Velika Srbija

БРОЈ 18.

В Е Л И К А С Р Б II Ј А

СТРАНА 3.

сављевићу, ужар. трговцу, Јанаћку Мучопудоеу, Славку Димитрпјевпћу, Тодору Поп Ристићу, Науну Нсдељ ковпћу, Томп Хрпстпћу, Радовану Дедевпћу, Сави Николвћу за Милана | Војиновпћа, Војиславу Петровпћу, Каји Гајићки. Милутину Милосављевићу. Читаоцима. Обраћамо пажњу читаоцима на донис из Охрида, који ће пзпћи у сутрашњем броју. Регрутна комисија Сутра 27. ов. м. н.ма да предетану регрутној комисији сви онп чија имена ночињу са словима Ч, 11, Џ п Ш. Позивају се Сви наставници гимназија и учитељских школа, који се налазе у Со луну и околини, да се гато пре при- ( јаве овдаш. Генералном Конзулату радн иодношеља извешгаја, које тражи о њима атинско носланство. Сви српски држављапн којп се мо гу уногребити за тумаче француског и енглеског језика, при сриској масији, — нека се што нре јаве овд. конзулату. Г. Мпх. Вадемлић, судија нека се јавп конзулату.

РАЗНЕ ВЕСТИ

— Пз Цириха јављају да је млађи син Кнеза од Сакс Мајнингена погинуо у једној ваздушној борби са Енглезима — „Секоло" јавља да су трн немачка ђенералшгабиа офнцпра стре љана прошле недеље у Лајицигу јер нису билп у стаљу да нагопе своје војвике да иду иа јуриш. — „Морнинг Пост“ јавља да ое прп.мећују велики немачкн нокретп у правцу Бадтичког мора. — У прошлн четвртак бпло је у ј Верллну поиово нередн због скупоће. Полпцпја се умсшала оружаном си- > лом алп се не заа да ли има жртава. 1| — Од 1. августа 1914, год. до 25. јј марта 1910. год., Немци су нотогшли ј 203 трговачка брода, којн приаадају | неутралнам државама. 1915. год. су ! торпЕл.ирали 7 великнх иутничких бродова са мврннм путнпцима. — Незадово.љнп Турцн покушали с)' | да баце у ваздух- стан нсмачког генс-ј рала Лнмана фон Сандерс. 11 нико пе уме да каже шта је са Епвер-пашом. Одајући почаст основшш начелима француског државнОг уређења »сло' бодц једпакостп братствЈ,« великп Снглескн ишшс^Ј! Лојд Џорџ јс казао [ да љсгОво дапашље вјерују гласи: „Ја ј хоћ)- победу; ја мрзим рат п збогтогај желнм да овај буде последљп; а Он иеће битп последљи ако се овај рат пе буде водио енергично; ако се овај рат пе буде водиО ецсршчно он Ке пас довести до рђавог мира а то значи да мира никако неће нн бити.«

ОтаџбиЕО моја! Нема шпде земље Тако ачнчне рају, Ннти лепОг неба, К‘о у твоме крају, Отаџбино моја, Мајко Србпјо, Мој рају! Нема твога сунца, Што и са.ч дух згрева, Нити месечпне, Кад н будан снева, Отаџбино моја, Мајко Сронјо, Мој рају! Не.ма твог ваздуха, Нитп твог ирОлеКа, Нити твоје вОде, Нитн твога цвеКа, Отаџбпно моја, Мајко Србијо, Мој рају! Нптп има где год Бољега иарода Од твојих спнова, Мога славнОг рода, Отаџбнно мо.ја, Мајко Србнјо, Мој рају! * А сада је туђин Од свег’ дивиог' тако, За Србипа сваког Направно пак о, Отаџбппо моја, Мајко Србијо, Сада робнљо! II за то за тобом, Нашто Ку да крнјем, Овде, у туђини, Често сузе лијем, Огаџбнно моја, Мајко Србијо, Сада робиљо! Лијем сузе, мајко, Оне сузе свете, К’о над болном мајком ЊеНО брпжно дете, Отаџбипо моја, Мајко Србијо, Сада робнљо! А без твог ваздуха, У туђшш, о’де, Трајем тсшке дане, К о рпба без воде, Отаџбино моја, Мајко Србпјо, Сада робиљо!

После иоћп свако Нада се свапућу, К’о н после смртп Своме васкрспуКу, Отаџбино моја, Мајко Србијо, Бесмртна! II синови твојн Прпбпрају снаге, Да са прцјате.т, ма Слрмс паше враге, Отаџбино моја, Мајко Србпјо, Бссмртиа!' II протерају пх Из свакога краја ТЊе прелсие, ЗемаљскОга раја, Отаџбппо моја, МајкО Србпјо, Бесмртна! НадајмО с(“: да иам Скоро Зора сванс И Супце Слободе Да нам ОпОт граие, Отаџбиио моја, Мајко Србијо, Безсмртна! Солун. Благовести, 1910. год. Влада А. Поповић.

