Učitelj

Рорцрн-====_____-_-__-_-__=_=____ __"__6__

средњим школама био онемогућен рад Савеза у тим школама. Од "те године почиње поступно опадање Савеза, па се и број кола по основним школама смањује, изузев 1931/32 годину када је их поново организован цео низ. (30 од укупно 158). 1982/33 број је спао на 18, 1933/34 пење се на 23, 1934/35 поново спада на 17, да би се даље кретао од 1985/36 до 1987/38 на 20, 17 и 13. Просечан број чланова у овим колима био је око 25.

Када је 17 септембра 1928 године при Југословенском савезу "трезвености у Загребу основано друштво трезвености „Расадник“, с циљем проналажења појединаца и њиховог припремања за будуће вође покрета у своме месту, тада су се у чланство друштва јављали и учитељи. Прве године је друштво окупило 975 чланова од којих је било 28 учитеља и професора (али 89 жандарма). После је из године у годину број учитеља растао да их 1933 године буде пријављених 98 што претставља четвртину укупног чланства. После је овај број опадао, и сада се у списку активних чланова води 50 учитеља из разних крајева, али највише из Моравске бановине, опет из редова ученика алексиначке учитељске школе.

Циљ оснивања кола трезвене младежи по оснесвним школама и задобијања учитеља за ту акцију, јесте у томе, да се деца васпитају у духу потпуне уздржљивости од алкохолних пића и дувана, како би се код њих већ у тим годинама усадила одвратност спрам уживања таквих и сличних материја. Коло ради и на томе да се његови чланови клоне и осталих навика које рђаво утичу на развитак младога тела и ометају правилно физичко и душевно васпитање. Да би тај свој задатак постигло, коло ствара својим члановима корисне забаве и уживања којим се физички, умно и етички снажи омладина и на тај начин припрема за доцнији користан живот и рад у друштву. Овај се задатак остварује путем заједничких чланских састанака на којима се читају и тумаче штампани чланци, писмени састави и извештаји о штетном деловању алкохолних пића и дувана; оснивањем књижница у том правцу, приређивањем заједничких излета и шетњи које имају васпитну вредност; ширењем списа, „летака и слика које се бесплатно добијају од трезвењачких организација и хигијенских институција; приређивањем безалкохолних забава и весеља. У коло се уписују само ученици два највиша разреда. Праксом је установљено да ови чланови не плаћају Савезу никакву чланарину, а и чланске карте им се, у границама могућности шаљу бесплатно. Целокупним радом у колу руководи учитељ-трезвењак, који добровољно пристане да врши бригу о колу. Од учитеља који коло води тражи се да буде искрено одан идеји трезвености, да буде „лични апстинент и стварни узор моралног живота. Он се мора трудити да цео свој живот и рад удеси тако да одиста може служити као пример својим васпитаницима. Поред тога он се мора трудити да цео рад кола буде прилагођен дечјем душевном животу, да непрестано води надзор над свим члановима и да их постепено уводи у рад на састанцима, да води записнике, кореспонденцију, одржава везе са централама, распоређује пропагандни материјал, рукује књижницом, прегледа и одобрава радове које чланови читају на састанцима, пази да састанци делују васпитно, организује и изводи излете на којима упућује децу на посматрање ружних обичаја упо-

а ог Д