Učitelj

skom stfaležu, hojemu pripada golema večina naroda; O. nastava ima iznositi primjere moralnih vrlina naših ljudi, ljepotu naših krajeva i slavne dane naše prošlosti, da se time odgoji u djeci ljubav prema otadžbini; 4. Nastava ima upoznati djecu s oblicima narodnog života s obzirom na njegovo pjesništvo, melodije, nošnju i običaje i da djeca fo upoznaju, zavole i u životu kao posebna narodna obilježja zadrže“. U 5. se točki govori o koncetraciji nastave, a u 6. o načelima škole rada. Od ih šest načela S 46. moje osnove dva su zadržana: o koncentraciji nastave i o radnoj nastavi u S 44 škol. zakona, dok su četiri iz moje zakonske osnove izbačena, jer odišu hrv. seljačkom ideologijom.

Stjepan Radič je moje čitanke u dogovoru sa mnom kao ministar pregledao, nekoja štiva zemljopisna i povjesna ispravio i odobro ih. Stvorio je pronicavu odluku, da ih ne štampa država, nego đa se izdadu u privatnoj nakladi, kako bi uvijek u pravo vrijeme bile štampane, đa ih na vrijeme dobiju škole u hrvatskim krajevima. Tu je odluku stvorio neposredno prije svoga pada predviđajući dobro: ako bi one bile u rukama režima integralnoga jugoslovenstva, njihov bi izlazak mogao zapeli ili barem zakašnjavati te bi došle čitanke iz Beograda u naše hrvatske krajeve onako, kao što se to faktično dogodilo u hrvatskim srednjim školama. U našim smo pučkim školama po toj odluci Stjepana Radića bili od toga očuvani.

III Ustrojstvo škole

Trajanje obvezatnosti školovanja. Prošle sam godine na velikoj učiteljskoj. skupštini razložio potrebn osmogodišnjeg polaska škole, fe vam ne frebam opsežnije o tom govoriti. Osam godina školovanja zahtjeva psihologija, zahtjeva naša prosvjeta, zahtjeva naš međunarodni ugled. Poznata je stvar da dijete nosi u životu Ono, znanje i ona načela, koja donese u duši svojoj do doba puberteta. Sto ono ne donese u duši do puberteta, to se zaboravlja. Fiziološka svojstva se do puberteta jače mijenjaju, negoli u zrelijoj dobi. Ne samo da se troši organizam fizički, nego je i zbog razvijanja rastenjem podvrgnut jačim promjenama. „Pubertet razara djetinji svijet“. Dijete zaboravlja. Neka, dakle, ostane pod školskim odgojem sve do doba puberteta, otprilike do svršene petnaeste godine. Za to je potrebno osam godina školskoga polaska.

Mi smo u Hrvatskoj i Slavoniji imali osmogodišnju obvezatnost školovanja. Pet godina svakidašnje škole i dvije do tri godine opetovnice. Dijete je moralo ići 2 godine u opetovnicu, ako se zadrži u školi 6 godina (jer je i to moglo biti), a inače redovno fri godine opetovnice. Na kraju smo rata imali u opetovnicama u Hrvatskoj i Slavoniji 89.976 đaka. Prema posljednjoj statistici u dva razreda više narodne škole u bivšoj savskoj banovini imali smo 5.845 đaka! Ja sam meinuo u zakonsku osnovu da se broj godina školske obvezatnosti, koliko već postoji iznad četiri godine, imade zadržati. Obvezatnost ne smije se smanjivati, a tamo gdje nije iznad 4 godine, imade se povisivati. To je ostalo u sadanjem zakonu. Treća alineja