Učitelj

_____-_

ловић, Душан Миладиновић, Милан Јањушевић и још неколицина: који су у међувремену престали бити апстиненти.

На овоме месту можемо поменути да је „Учитељ“ до сада објавио пет чланака о трезвености у вези са наставом и васпитањем, и један приказ. То су, поред ранија два поменута чланка која је написао Јован Удицки, још и чланци: Апстинентско васпитање омладине од Ј. Чапа у преводу с чешког Бисеније Лукић (1927/28). Алкохолизам и настава од Драгомира С. Ђоковића (1931/32), и Питање антиалкохолне наставе од Душана Теодосића (1932/33). Драгољуб Илић је приказао књижицу „Да сам знао раније“ од д-р Милоша Ђ. Поповића (1921/22).

Овде помињемо и Мату Ловрака, учитеља и књижевника у Загребу. Он је на почетку свога књижевног развоја објавио у Гласнику Савеза трезвене младежи 1924 године две своје скице: Мали. трезвењак и Страшан сан. А у јуну 1938 године друштво трезвености „Нови живот“ у Загребу издало је успели Ловраков омладински роман „Дивљи дјечак“, где је на уметнички начин приказана. симпатична учитељева борба за отрежњавање једног села. Литерарне. огледе у стиху и прози других учитеља овога пута морамо изоставити. Практични рад учитеља трезвењака најбоље би се могао овде приказати двадесетогодишњим фреквенцама њиховог броја, броја организација које су они основали и водили, кола трезвене младежи, друштава трезвености и трезвених сеоских чета. Нажалост; такве бројне фреквенце ми нисмо били у стању да прикупимо. Овде изнети бројеви могу само да илуструју овај приказ, али и као такви они ипак доста казују.

Тако је остало забележено да се 1924 године на позив Југословенског савеза трезвености (тада седиште у Сарајеву) за оснивање нових друштава трезвености јавило 17 учитеља. Савез је тада бројио 41 друштво. Од тих је 19 било новооснованих, међу овима су 8 основали учитељи по селима (Неготин на Вардару, Ласово код: Бољевца, Петковица код Шапца, Бистрица код Бијелог Поља, Баваниште у Срему, Виница код Кочана, Маковиште код Косјерића, Корај код Брчког). Али је исто тако те године забележено да је из чланства Савеза трезвене младежи брисано 40 кола углавном по основним школама и то због неактивности. (Остало их је 11). Нека од ових кола основали су друга лица по школама где није било: учитеља трезвењака. За ту годину имамо још један податак о броју учитеља трезвењака. Наиме, у тада основани Савез наставника трезвењака уписало се до конца 1924 године 60 учитеља из разних: крајева. Школска 1925/26 година бележи знатан полет Савеза трезвене младежи. Он тада броји 182 кола. Кслико је било кола по Основним школама не знамо, али да је њихов број био знатан види се по томе што је само у околини Јагодине било 24 учитеља трезвењака са 14 кола и преко 300 чланова. 1927/28 године пристиже: прва генерација нових учитеља трезвењака из алексиначке учитељске школе и број нових кола по основним школама је још већи. Те је године Савез имао око 400 кола. 1928/99 године било је преко: 70 кола по основним школама. Овим колима се обратила нарочита пажња у школској 1929/30 години, када је новим законом о