Učitelj

„dvoličnošću još nije dospela, koji ie raskošno delio darove svoje duše među naibednije i naipotrebnije, iskren prijatelji naroda, kome ie uvek Tad bio bolii blagoslov od plate — učiteli osnovne škole.

S oduševljeniem se prihvatio posla, stavio se na stranu mnogih drugih apostola iugoslovenskog Jadrana. Volia ie bila kod svih naibolja, ali uspesi njihovih nastojanja nisu zadovoljavali. Kontinentalci nisu mogli najednom postati pomorci, nedostajalo ie znanja, nedostajalo ie iskustva. Svuda ie potrebna škola a za školu učila. A dotle je nedostajalo i iedno i drugo.

Da tome pomogne, centralna uprava organizacije, Izvršni odbor Jadranske straže u Splitu, počela je organizovati iednomesečne feriialne pomorske propagandne tečajeve. Održavani su iz godine u gOdinu u Splitu, a pretežni deo kursista bio ie uvek iz učiteliskih redova. Pokrai {adranske obale združili su se drugovi sa bregova Ohridskog i Bohiniskog jezera, sa banatskih ravnica i kraških krševa, i vraćali se svojim domovima puni zanosa i vere u veličinu svoje ideje, koju su sa prosvetiteliskim oduševljenjima širili u gradu i na selu. Po ugledu na izvršni odbor Jadranske straže u Splitu održavao je tečajeve i oblasni odbor Jadranske straže u Ljiubliani, koji ie pre tri godine u svome sedištu priredio trodnevni propagandni tečaj za 120 učifelia i učiteliica. Prošle godine ie oblasni odbor Jadranske straže u Mariboru svoiim osmodnevnim sličnim tečaiem u sopstvenom domu u Bakru ioš bolie dopunio ovu akciju za širenie ideia Jadranske straže. I tamo su posećivali tečaj 32 učiteljice i učitelia iz Dravske banovine.

Međutim pojavila se postepeno i već pomorska literatura na narodnom jeziku, štampana su predavania i širila se po narodu. Kurzisti Jadranske straže — 90 % iz učiteliskog reeda — sami su znali naći sebi pomoćnike, propagandni rad se olakšavao.i redovi iadranskih stražara su vidno rasli. |E

Učitelistvo je u većini rečju i delom pomagalo ustanove društvenih jedinica, oblasnih odbora i povereništva Jadranske straže. Ako ponekad i nije bilo na čelu akcije. Danas imamo iz učiteliskog staleža u organizaciji Jadranske sraže širom domovine” .mnogo odličnih pretsednika oblasnih odbora, još više neumornih tajnika i. poverenika i svesnih odbornika koji daju pravac 0 O delu za naše more i pomorstvo. da.

Vidni uspesi toga rada, pri kome učitelistvo oba pola: nije na poslednjem mestu, pored uređene organizacije jesu i domovi Jadranske straže na našoj morskoi obali, deset na broju, školska lada „Jadran” koja je plod požrtvovanja jadranskih stražara iz cele države i vojni hidroavion „Sarajevo”, dar sarajevskih prijatelia našeg mora.

Naivažniji i naiznačainiji uspeh |ugoslovenskogz učitelistva na delu za naše more i pomorstvo jeste naimlađi izdanak Jadranske straže, naibrižljiviie negovan pupoljak, čiji se plod naiživlje očekuje · ZE Podmladak Jadranske straže.

Svesni da od omladine zavisi budućnost naroda, poklanja Jadranska straža nienom ·'nacionamom jugoslovenskom formiranju svi svoju pažnju. Udvojenim staraniem nastoiava da u omladini razvije i iskristalizuie svest O prvenstvenoi važnosti mora za našu zemliti, gajeći u nienom srcu 'liubav za to more kao za naidargoceniji deo „Jugoslavije. Te da to more sa svešću i ljubavliu očuva za sebe i svoju