Učitelj

475

смо животињу рекли да има десет ногур За рака Пружите и кажипрсте. Чије су ноге сада претстављенер Ракове.

Ко жели да претстави истим редом ноге у свих ових животиња куглицама на рачунаљцирг Изишао пријављевик. На којој шипци треба да претстави ноге у птица» На шестој довикује Јова. Претстави их! Које су то ногерг Задње. А на којој шипци ваља претставити предње ноге у сисараг На десетој виче Пера. Хајде Миле, претстави најпре задње па онда и предње ноге. Је ли добро урадио»г.. Које су ноге сада на реду за претстављањер Оне средње у буба вели Трајко. На којој је шипци њима место На осмој — довикује Сиба. Претстави их, Миле! Које су сада на реду» Друге средње у паукова. Где им је место» На седмој шипци. Претстави их ти, Миланка! Још које су ноге остале непрестављене» Још треће средње у ракова. Где је њима место На деветој шипци. Претстави и њих Миланка! i .

Могу ли се све ноге у рака претставити на једној шипци2 Могу. Каког Кад се повлаче све по две куглице. А могу лим на прстимар Како би се тада прсти пружали» Исто онако по два као и куглице на рачунаљци.

Шта још треба да радиморг Да моделујемо и да цртамо по једну од свих ових животиња. Тако је. То ћемо радити после одмора...

3д) Парни и непарни бројеви прве десетице

Било јединче у маме и тате. Да га обрадују за Божић, мама му оплела пар чарапа, а тата му купио пар ципела. А колико је то чарапа кад се каже — бар» Две чарапе. А зашто је мама морала да оплете две чарапе кад има само једно дете. Зато што дете има две ноге. Тако је. Иначе би му једна нога остала боса. Зато је и тата морао да купи две ципеле а не само једну. Шта се још тако плеше све по парг Рукавице, наруквице, и друго. Зашто се бар оне не плету по једнаг Што су и руке две. А шта се друго кубује по пар осим ципела, рукавица, наруквица, чарапа2 Опанци, чизме, папуче, нануле и др. А како ви излазите из учионице» Све по пар. Шта му то значиг — Све по двоје. А како улазите» Исто тако...

Колико пари ногу има свака птицар Један пар. Који је то парг Задњи. А колико сари ногу има сваки сисарр Два пара, Који су тог Задњи и предњи пар. А које животиње имају по три пара ногу» Бубе што лете. Који је у њих трећи пар» Онај средњи, А колико је средњих пари ногу у пауковар У њих су по два средња пара. — Имају ли неке животиње и по три пара средњих ногуг Имају. Које су то животиње» Ракови.

Има ли животиња са једном ногомр Нема. Зашто» Не. би могла ићи. Са колико још немар Нема ни са 3 и пет. А са седамр... А са девет» Нема ни са седам ни са девет. А са колико има» Са две, четири, шест, осам, десет ногу.