Učitelj

narodne pripovjedke, naše stare junačke narodne pjsme, mudre riječi naših ljudi i mudre knjige naših ljudi, koje još nisu napisane.

U programu Hrvatske pučke seljačke stranke od 1905. godine štampanom u Sabranim djelima, svezka 7. na stranici 21. veli se ovo: „Pučbe ili male narodne škole imadu se faho udesiti, da ne budu narodu na feref, a da ipak bude šRhola u cvahom većem mjeslu. Za ovakve škole imade se izgraditi posebna osnova po zakonu. Iz tih se škola ima ukloniti sve, što je fudđinsko, a mepotrebno“. To je program Hrvatske pučke seljačke stranke iz 1905. godine. Moram naglasiti, da je taj program, koji sadrži načela o političkom, prosvjetnom, ekonomskom i socijalnom životu, gotovo bez izuzetka suvremen, kao da je danas napravljen. Tu se eto u VI, odsjeku govori i o školi. To je idejna osnovka. Skola po ideologiji braće Radića ne smije djecu našu otuđiti od svoga naroda, nego ih imađe uvoditi u kulturu toga naroda. Kultura naša starođrevna ireba da se nastavlja. Mi moramo biti svjesni te kulture. Narod naš hrvatski, kako mudro veli naš pjesnik i prorok Preradovič ima zauvijek ostati „bus posebnog svoga cvijeta u naroda silnoj smjesi“. Za tim ide osnovka hrvatske seljačke ideologije.

Kad je veliki vođa naroda, pokojni Stjepan Radič, došao u priliku da uđe u vladu, uzeo je resor, koji je smatrao najvažnijim, resor prosvjete. Ja sam uzet po njemu s raspoloženja, s ulice, za načelnika osnovne nastave. Stjepan Radić je mislio, kako bi se izdao školski zakom, koji bi sadržavao prosvjetna načela hrvatske seljačke ideologije, dakako uz potreban obzir na druge narode i vjere u ovoj državi. Po njegovoj odredbi ja sam kao načelnik izradio osnovu školskog zakona. To je bilo g. 1926. Zakonska osnova, koju sam izradio po Radićevim direktivima, bila je u dogovoru s njime dotjerana. On je god. 1926. pao kao ministar prosvjete. Moja zakonska osnova bila je štampana i raspravljena u anketama kog ministarstva prosvjete. Početkom 1929. god. došao je apsolutizam. U prosincu 1999. izdan je novi škol. zakon uz glavni oslon na moju zakonsku osnovu, naravma stvar — bez mene. Moja osnova izmijenjena je u pogledu postavljanja učitelja, njihove nepokretnosti, disciplinskoga postupka, nastojanja da se u školi nastavlja na tradiciju naroda. Išlo se za tim da jugoslovenstvo nadvlada. Načela, koja su istaknuta u toj osnovi s obzirom na seljačku ideologiju, također su izostavljena. U mojoj zakonskoj osnovi je provedeno odvajanje školstva od policajne vlasti i administrativna decentralizacija. I to je izostavljeno. Početkom diktature osnovano je Zakonodđavno vijeće u Beogradu, koje je predlagalo tadašnjem režimu zakone u duhu diktature. Mnoge dobre strukovne stvari iz moje osnove su zadržane, te u tome pogledu taj zakon potpuno odgovara.

S obzirom na temeljna načela nastave veli se u S 46. moje zakonske osnove ovo: „Temeljna načela nastave u osnovnim Šškolama imaju biti ova: 7. nastava se ima vršifi u duhu narodnom UVOdeći djecu u posebnu kulturu, hoja se u našem narodu razvila (To naročito odgovara ideologiji hrvatskog seljačkog pokreta); 2. nastava ima odgajati ljubav prema baštinjenoj grudi i poštovanje prema ratar-