Učitelj

заварславринниврстеивннаниадниввнриванианивнавениинааиоовитичивеииванин шнаљивининилиштиантилеЕш 07

"патријаршију у Цариграду да му изради дозволу код султана за уступање охридске архиепископије. Свакако је заслуга митрополита Јанићија што је у Ј. Србији почетком 19 века било неколико српских школа.

Почетком 19 века Срби у Србији, под воћством неумрлих великана, вожда Карађорђа, а доцније и кнеза Милоша, почели су се дизати на Турке и ослобађати поједине крајеве. Ослобођени крајеви, који су прво били вазални, а потом сасвим слободни, врло су повољно утицали у националном и просветном погледу на Србе који су још остали под турском управом. У крајевима под Турцима у овом времену, поред основних школа, отваране су још стручне и средње школе, али ми ћемо овде говорити само о основним и «тручним школама које су давале учитеље.

. — Наставиће се — Јеротије Новитовић

Наша сшаровременска школа

Старовремски учитељи!)

Атанасије Илић. У Кратову је био познат под именом Газдев Насе. Био је учитељ седам година у кумановском селу "ЧОраху, отприлике у првој десетини шездесетих година прошлога столећа, а после се је одао мутавџиском занату. Био је псалт у цркви Светога Николе у Кратову све до своје смрти. Он је узимао врло видног учешћа у нашем народном препороду, којом приликом се јако истакао као неустрашиви борац за српске народне идеале. За време непријатељске окупације Насе је трагично завршио у 75 години свога живота заједно са својим сином учитељем Јованом Атанасковићем, са својим шураком Костом Апостоловићем и рођаком Павлом Михајловићем учитељем. Њих су бугарске власти, преко својих органа, спровели зими 1915 године на планину Златар више села Псаче, па су их сву четворицу искасапили и онда затрпали у

Анастасије Н. Илић једној рупи.з)

5) Види „Учитељ“ год. 1939/40, стр. 605.

%) Насева снаја Милица, а Јованова супруга, терети за овај свирепи злочин рентијера Костадина Маневог, звани Манго, онда претседника општине, који је уживао велико поверење окупаторских власти, а за кога се зна да се је и сам лично истакао у злостављању Срба.

Учитељ 7