Učitelj

Рачунање у сшваралачкој школи (Наставак)

д) Ноге у животиња као бројне целине парних бројева прве“ десетице

За који број имамо још да се сећамог — За десет. Покушајте да се сетите неке ствари која има нечега све по десет. Нејавља се нико. Кад не можете да се сетите онда ћемо се разговарати најпре о броју ногу у неких животиња па ћемо најпосле доћи и на број десет.

Именујте сада — као оно раније — неколико животиња које имају само по две ноге! — Кокош, ћурка, гуска; врабац, ласта, славуј, и др. По колико левих ногу има свака од ових животиња“ По једну. А по колико десних» Опет по једну. А које су то њихове ногег — Задње. Шта ове животиње имају место предњих ногуг Крила. Зашто су им онаг Да лете. Чиме су покривене те“ животиње» Перјем. Да ли њихови младунци сишуг Нер — А какосе онда хране» — Кљуцају храну као што чине и кад одрасту. Знате ли како се зову једним именом све животиње што имају две ноге и два крила а покривене су перјем и њихови младунци кљуцају своју храну — Лшице — рећи ће неко. Ето, Вера сесетила. Те животиње зову се птице. Реците то сви!

Именујте сада неколико животиња које имају четири ноге! Псето, мачка, миш; коњ, во магарац; вук, зец, лисица, и друге. Како су поређане њихове ногер Две су близу главе а две близу“ репа. Које су близу главе, а које близу репар.. Колико је у њих. левих а колико десних ногуг — Две су леве и две десне. Јесу ли и ове животиње покривене перјем као птице» Нису. А чиме су покривене» Длаком. Кљуцају ли њихови младунци своју храну“ Не кљуцају. А како се онда хране» Сишу млеко. Па како их тада можемо звати једним именом баш зато што сишу» Сисачи, сисавци или сисари. Јесте, старији ђаци зову их сисари. Лете ли сисари» Зашто не летег Немају крила. А које животиње лете....

Шта мислите, да ли су све животиње које лете птицег Кажите неку животињу која лети а није птица. Муха, пчела, оса, и др. животињице, Јесу ли ове животиње крупне као и птице» А. јесу ли јаке као птицер Које од ових можемо да смрвимог А. зашто птице не можемо да смрвиморг Што имају кости. Како се зову ове ситне животињице што можемо да их смрвимор Бубе или бубице.

Колико ногу има свака буба или бубицаг Четири. Тако мислеи многи одрасли јер никада нису добро загледали ни муху а толи пчелу и осу којих се плаше. Али те бубе што лете имају обично онолико ногу колико је страна у сваком оделењу. И колико. ногу има онда таква буба» Шест. Како су им распоређене тих шест ногу2 По три са стране. А по колико ногу са стране имају сисари По две. А птице» По једну. Тако је. А знате ли по колико. крила имају обично бубе које летег По 4-довикује Његош. На. којој си буби то видео» На лептиру...