Učitelj

428 Меир аеееиаиатаниииинтвеог ·

То нам јасно говори где је корен соколства, иако је оно основано баш у граду и први припадници нису били сељаци, него варошани и радници.

И у томе селу, које данас броји 1400 соколских гнезда једини: носилац свеколиког друштвеног живота је учитељ. Свих 1400 соколских чета ради и показује успех само онда ако на челу имају учитеља. ИМ тврдим, да нема ниједног соколског гнезда у Југославији у којему не ради бар по један учитељ. Највећи број соколских чета основан је преко учитељства. Кад би и у томе погледу имали неку иоле тачну статистику, она би била најлепше признање активности југословенског учитељства.

Нарочито јак талас одушевљења захватио је југословенско учитељство после уједињења, када је соколство у националној држави могло слободно да развија своју активност.

Тек после ослобођења и уједињења испољава се права национална снага притајивања енергија југословенског учитељства, јер: соколске чете ничу у свим крајевима где има учитеља, школе и националног живота. Нису ретки случајеви да је национално свестач: учитељ успео да организује соколство чак и у мањинским местим«“ наше северне отаџбине.

Од ослобођења до данас соколско деловање може се поделити У четири фазе. |

Прво доба је од ослобођења до оснивања „Соколског савеза. Срба, Хрвата и Словенаца“; од 1 децембра 1918 до Видовдана 1919 године. ·

Друго доба претставља живот овог Савеза до оснивања „Југословенског соколског савеза“, 30 августа 1920 године.

Треће доба је живот овога Савеза до 5 септембра 1929 године, када је основан од државе „Савез сокола Краљевине Југославије“.

Четврто доба је живот овога Савеза до данас.

Кроз ове четири фазе пролази југословенско соколство увек у тесној вези са југословенским учитељством.

Прво доба је прибирање соколских и националних снага. Борци се враћају својим кућама, прихваћају се редовних послова. Тако се враћају у живот и сокслска друштва која су за време рата била распуштена а њихов имовина заплењена. Прву помоћ и сарадњу пружају учитељи, у погледу моралном, националном и политичком. Они су први предњаци и вође, па стручно спремају чланове за редован технички рад. Духовно је свак био спреман и само се очекивало, као природна последица оснивање заједничког и јединственог „Соколског савеза Срба, Хрвата и Словенаца“, од три племенска и часна савеза чија је улога, као таквих, престала оним часом кад је проглашено уједињење.

Друго доба претставља активнији живот и живљу сарадњу У новом Савезу, који је одушевљено прихваћен од свих сокола. Овај нови Савез је био пројектован пре светског рата и живео је У духсвима и свести сокола за време светског рата и после срећно окончаног рата постао реалан факат соколског живота.

Из оскудних извештаја и званичне соколске штампе, не види се обим сарадње учитеља у соколству. Али из кратких бележака и фрагментарних извештаја начелника Савеза и неких жупа осећа