Učitelj

Имамо при руци један драгоцен податак о животу и раду једног старинског учитеља. Тај учитељ је Павле Стојић, а његов

биограф је, његов бивши ученик, Јован Аврамовић, син Нестора Аврамовића начелника среза црногорског округа ужичког.

Свакако је срећна околност, што је Павле Стојић учитељ имао тако отреситог ђака какав је био његов биограф, коме је пала на ум паметна мисао, да опише целу личну историју свога учитеља пратећи га од његова рођења па кроз дуги низ година његовог мучног и радног живота.

У Београду данас живе праунуци Павла Стојића негдашњег учитеља у Пожези и то су: угледни београдски адвокат г. Рг. Миленко Стојић и његова два брата: г. г. Михаило Стојић извозник и Радомир Стојић, апотекар. У њиховој породици чува се као драгоценост један стари бележник, повезан у кожи као старинске књиге, на чијим је странама, врло читким рукописом, исписан живот и рад Павла Стојића, учитеља. Истина у првом делу тога бележника налази се велика збирка народних лекова против свих могућих болести. Тај део, ма да непосредно не интересује тему коју смо горе иставили, значајан је ипак за процену опште и здравствене културе онога доба. Он би, дакле, могао да буде интересантан за наше лекаре и хигијеничаре, који би ту, вероватно могли да нађу порекло многим истинама и заблудама у народној практичној медицини. | Ова драгоцена књига, дала је повода нашем познатом раднику на фолклору г. Пг. Тих. Ђорђевићу, проф. Универзитета, да њен део о Павлу Стојићу оштампа у Прилозима за књижевност, језик, историју и фолклор. У ХИ књизи, 9—83 свеска, још 1982 го-. дине, Он је ову историју изнео у целини баш зато што претставља живот типичног србијанског учитеља из прве половине деветнестог века. Томе историјату он додаје нов детаљ из кога се види, да име Павла Стојића учитеља помиње и Петар Радо. вановић директор школа у Србији још 1836 године у „Списку свију у Књажевству Србији находећих се учитеља“ под именом Паво Стојић. Тада су у списку поред имена Павла Стојића забележени подаци: родом из Лучана у округу ужичком, ожењен, способности је био „као и други сељачки учитељи“. (Српски Етнографски зборник књ. ХХХМП стр. 528).

Пре него што видимо Павла Стојића у улози учитеља, вредно је да се упознамо мало ближе његовом личном биографијом. Он је за нас од интереса због тога, што рељефно илуструје средину, социјалне и животне прилике онога доба и специјално прилике из којих је изашао овај у оно доба врло познат старински учитељ. За верност те биографије има јемство у тврдњи биографа, који каже: „ја као спаситељ ове историје најбоље увјеравам, да је ова сва историја истинита, јера за његово рођење и овај поступак и живот како је било и како је с платом до сада био све је нама у школи проповедао како и када се родио и како је пролазио и као сиромах страдао и дошта је дошао а шта је био“.