Učitelj

„темена етилен парни таи дарива леви инев екеснрниереЕ1222Е6 437

državu bez ikakvih zavojevačkih namera, i da bude spremna, nalik našim junačkim precima, stati na braniku uvek i u svakoj prilici, ako bi se neko drznuo da pruži neprijatejlsku ruku za onim, što је зато Božje i naše.

Novo i pohvalno polje za učiteliski vanškolski rad. Nisu ga sprečile i plašile smetnie i prepreke, nego je žarom zgrabio plug i zaorao po ledini, a uspesi su krunisali njegova idealna nastojania. Već oko sto hiljada mladih jadranskih stražara i čuvarica našeg mora broji danas organizacijia Podmladak Jadranske straže u državi, od toga polovina iz Dravske banovine.

„Omladinu na more, neka su more i omladina naša budućnost!” U znaku gesla se radilo i radi po svim organizovanim školama. Svaki član i svaka članica Podmlatka Jadranske straže mora u toku svoga školovanja bar jednom na more, da se na živom vrelu svoga ideala napije ljubavi i požrtvovanja za ni, da lično vidi i oseti njegovu silnu privrednu vrednost, da za ceo svoj život postane i ostane njegov naiodaniji pobornik.

Za izlete na more i za letovanje krai niega u domovima Jadranske straže potrebna su ipak sredstva, o kojima vodi glavnu brigu učitelji i učiteljica, poverenik i povernica Podmlatka Jadranske straže u školi. Priređuju se pozorišne igre, akademije, svečanosti, skupljanje priloga, dopisivanje i ostalo gde је svuda opet prvi učitelji.

A ko se brine o nestašnim izletnicima na putu, ko budno nadgleda bolesne članove, ko vodi omladinske kolonije u domove Jadranske straže”? I to iz godine u godinu, sa deset hiljada školske dece, u prvom redu najsiromašnije i naipotrebnije. I još će ih biti. Čijim posredovanjem, čijom pomoći? "23

Školske sobe i hodnike krase danas slike našeg mora. Po njima se razležu pesmice o moru, u njima kuje omladina sa svojim vaspitačima idealne planove.

Uvođenje i izvođenje vodnog sporta, pevački zborovi Podmlatka Jadranske straže, stotine živopisnih zastava Podmlatka Jadranske straže i hiljade glava povorke na imponzantnim svečanostima Jadranske straže, predavanja o našem moru i pomorstvu po školama i na radiju, pomorski članci u omladinskim listovima, staleškim časopisima i stručnim revijama, kao i mnogo drugih cigala u zgradi naše pomorske odbranbene kulture — sve su to jasni dokazi učiteljskil nastojanja.

Veliko je socijalno i nacionalno vaspitno delo jugoslovenskih učitelia u organizaciji Jadranske straže i Podmlatku Jadranske straže da nam uzraste nov naraštaj, snažan dušom i krepak telom, naraštaj svesnih Jugoslovena, koji će biti srećna budućnost naroda i moć države ha Jadranu.

To je više puta javno priznala i naglasila Jadranska straža na svojim skupštinama i kongresima, izražavajući učitelistvu svoju zahvalnost. Ali smo došli tek na pola puta. Još je potrebna jaka propaganda, sa udvojenim naporima za ciljeve jadranskog pokreta, dokle ne budu i poslednji naši sunarodnici ubeđeni o važnosti mora i do dna duše prožeti ljubavlju prema Jugoslovenskom Jadranu..

Учитељ 29