Učitelj

Први тип преовлађује међу учитељима Моравске бановине. Међу њима има неколико врло вредних писаца чланака и литерарних огледа. У њиховим чланцима огледа се добро познавање питања које се третира, продубљеност мисли, лична убеђеност у вредност саме ствари о којој се пише, као и солидна писменост и начин изражавања.

Природа њиховог интереса види се из наслова тема објављиваних последњих десет година у „Гласнику Савеза трезвене младежи“ и у загребачком листу за безалкохолну културу „Нови живот“. Највреднији међу њима заслужују да овде буду поменути:

Поч. Миладин Јаковљевић (учитељ у Пехчеву), објавио је у „Гласнику С. т. м.“ низ чланака од којих су запажени: О сузбијању алкохолизма на селу у Јужној Србији; Непријатељи трезвењачког“ покрета; Прилог проучавању питања о етичким основама трезвењачких дружина; Учитељев ауторитет и антиалкохолни покрет; О развићу ниских тежњи код извесних сеоских младића.

Љубивоје Бајић (учитељ у Медвеђи код Трстеника), исто је: тако плодан: О дволичности и трезвености, О спремању учитељске омладине за ширење трезвености; Један израз слабости наших непријатеља; Учитељ и апстинентска акција; О апстинентском васпитању у основној школи; Прилог психологији наших непријатеља; Алкохол и традиција (овај последњи у листу „Нови живот“).

Михаило Б. Дуњић (Куновица-Ниш) пише: Пред прославу трезвености; Сеоска средина и ширење трезвености; Сеоска младеж, њени родитељи и трезвењачки покрет („Нови живот“).

Михаило М. Лазаревић (Стиник-Струмица, Избеница-Бачина). објављује: Учитељ и трезвењачка организација; Реч-две о ширењу“ трезвености у Јужној Србији; Безалкохолна прерада воћа и ширење трезвењачког покрета; Дописивање кола по основним школама; Противници покрета трезвености.

Љубинко Милићевић: Наука о васпитању и резултати научних. испитивања утицаја алкохолних пића; Непријатељи трезвености у светлости психоанализе; Пакости које чине непријатељи. трезвености апстинентима; Нова школа и трезвеност; Прилог психологији трезвењачких вођа; О ширењу трезвености на селу. Ово последње је конгресно предавање одржано на У југословенском конгресу трезвености у Скопљу 1933 године и објављено у листу „Нови живот“.

Аксентије Гагић (Рибарска Бања): Наша трезвена омладина и: наша култура; Савремена привреда и трезвењачки покрет; Наше: воћарство и савремена борба против алкохола (предавање на Воћарском конгресу у Чачку 1932 године); Учитељ, главни чинилац ширења трезвености на селу („Нови живот“).

Божидар Љ. Ђорђевић (Власина), најмлађи је у овоме кругу. Поред чланака: О истрајности у апстинентској акцији; Како да постигнемо успех; Алкохол и сеоска омладина, написао је и драмски“ оглед у две слике „Крвава слава“ који је награђен на конкурсу „Гласника Савеза трезвене младежи“ и посебно отштампан.

Дужим или краћем радовима јављали су се и: Тодор Костић,. Сима Зајић, Владан Живковић, Владимир Дражић, Живан Ћирић, Станоје Бојовић, Јусуф Гранов, Јован Димитријевић, Миладин Вав--