Velika Srbija

БРОЈ 7.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

владе иреговарају још увек са грч- II зајми Бугарској 200 »гал. под условом ком владом. Од стране наших са- : да се даду извесне жел. пруге у рад везника иредлаже се овај иут: бро- а угљени руднпци у ексцлоатацији. довима до Итеје, ареко иута Ј1е |;Исш Тончев, који је тада изјавио, да лоионеза, одатле иешке на Ларису, , су условн и сувише тешки, сад их је затим возом до Катарине, а одп - прогутао. Да ли је још што прогутао, тле бродовима до Солуна. није нам познато.

Један шпијун мање Примљен у аудијенцији.

Прекјуче је енглеска коњица, задржала воз за Драму и у њему ухватила немачког консула из Драме, који је у Серезу вршио шпијунажу. Консул је стражарно спроведен у Солун а одатле на једну енглеску ратну лађу. Он је немачки резервни официр, и врло му је згодно билО да под изговором службеног носла а као војнички образовано лице крстари по македонском војишту. Кад се Бугари и Немци развеселе. Госп. Атиногеннс, нрефект Солуна .прнмљен је у аудијенцију код грчког |ј краља. Енглеска војна музика. Данас у суботу 16. т. м. приређује Ренглеска војна музика свој уобнчајјени концерат у нарку код Беле Куле. Тежак удар. Пашег нзбеглицу, Саву Јергића, члана духовног суда у Бнгољу, зајјдесно је тежак удар: изгубно је свога најмлађег сина Димигрија. Ожајј лошћеним родатељима наше саучешће Ја малом Димнтрнју нека да Бог рај-

У пријатном лОкалу »Централ« у Битољу, који је држао наш весели Коста Христодуло (сигурно је одавна избачен из њега)ј веселили се бугарски и немачки официри првОг дана Ускрса. Весеље се завршило батинама и рсволверима, како то веД прИлИчИ прускИм јункерИма И балканским ПрусИма. Нек Им је на здравље! За српске избеглице. Један швајцарски одбор за иомога>ве цивилном становииштву , скуаио је иреко 130.000 фр. 11оред тога водски Кантон је дао 60.000 дип. за сриску децу, и 100 хиљада дин. за сриске избеглице у Италији и па Корзици. Прилози у натури износе двеста иакета ( 120.000 кг.Ј. За овај новац куииКе одбор у Шеајцарској п Румунији брашна , ироозводе од брашна , кондензовано \ млеко , чоколаде , кукуруза и других намириица. Члан одбора , г. Фегели, швајцарски генералии конзул у Веограду, оргаиизује иомоб. Пет ва -1 гона намењених Србији, отираеље- ; ни су из Швајцорскс за Веоград. ј Жз Румуније је отирављено десет вагона. Делегат мин. Финаксија.

ско насеље. Зиза пасоша. Свакн српскн поданик који жели да отпутује из Солуна, мора визирати пасош у Српскои кочсулату. Виза важи само 8 дана а по истеку тог рока мора се понова внзпратн. Прилог избеглицама. Г. М. Амтонијевнћ, рез капзтан, приложмо је Краљ. Срп. Ген. Конзулату у Солуиу 5 долара, да се употребе за наше избеглнце. Дигнута забрана. Француска Врховпа Команда овде екннула је забрану са радње Орозди Бак од јуче. Регрутка коЈиисија. Сутра. 17. т. м. на реду су да предстапу регрутиој комисаји онн, чија пмена ночињу словом М. Позиз. Ради саотгптења има да предстаиу консулагу Јован Сунерт, Миладин Спмић,»Бого Мојсић п Владимир Туроман, а ради пријема упугнице г. Влад. Валерпјап Јоваиовић учитељ. Такође да се јавп владиним комесарима г. Гадомир Милошевпћ писар среза кавадарског. Приспела писма.

Чујемо да је делегат министра финансија при Генералном Коизулату у Солуну постављен г. др. Мих. Јовановић, шеф одсека у Држапном Рачуноводству. Др. Јовановић је један од малог броја српских добро школованих и способних економиста, и ми св радујемо што ћемо га добити за суграђанина у нашој све многобројнијој избегличкој колонији у Солуну. Бугари у немачкии! канџама. Бугарска нагло пада ц у економско ропство Немаца. Немачке су бамке образовале синдикат са капиталом од 7 мил. дипара, који ће експлоатисати угљеие руднике у Бугарској. Кад је после другог балканског рата Француска одрекла Бугарској своје новчано тржиште и последња клецала под летећим зајмовима и подужицама за време рата, оида је берлинско дискоитно друштво изјавлло своју готовост, да по-

Овдашњем српоком консулату нриснела су 14. т. м. пнсма на адресу: Г. г. Аађелко Јанковић, Андреја Крављанац, Васшгаја Ц. Петровића, (2), Вптомир Станиеављевић, Васа Дииитријевпћ, Благоје Станковић, Добросав Коларевић, Драга Ковачевић, Днмптрнје Милеиковић, Драгољуб Аранћеловић, Драгомир Пантић, ДимПЈтрнје Чикаридес, Јован Велић, Јелка '.Товановић, Јелена Јанкулевић (2), Костантмна бабица за Ваеилију Петровић, Коста Стојановаћ, Каја Гајић, I Љубомир Вранић, Милош Стајић, Ма нојло Илић, Милана Стаменковићка (2) Милан Пнколнћ, Мнлица Атапасијевпћ, Милан Јовановић, глумац, Милога Мисирлић (2), Милош Стојиљковић, Радиша Рушчукдић, Гисга Димитријевић, Петар Пејчић, Сабо и Косгић, Ставра Стевовић, Станоје Вулпћевнћ, Тихомир Јордановић, Драгољуб Ђорђевић.

