Učitelj

ученици читају односно причају. Код месеца и звезда моћи ће се читати, рецитовати или певати:

Сунце прешло своје путе Преко неба, њиве плаве, Сад ће птице да ућуте А звездице да се јаве. Још је светла она страна, Јоште запад румен краси Као спомен великана Што се смрћу не угаси. (Ј. Јовановић Змај)

Затим стране света примењују у учисници. — На овој страни је исток, на овој запад, на овој север, а на овој југ. — Контрола компасом (бусолом). — Овај зид је у правцу истока, зато ћемо га назвати — источни зид. Овај је у правцу запада, овај севера, а овај југа, зато ћемо овај зид назвати —- западни зид, овај — северни зид, а овај — јужни зид. — Нека сад по један ученик стане уз сваки зид!... Затегните ове црвене канапе онако као што смо ургзивали у песак! (Наставник положи школску таблу на клупе, а деца се окупе око табле и лицем окрену према северу. — Ова страна табле је у правцу истока и источног зида, зато ћему и њу назвати — источна страна табле. Обележићемо је са И. Ова страна табле је у правцу запада и западног зида, ова севера и северног зида, а ова југа и јужног зида, зато ћемо ову страну назвати — западна страна табле, ову — северна страна табле, а ову — јужна страна табле. Ову ћемо обележити са 3, ову са С, а ову са Ј. — Затим ученици помоћу великог лењира та слова споје са црвеном цртом. То исто ученици, окренути и даље лицем према северу, нацртају у својим свескама. Сад цртеже упоређују са странама света у учионици и у природи.

Пошто се то заврши, пређе се на споредне стране света. На овој страни је североисток, на овој северозапад, на овој југоисток, а на овој југозапад. Овај угао зидова је у правцу североистока, зато ћемо га назвати — североисточни угао. Овај је у правцу северозапада, овај југоистока, а овај југозапада, зато ћемо овај угао назвати — северозападни угао, овај — југоисточни угао, а овај — југозападни угао. Нека сад по један ученик стане у сваки угао!.. Затегните ви ове беле канапе!.. Ово „ћоше“ табле је у правцу североистока и североисточног угла, зато ћемо и њега назвати — североисточно „ћоше“ табле. Обележићемо га са Си... Ово „ћоше“ табле је у правцу северозапада и северозападног угла, ово југоистока и југоисточног угла, а ово југозапада и југозападног угла, зато ћемо ово „ћоше“ назвати — северозападно „ћоше“ ово — југоисточно „ћоше“, а ово југозападно „ћоше“. Ово ћемо обележити са Сз, ово са Ји, а ово са Јз. — Затим ученици помоћу великог лењира та слова споје са белом цртом. То исто ученици, окренути према северу, нацртају у својим свескама. Потом цртеже упоређују са странама света у учионици и у природи.