Učitelj

ввенвишиеилинишреивислеенитиилинеостиливтааишноеа ерниннинеднитиинилеисаеиштитешеитвититттеитна 03

novi bila je predložena dispenzacija od celibata u pojeđinim slučajevima, ako je pogodan zaručnik. A Radić se ruga duhovitim načinom, kako je samo on znao, da će pojedini policajni činovnik odlučivati da li je dotični čovjek zgodan za muža' učiteljice — za koga se želi udati. Tom je prilikom on izrazio i svoje mišljenje protiv policajneVlasti u školama uopće oyim riječima: „A nadajmo se, da će barem za drugu četvrt sloljeća — hrvatsho pučko školstvo biti oslobođeno i od policajne upravne vlasti“.

Kad je Stjepan Radić bio Ministar prosvijete, odlučio је, да зе škole izuzmu od policajne vlasti. U državnom proračunu bilo je to statuirano, predložen je osnutak šest prosvjetnih inspektora za cijelu državu. Pod pojednim bi inspektorom bilo pet do šest oblasti. Škole bi bile podvrgnute tim prosvjednim inspektoratima, a preko njih direktno ministarstvu; škole bi bile neodvi-ne od svake policajne vlasti. Ve ika je stvar da za veliku želju emanicipacije škola od policije imademo i Antuna i Stjepana Radića. Tko poštuje iđeologiju braće Rađića, taj imade poštovati njihovu želju, da se škole emancipiraju od policajne vlasti (Odobravanje).

Automatsko unapređenje. Ništa gorega nego ad učitelj, koji je poštenim radom zaslužio da buđe unapređen, mora to moliti. 1 joškako! Mora tražiti posrednike političke eksponete, da ga oni preporuče, kako bi dobio ono, što je zasluž o (Odobravanje), U školskome zakonu treba biti statuirano, da učitelj, koji je savjesno vršio svoju dužnost, kad mu dođe vrijeme, imade biti automatski unapređen. Ne smije biti izgovaranja proračunskim nemogućnostima, a zapravo se iza toga krije to, što nije služio ovome ili onome eksponentu političke stranke.

Sirukovni nadzor. Učitelji imaju biti izuzeti od svakog nestrukovnog nadzora. To je stara želja učitelja. Nadzornik u pravilu treba. poučavati učitelja. Nadzornik treba đa saziva kofarske učiteljske sastanke, na kojima se imadu raspravljati opći pedagogijski i metodički. problemi, pa prosvjetna pitanja koja se odnose na naše prilike. Svojom općom naobrazbom i strukovnom spremom 3freba u pravilu da bude autoritet na lim sastancima. Treba stoga да imade i jaču naobrazbu od učiteljske naobrazbe. Ali tu odmah jedno naglašujem: imadetakvih učitelja, koji nemaju formalnih viših kvalifikacija, ali su obrazovaniji od mnogih, koji te kvalifikacije imaju. Takvim se učiteljima ne bi smjelo spriječiti da dođu za školske nadzornike. Mnogi uspješno rade na pedagoškom i književnom polju i poznaju razvitak moderne pedagogije. Takovim se ima omogućiti da mogu zauzeti mjesto školskog nadzornika.

Stalno popunjenje samo natječajem. Za učitelja je gotovo jedino unapređenje, da iz sela dođe u mjesto sa srednjom školom, gdje će lakše moći svoju djecu školovati. Često puta se događa, čim se jednomje-to penzioniranjem ili drugim kojim načinom isprazni, već dolazi netko zakulisnim putevima, te se to mjesto рорипјије. Оџај Кој је imao daleko jače pravo na to mjesto: i po svome nastavnome radu. u školi, i po svome radu izvan škole i po svojim socijalnim prilikama: po djeci i obitelji i po godinama službe, nije ni znao, да је опо