Učitelj

Ако не постоји шмрк а има могућности да се добави макар глава т.ј. надземни део шмрка, онда ће се предавање моћи одржати у учионици, где ће га једино допунити шприц лекарски или штрцаљка од зове,

У местима где ни у близини нема шмрка а отежано је наћи главу прибећи једино цртању шмрка. Цртеж мора бити јасан и добар, нарочито нацртани пресек шмрка на коме треба ученицима приказати делове и функцију шмрка.

Опште пишање: Како се добија вода шмркомг

(Ово се напише на табли или у свескама. Питање је задатак — проблем, који треба ученици сами да решавају.

Настшавна средства:

1.) За решавање овога проблема потребно је имати шмрк.

2.) главу шмрка (ако се ради т.ј. обрађује у учионици).

3.) натегу.

4.) шприц лекарски и шприц који деца праве од зове зв. штрцаљка.

Сада опшше пишање рашчланимо у 2 питања: 1.) Како изгледа шмрк. 2.) Како се служимо шмрком.

Решавање првог пишања: Деца разгледају шмрк (или главу шмрка) и опис бележе у свеске овим редом:

Шмрк има ручицу. Остале делове виде али не знају. Стога наставник показује шири део шмрка у који се црпи вода и каже да се зове сшублина.

У стублини се налази клип са отвором на средини који се зове вентил. Клип је везан за ручицу те се помицањем ручице доле и горе и клип креће горе, доле. Од стублине до воде у земљи је ужа цев. На саставу цеви и стублине је ошвор-веншил. Ово се нацрта како на табли тако и сваки ученик у својим свескама, па се обележе сви делови. Како је овај опис врло важан за даље решавање, тражити од неколико ђака да опишу делове шмрка. Пошто је ово готово решава се друго Пишање: Како се служимо шмрком. Чим се постави ово питање сва ће деца поћи шмрку или глави од шмрка хватајући за ручицу, да покажу како се црпи. вода. Ако се ово врши на шмрку, вода ће потећи а деца ће се отимати да свако повуче ручицу шмрка, да би вода текла. Али чим наставник постави ново питање: Ко ће објаснити како је вода стигла у стублину, настаће одједном тајац и размишљање. Може се десити да ово питање и сама деца поставе. После извесног времена размишљања ученици дају одговоре често приближне, али да не би било нагађања извешће се неколико експеримената, који ће објаснити како је вода стигла у стублину шмрка.