Učitelj

год. па онда у манастиру Светога Јоакима Осоговског, у Кривој Паланци и њеним селима Псачи, Петралици и Мождивњаку, за тим у Куманову, као и селима Кумановске околине Клечевцу, Кокошињу, Градишту, Ораху, Забелу, па онда у манастиру Светога Прохора Пчињског, у коме је била старовремска школа и у 06лижњем селу Ђерману. Као што се из овога види, даскал Стевча је службовао у двадесет двема школама, али он је уз то имаои приватну школу, интернатски уређену у своме дому, услед чега никада није остајао беспослен. Управо кад би остао без службе, он је с места прикупљао ученике код своје куће и то како из Кратова, тако и из других места, а нарочито из села Шопског Рудара, Добрева, Врбице, Куклице, Димонца, Клечевца, Довезенца, Бељаковца, Кшана, па онда из Овчег Поља и Штипске околине, Постоји спомен да је почетком првих година његовог службовања имао 70 ученика у Цариној Махали. Јован Цветинчевић, обућар, каже да је у 1848 години било око 200 ученика. Други његов ученик Димитрије Крстић тврди да је он затекао у 1857 години на 100 ђака. Поп Арсеније Поповић приповеда да је у његовом селу Шопском Рудару имао по 15 ђака. Јован Шатевић је затекао у школи Рибарске Махале 1883 године преко 100 ученика. У Цариној Махали он је имао у 1889 години 95 ученика и 5 девојчица.

Овај старовремски учитељ био је међу свима старим даскалима најугледнији, са великим ауторитетом, јер је био најученији, пошто је знао на памет готово све најважније богослужбене књиге, а нарочито часословац, „псалтир, апостол, јеванђеље, месецослов, а тако исто он је знао до танчина црквени ред приликом свих богослужења, услед чега је у свима приликама поправљао свештенике и њихове помагаче. Он је због тога био веома тежак свима свештеницима, који су стрепили од његових примедаба, па често и оштрих прекора, које је вазда чинио чак и пред пуном црквом народа, а што је занимљиво, он је са заједљивом срџбом пребацивао свештеницима и приликом погрешног акцентовања црквених текстова.)

Ст. Симић (Наставиће. се)

Павле Стојић

— један старински учитељ —

За историју наше школе и учитеља користан је сваки податак који ту област осветљава. Појмљиво је да су ти подаци од пре 100 година врло оскудни и откривају нам само контуре ствари. Нама остаје задаћа да из њих створимо слику целога стања и реконструишемо животне прилике тога времена.

2) У мојој расправи Ист. крат. области, Чупићева Задужбина ХХХШ, стр. 206 говори се о даском Стевчи, али непотпуно, јер онда нисам располагао довољним подацима о њему.

325