Приснела писма на дан 15 априла тек. год.: Г. г. Милутину Милосављевићу, Драгиши Рашковићу надзорнику, Мпхајдо Велић учител, Марпја Русимировнћ (2), Павлу Зердевићу, Тихоми|| ру Мијатовићу, Спири Ристићу, Пе;тру Југовићу и Катарини Јовановић. Писма ће излавати сваког дана у ' српском консулату пто само од 9—11 пре подне за то одређени чиновпик.

Сем артилериске борбе ништа јсе није значајније десило на најшем фронту.

Сви холандски листови јављају да Немачка чини у Белгији велике припреме за офанзиву. Вилзон је већ почео да припрема јавно мњење на рат с Немачком. Упутио је циркулар индустријалцима позивајући их на патриотску пОмоћ за случај рата и наредио је истрагу о учешћу немачких официра у побуни Гватемала и финансиској помоћи немачко.ј мексиканским генералима Дирају и Вили. Радославов је оитужио војном суду један број иолитичара и официра за из&ајство ирема 1урској , јер су оитужени 'издали Русији тајне турске војне ортаназације. Како је то било ире уласка Бугарске у рат , то да би оитужени могла бити осуђени, Радославов је морао поднети суду документ , из кога се види да је измеђ Турске и Бугарске закључен уговор о савезу још у аирилу 1914. г. Било је у осталом и других знакова, на основу којих се то могло да утврди , а нарочито оно играње Турске и Бугарске око Румуније у почетку европског рата; али су они , који су били иозвани да о томе воде рачуна , и иосле годину дана остали слеаи ирема овим фактима. Лондон, 15. априла. Сср Лендо је изјавио у Доњем Дому: »У прошли понедељник ирски побуњеници су пападалм безуспешно Деблинскп замак. Затим су блокирали наш гарнизон, који је био у касарнама м пуцали на њпх кроз прозоре. Потом заузели телеграф, општину н судопв. Брод немачки, који је носио пушке за побуљеннке, 'истакао је немачку заставу ■ праћен сумаренОм немачкпм носио је пушке у залпв ТрСли. Сумарен је успео да искрца немачког официра Кисемана и једног прерушеног Немца. Обоје су ухапшени. Кад је брод немачки позван да стане, скинуо је холандску заставу и сам се њотопио. Посада је заробљена. Три побуњеника прска, који су доголп у Трели, да се сЛоразумеју о немачцим официром, удавили се у реци. Сва нохапшена лица у Дублину доведена су у Лондон.

Аскит је изјавио: »Стање је у Ирској јога Гвек озбилно. Генерал Мавел, који је командовао у Египту нослат је у Дублин да васпостави ред. Ми ћемо гонити устанике свом строгошћу. Телеграфска веза биће поставњена за 24 часа. Редмонд, шеф ирске партије, живо је прогеетвовао у име своје странке против мера у ДублинуПрви дан интер пардаментарне конференције завршен је банкетом коме је председавао Аскит који је том ириликом одржао један бриљаптан говор. Из говора председника Вилзона да се закључити да се он неће задовољити одгОвором у коме не би били интегралио примљепц аиериканскм захтеви. РАЗНЕ ВЕСТИ

— Рајтерова Агенција јавља, да је у Чикагу откривена анархиетичка завера против европских владалаца. Носилац листе је кајзер. — У Ауетро-Угарској се чини последњи напон. У Буковини се купе свп људи од 17. до 54. годнне. Крајљи рок за нријаву 17. април. У Маџарској се вршп накнадни прегдед свију неспособних од 18. до 55. год. а до 20. априла се морају јавити сви младићи од 17 годана.

СПИСАК ЛИЦА која нису подигла своја писма од Краљ. Срп. Ген. Консулата II. Јања Мил. Тодоревић (2), Јовап Ђ. Николић, Јован Матејевић, Маша Кубуровић, Мара Дробац, Милан Трифунац (2), Милева Лазаревић, Монопол. надзор. окр. београдског (2ј, Мцхајло Стевановић (2), Михајдо Големовпћ, Мпладин Стевановић, Михајло Бончпћ, Миленко Радовановић, Милка Стојановић, Младен Јанковић, Марија Тодоровић, Мпша Калињпћ, Мидева Стаменковић, Надежда Јоковић (2), Небојша Увалић, Никола Тимонић, Пикола Мнлезановић, Никола Зафпровић, Никола Сврддановић, Никола Петровић, Никола Мирковић, Наум Папанаум, Никодије Јевтић, Перка Мићић, Перепда Петровић, Петар Јевтић, Панајот Дева (2), Полексија Мнхајдовић, Персида Поповић, Роса Павловић, Ружа Милић, Радомпр Радојевић, Ружпца Миливојевић, Риста Чолаћ. Раја Гавриловић, Радавоје Остојић, Риста Стеваповпћ, Стеван Вилотнјевић, Ставра Становић, Слава Младеновић, Стева Николнћ, Станислава Катанић, Стојиљко Станковић, Смиљка Илић, Света Красић, Стеван Станковић, Стева Ивковић (2), Спира В. Науновић, Сима Мвловановић, Светозар Радојчић, Стеван Живковић, Танасијс Јаневпћ, Трајко Анђелковпћ, Теодосије Поповнћ, Тихомир Јордановић, Тома Мустаклић, Чедомир Михајловпћ (2), Цветко Митровић, филип Мптровић.