Učitelj

plaća učiteljskih. U interesu je cijeloga naroda, da se djeca Siromašnih krajeva opskrbljuju knjigama, pisaćim i crtačkim priborom i to imade biti na trošak cijeloga naroda putem banovinskog proračuna, jer to opet nije samo interes onoga sela, nego cijeloga naroda (Odobravanje).

Izdržavanje škola. Trošak oko izdržavanja nije velik. Ako bi se i to kao i izgradnja prebacilo na banovinu, svi znate, što bi to značilo. Značilo bi ovo: Ako fireba školu pobijeliti il popravit žbuku, dolaze u obzir komisije, inženjer, troškovnici, dopisivanja, licitacije. Čestoput prođe vrijeme, a nije ništa učinjeno. Kad je iu školski odbor s čestitim predsjednikom, valjanim upraviteljem škole i Školskim proračunom, što će biti jednostavnije, nego u oči Uskrsa ili kad je za to zgoda, na dva ili iri dana pozvali majstore sa sela, pa okrečiti školu. Bez froškovnika, inženjera i komisije! Izdržavanje školskih zgrada fireba prepustili ljubavi i inicijativi sela i roditelja.

Nabava udžbenika na irošak cijeloga naroda nije ništa novoga kod nas. Mi smo to imali već prije rata. Pojedine općine — ne sve — nabavljale su polrebne knjige, pisaći i crtaći pribor, te se to djeci besplatno dijelilo. Tako ireba opet činiti. Onaj, tko imade djece, čestoput ne može kupiti knjige. Tko nema djece, a imućan je, neka plaća učila za djecu siromašnih rođitelja. To je princip demokracije. Bogati krajevi će nabavljati učila siromašnim krajevima Dalmacije i Hercegovine.

IV Uzgojna i nastavna načela

Prelazimo na uzgoj i nastavu. Stjepan Radić napisao je g. 1903 dvije rasprave o reformi škola. Prvoj ie naslov: „Šest osnovnih ideja o reformi školstva“, a drugoj: „Kako da svoj narod i inteligencija uzmirimo sa školom“. Taj čovjek, koji se nije profesionalno pripravljao da bude nastavnikom, imao je duboko razumijevanje za život škole i za školsku reformu, tako da nas upravo zadivljuje svojim mišljenjem. Zahtijeva, da škola bude djeci prijatno mjesto i prigovara: „Stijene St hladne i gole. Nigdje slike ni uresa, da {li oko tazblaži i dušu razvedr. Školski vrtovi i dvorišta ničim ne sjećaju na roditeljski dom, a učitelji su redovno prava opreka ukućanima. Sve strogo i ozbilino, sve hladno i ukočeno!“ U školi treba da vlada ljubav, ona ista, kako vlada u roditeljskom domu.

Duhovni razvitah u duhu autohtonme narodne kulture. To načelo Antuna Radića treba da dođe do izražaja i u našem nOVOm školskom zakonu. To je potrebno. Ako hoćemo uvoditi djecu u narodnu autohtonu kulturu, moramo početi od doma, prijeći na zavičaj, zatim na okolicu, na kotar, na cijeli kraj i na cijelu domovinu.

Ljubav prema seljačkoj djedovini. Nitko nije ljepšim riječima govorio O Sseljačkome domu od Stjepana Radića. On je i svoje novine nazvao „Seljački Dom“. Svijetao, okićen seljački dom; otac i majka u njemu u ljubavi djecu svoju rodili, u ljubavi i u znoju lica svoga djecu svoju odgajaju, uređuju svoj vrt, svoje dvorište,