Učitelj

невоља. Амерички црвени крст шаље своје делегате у Европу са задатком да оснивају омладинске организације Црвеног крста преко којих ће се делити помоћ деци у крајевима опустошеним ратним пожаром. Делегатима Америчког црвеног крста стављено је у исто време у дужност да израде васпитање омладине целога света у истом правцу, како би се нова поколења од младости навикла на међународну сарадњу што је предуслов за одржање светскога мира. Похрет за организацијом деце и омладине у државама Евроле развио се нарсчито после одлуке скупштине Лиге друштава црвеног крста, држане 1922 године у Женеви, да се поред свих националних друштава оснују такве организације, прилагођавајући их локалним приликама и системима школа односних држава. Препоручено је да се у Правила Подмлатка. црвеног крста унесе да је „Подмладак организован, да у дечју душу уреже идеал мира Црвеног крста, да се његови чланови привикавају да се брину о своме здрављу, да се вежбају у схватању дужности људске и грађанске солидарности и напослетку да друштво код чланова развија смисао за помагање деце своје државе и деце других народа“. Покрет организовања омладине брзо се проширио по културним државама тако да данас Подмладак постоји скоро код свих цивилизованих народа и броји преко 17 милиона чланова деце разних раса, религија и сталежа свих. континената. |

Делегација Америчког црвеног крста дошла је у нашу земљу почетком школске године 1921/22 и њени су чланови држали предавања наставницима и израдили су и штампали прва Правила Подмлатка у којима је постављен за васпитни циљ: „да се стара о здрављу народа и да на моралној основи припрема пут трајноме миру. Преко организације Подмлатка црвеног крста настоји се дакле да се појединци и читави народи приближе једни другима, да се међусобвим упознавањем, споразумевањем и помагањем развију осећања пријатељства и солидарности и да се у духу међусобне трпељивости. и узајамног поштовања иде заједничким идеалима.

Подмладак је дакле основан са задатком: 1) да деци и младежи улије основна правила личне и школске хигијене; 2) да пробуди и развије у њима морални осећај при сваком добром делу које се учине ближњем; 3) да их упознаје са грађанским правима и дужностима; 4) да их упућује у стварање хуманитарних покрета и да их васпита у правцу племенитости и човекољубља.

Организација. Делегација Америчког црвеног крста напустила је нашу земљу концем јуна 1923 године и предала агенде Подмлатка у руке одбора Подмлатка Друштва црвеног крста који је изабран при Главном одбору још 25 децемора 1921 године. Захваљујући правилном схватању и свесрдном заузимању наставника свих школа, као и помоћи Министарства просвете и Главног одбора Друштва црвеног крста за организовање школске деце у Црвени крст, покрет је почео хватати корена најпре по већим местима, а затим по варошицама и напослетку по селима. Из доње табеле се види како се организација Подмлатка ширила у нашој држави.