Učitelj

takvih knjiga, koje su od interesa za narod i koje će narod hijeti čitati s korišću za sebe. i

Razredne knjižnice. Kod nas nažalost, ta stvar nije provedena. U svakom će razredu morati biti razredna knjižica, koju će voditi đačka samouprava. Jedan đak iz dotičnoga razreda može biti knjižničar. IJ] razrednoj knjižnici moraju biti takve knjige, koje odgovaraju nastavnoj građi i interesu đaka istoga razreda. Mi ćemo morati u banov. Skolskoj nakladi izdavati takve knjige. Trebat će napravili plan za kolekciju knjiga i to: za bfologiju, modernu fehnihku za našu povijest, za našu geografiju, knjige s našim narodnim pripovijetkama i pjesmama i druge kolekcije. Te kolekcije trebat će ustanovljenim redom izdavati, da se tako popunjuju naše razredne knjižnice. Radna škola, spontanost i samostalnost učenika zahtijevaju te razredne knjižnice. To se vani provođi. I mi ćemo io provesti, dakako u duhu svoje seljačke ideologije.

Odnos škole prema roditeljima. Roditelji trebaju biti sudionici škol. odgoja i škola se ne smije ogradđditi od doma Trebaju se sastajati roditeljska vijeća. Na njima se imadu učitelji o odgajauju s roditeljima savjetovati, treba saznmavati život učenikov u kući; roditelji se imaju upućivati, da zajedno s učiteljima nastoje oko odgoja djece. Sve to treba predvideti u novom zakonu.

Đačka samouprava. Novi principi zahtijevaju, da se đačka samouprava provede. U tome pogledu opet Stjepan Radić imadđde jako lijepih misli. U trećoj čitanci imađe, kao što vam je poznato, članak baš od Stjepana Radića, kako je on kao đak trebarjevačke pučke škole proveo đačku samoupravu i sami đaci pravili red između sebe. Sasvim moderan princip. Duh mođerne autodiscipline valja uvoditi u naše škole.

V. Učitelj a novoj školi

Prilazimo izlaganju načela o učiteljima. Do sađa imađemo iskustvo, da su najbolji pučki učitelji oni, koji su na selu rođeni, u seljačkoj kući odgojeni, svršili učiteljsku školu i vratili se na selo. Imade i iznimaka — ali ova konstatacija o djeci sela, koja su se dala na učiteljsko zvanje, stoji. Na tome mi trebamo izgrađivati. Valja nastojati, da se zdravi dječaci odgajaju za učiteljsku službu. Uz učiteljske škole neka budu internati sa zavođskim gospodarstvom. Tamo neka se budući učitelji odgajaju i u gospodarskom pogledu, jer i u tome moraju biti odgojeni. Odande neka se vraćaju na selo. To je osnovna ideja za odgoj budućih učitelja. Mi imademo uz neke učiteljske škole gospodarsiva, uz mnoge nažalost nemamo. Internat i gospodarstvo trebali bi biti uza svaku tučit. školu.

Stjepan Radić veli o učiteljima i njihovu odgoju ovo: „Svakako, učiteljstvo treba da bude najsavesnije i najsvestranije obrazovan stalež. Ali onda, dakako, i najbolje plaćen za svoj rad, koliko se pravi učiteljski rad može naplatiti. Istom tađa, kad ne bude u nas obrazovana čovjeka, koji za učitelja ne bi htio imati „najvećeg gospodina“, bit će iskreno i ozbiljno naše geslo: Prosvjetom slobodi.