Солун, 26. априла Х г току јучерашљег дана на нашем фронту непријатељска артиљерија је бомбардовала положаје Савезничке. Ннкакве пешадиске ватре ннје било. Букурешт, 25. апрвла Ј Руска офанзива у Буковинп све је јача. Царске су трупе напредовале на неколико мвста. /Кенева, 25. априла Врховна ,је команда одлучила да тражи од кајзера одобреље, да се смени Кронпринц, који ко-|| [мандује трупама на Вердену, поЈ што је за тај посао неснособан. Страванџер, 26. априла Ексилодирао је цепелинЕ! 20. Цело је људство сиашено. Лондон, 25. априла

тнву законскнх нројеката. Унрава демократских странака натала је канцелара, да ли намерава да нзменн Ирајско изборно нраво. Бетман Холвег је одговорио да ће после рата приступнги благонаклоно проучаваље изборног права. Марсељ, 25. апрала. Брод „Дунала> није торнпљпран као што су јавили, већ је стигао у Марсељ, пошто је вешто пзмакао су* марену који је торнпљнрао само један део крме. Погедам, 25. априла. У ходандском јавном мишљељу се прпмећује: да се примећује врло велико ннтересоваље о блокади п мисли се да се савезници неће одрећи оваквог згодног лојалног оружја у борбп противу Немачке. Један холандски носланик је изјавио: ово што Немачка тражи од Вилзона значи то исто кад би савезници тражили од Немачке да одмах евакуише Белгнју, северну Француску, Србију и Пољску.

Једна лака крстарица енглеска оборила је један цепелин у блнзинн II 1лезвинг-Холштајна. Петроград, 25. аирила Један део руске во.јскеу Ма|лој Азијп се .је поделио у две 'јаке колоне: једна иде за Ерјјзннђан а друга на Дијабекир. Очекују се кдЈваве борбеЛондон, 25. априла. Пошто су еаслушанн говори носланика протгшу војног предлога дато је 24 часа на размишљаље за друго чнтање. Парнз, 25. априла. Немцн су успелп да заузму једну тачкЈ на источној страин коте 304, и да продру на коту 500, која се налазн пзмеђу ровова шума Ходр.чОна и шума Дуо.чоиа. Међу тп.ч нападм на обе.ма обалама Мезе оиадају знатно у јачини. 1’езултат је успсха мшшчалап н маљн је од терена којп с.чо ми заузелн прошле недеље. Не треба никако заборавиги да су мала напредоваља п одступаља неизбежне промене у дуготрајпој борбп. 1чад су Немци ви- јј

Атина, 26. анрила. Јуче по подне је један пемачки аероплан летео пзнад варошн Јенпџе и бацио две бомбе, одкојих је једна експлодирала у блпзинп грчких војника, а друга у једно.ј празној кући. Жртава није било. 5’ Јениџу су само грчкп војници н Савезнпцц нпсу ту варош 8'аузвмали. Петроград, 26. аирила. П.чалп смо усиеха на југоистоку од Олпке. Одбпјени су врло јаки ненријатељски напади у проделу Тарнопоља п на Жељезничку нругу Пезарна. На Кавкаском фронгу у нравцу Тајбурга нове турске труне узалуд су нанадале на паше фронтове. Параз, 26. априла 5 след рђавог времена обусгављене су операцпје готово ва целом фронту. Ове јаче бомбардоваље на западу Мезс па сектору коте 304. Букурешт, 26. аирпда. Бугарска влада услед финанснске певоље, приморапа ј.е да сман.п иомоћ коју даје породицама мОбилнзнраних.

делп да смО мн прошле недељв стално |ј напредОвали и колико нх то угрожа-1 ва опи су довукли тешку артн.љерију, ј која пм је омогућпла данас малп успех. ПолОжа.јп, које смо ми дапас иапустилп онли су обасути велнком артпље- ј риском ватро.ч, да смо ми предпоставнли да сачувамО људО од расипанлнј да их извучемо пз једне незнатне по* знције која јо тако изложспа артиљернјској ватри. Њујорк, 25.' априла Иротивно до сада свпма гласовпма Бплзон нвје саоиштио ппшта што има предузсти. У дипломатским круговима се мисли да Валзон очекује нова торпиљпраља пре него што донесе дефинитивну одлуку. Вилзон ће фор.ме ради учинити кораке код Енглеске владе али ма какав да буде одговор то неће утицати на љеговуј одлуку. Цирих, 25. анрила. јј Међу трговачким круговима поја-ј| влло се вслико пезадовољство про-,.

Похитајте у „Бар Мон ПлезЕр“ Ако желите ировести неколико иријатпих часова у друштву једне одабране и шик иублнке састављене од сраске арцстократије дођите у В >р Мон Плезир тде с.гуже госаођигц} Сракиње , свира добра музика, хира се и забавља. Само једна, аосета дово.ша је да човек заволи и навикне се на наги Бзр. И——— —— Уреднкштво „Велике Србије“ прима огласе по умереној цени.