника на бојном пољу, за живот њихових породица и за акције које су вођене у њихову корист, те су и сами настојали да учине нешто за ублажење ратних невоља радећи по девизи „ја служим“. Пошто је развијен дечји интерес, амерички учитељи су увидели да се у тим делатностима у корист других могу применити најлакше савремене педагошке методе и покренути школска омладина на користан, стваралачки рад. Такав делотворан рад на помагању других треба да постане полугом васпитања деце у школи, којом ће се изграђивати дечји карактер и спремати нове генерације за плодан и користан живот, а у исто време и одушевљавати за нове човечанске идеале, што је циљ модерне школе.

Кад је 15 септембра 1917 претседник Америчких држава Вилсон, као претседник Америчког црвеног крста, издао прокламацију школској омладини да се створи Амерички подмладак црвеног крста „у коме ће сваки ђак Сједињених држава моћи да нађе прилике да служи другима“ велики број ученика свих врста школа сврстао се под заставу Црвеног крста да својим скромним силама учине нешто за оне који страдају у вези са светским ратом. Радило се са вољом и одушевљењем, ученици су се такмичили ко ће више да учини, а при чему су јачала њихова хумана осећања и развијао се смисао за градилачки рад.

Кад су престала непријатељства било је много беде коју је рат иза себе оставио, а код Америчког подмлатка црвеног крста нашло се прикупљених средстава намењених за ублажавање ратних