Učitelj

последња два-три месеца у другом разреду, обрађују се: а) стране света (небески свод, видикова линија, сунчев дневни лук, доба дана, доба ноћи, стране света), 6) облик земље (равница, брежуљак, брдо, планина, шума, долина, пећина, стена, провалија), в) текућице (извор, поточић, поток, речица, река, притока, водопад, корито, обале, ушће) и г) стајаћице (бара, мочвара, језеро и море). Разуме се, да се од овог градива предузима само оно што у ком крају има, а не натура ништа што нема, већ се оставља за старије разреде да се обради како што у везу дође. Међутим, током наредних предавања све ће се ово градиво изнети у припремном делу, јер сви крајеви од овога понешто имају, а ко што нема, нека претури у старије разреде. Прави део земљописне наставе изучава се у вишим разредима (Ш и ТУ), и то најпре завичај, па онда најудаљенији крајеви. При обради градива употребљена је следећа литература: Д-р Младеновић Р. Вој. Општа педагогика; Фикер П. Ђорђевић Ж. и М.: Дидактика нове школе; Протић Љ.: Практична педагогика; Д-р Рајичић Д.: Посебни дидак"тика; Бранковић-Лилић: Огледна народна школа; Пејхељ А. В.: Нова школа; Дефранчески А.: Скупна настава; Педагошки часописи: Учитељ, Пракса нове школе, Савремена школа и Напредак.

ПРИПРЕМНИ ДЕО

Основни појмови за П разред

1. Методска јединица: Стране света,

У затечени разговор ученика умеша се наставник и подесним разговором доведе их да му причају нешто из искуства о своме јутарњем животу. Ако би се ученици удаљавали од предмета, настав'зик их задржава и скреће разговор на главни предмет. Ученици причају, на пример: — Ја устајем пре изласка Сунца. Узмем књигу и испустим волове на пашу. Волови се прилично напасу док Сунце изађе. Ух, што га је лепо гледати кад излази. Она страна, где Сунце излази, сва се зарумени, а оно ужари. Цвркут птичица разлеже се на све стране. — Је ли вам позната која песмица о излажењу — рађању Сунца2... Хајде да је запевамо! (Певају по некој познатој народној „мелодији).

Сунце се рађа у рујној зори, Ох, ал се сјаји тај сунчев зрак. Птичија пјесма јечи у гори, Устајте, браћо, то јој је знак.

Још пре него што Сунце изађе, оно засветли, јер се све више приближује излазу. Кад изађе, онда пригрије. По трави и лишћу светлуца роса. Кад оно добро отскочи, волове гоним кући и спремам се да идем у школу. Око доручка Сунце је већ високо, а у подне највише и онда најјаче греје. Увече залази. И та се страна онда зарумени, а Сунце ужари. Ноћу Сунце не светли, већ месец и звезде... — Ја спавам све док ме мама не пробуди. У граду сам, па не видим

Учитељ 6