Učitelj

Шта се пише још великим словом (Великим словом пише се: Бог, Божји, Његово Величанство Краљ, Ти, када се неком каже из поштовања место Ви).

Каквим се словима пишу редови, стихови, у песмама» Редови у песмама се обично пишу великим словима).

Шта има свака песма и причарг (Наслов).

Извадите сви свеске. Пазите! Ја ћу да вам диктирам, говорим у перо, а ви пишите. (Диктирам):

О Краљевићу Марку

Сви знамо да је Краљевић Марко био највећи српски јунак. У народној песми и приповеци говори се да је имао и чудноватог коња Шарца.

Измалена се Марко био одвојио од својих вршњака. А кажу да га је вила задојила, па је зато постао јунак.

Друговао је Марко каткад с Милошем Обилићем, с Рељом Крилатицом и са другим јунацима. Гдекад би се Марко у невољи нашао, али би увек побеђивао.

Нема човека у нашем народу који не би ма шта знао о Краљевићу Марку. Штавише, о њему певају и други народи.

Једанпут му, како песма каже, мајка рече:

„Сине Марко, једини у мајке! Не била ти моја храна клета, Немој сине говорити криво:

Ни по бабу ни по стричевима, Већ по правди Бога истинога.

Немој сине изгубити душу, Боље ти је изгубити главу Него своју огрешити душу“.

А ко је имао такву мајку, морао је бити и највећи јунак и најбољи син. Стога ће се Марково име помињати док је сунцаи док је месеца.

Добро. — Прегледајте пажљиво шта сте писали, па ако сте негде погрешили, исправите грешке. — Прегледајте сада један другом. Дајте сада да ја прегледам. — Хајде сада да читамо редом један поједан. — Шта мислите, чији је задатак најбољир (Предрагов. Дејанов...). — Упиши ти, Предраже, твој задатак у Разредну свеску писмених састава. — То је уредник историске рубрике „Зидних новина нашег разреда“2 (Добривоје Кузмић). Да ли заслужује овај Предрагов рад да се оштампа у „новииама“р (Заслужује и биће штампан).

Ко је био Краљевић Марко — Шта се у овој причи говори о Краљевићу Марку» — Где је била његова престоницар — А чији је он био син» — Шта се прича у једној причи о Шарцу Краљевића Маркар — А како је мајка саветовала Марка2 — Када