Učitelj

36) плашт титаонраииилараленашевиалтитвененнвииинва ел висина наивни певале

Колико воде избаци шмрк у минуту. Ово ће се израчунати кад се измери вода из суда у који је извучена шмрком за ! минут.

Сад је лако израчунати колико шмрк избаци за 12 или 1 дан итд.

Најзад деца цртају: 1.) Шмрк како избацује воду, 2.) Пресек шмрка, 3.) Увијен шмрк зими.

Властимир Бугариновић

У. — Грађа за историју школа

Наша сшаровремска школа

1

Задатак је овог рада да се прикаже историја и живот наше Старовремске или такозване Часословачке школе у Кратову, која је постојала готово све до пред крај прошлога столећа. Овога посла сам се прихватио нарочито и због тога, што код нас не постоји такво или слично дело, које би нас упознало са целокупним животом наших старих школа, које су вековима шириле негдашњу писменост, знање и науку, која је била искључиво у оквиру црквених традиција. Због тога је ова школа позната у народу и под називом Словенска школа, јер се је наука предавала на словенском језику. Неоспорно је да је старовремска или словенска школа код нас постојала и делала по угледу на негдашње византиске школе, које су у свему подражаване, те ће и због тога бити од великог интереса да се изнесе верна слика њеног живота и рада у народу и држави. Оваква иста је била до ослобођења и турска школа у Кратову, која се такорећи ни по чему није разликовала од наше старовремске школе.

„Пре но што пређем на сам предмет, налазим да ће бити од интереса да овде дам у најкраћим потезима опис Кратова, каои најважније моменте из његове прошлости, да би се на тај начин добила што боља и јаснија претстава о овој нашој старовремској школи.

ж зе

Кратово се налази у источној половини Јужне Србије, у једном уском облуку, који ограђују последњи јужни огранци Осоговских Планина, а положено је на обема странама Кратовске реке, као и њених притока Сарафке и Манцеве реке. Куће су поглавито двоспратне, од мешовитог материјала, збијене на падинама околних коса, тако да ово насеље има амфитеатрални изглед. Улице су му уске, јако кривудаве, местимице врло стрме, а на његовим речицама је једанаест мостова, од којих су осам на своду, а три на стубовима. Од ових је најпознатији Радин Мост подигнут на двема високим кулама. Од негдашњих дванаест старих