Velika Srbija

БРОЈ 41.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3-

ДНЕБНЕ БЕСТИ

Хелегра!« Краљу Петру. ■Јављају нз Амстердама да су корпорације Чеха п Југословена послале Краљу Петру следе ђи телеграм: „ЈЈагиа једина жеља је дп ви( )имо да. се сраске нациопалне асаираЦвјч остваре и сраски народ уЏ у своју огаџбину“. Немачка толи за мир. Телеграми из Швајцарске Јав-, љају, да Ке немачкп канцелар Бетман Холвег учпнити нове кораке за мир на основн знатних концесија од стране Немачке. Према тпм вестима, Немачка бн уступила чак н АлзасЛорен Француској. Из овога се на.јбоље види,Ј коме је стало да се што пре закл.учч мир ! Банкет на КрФу. На Крфу је прпређен банкет офицприма тамошљег грчког гарнпзона. Банкету су присуство валн Њ. В. Престолонаследнпк Александар, сви министри као и ађутанти престолонаследникови- Пзмељано је више здравица. Престолонаследник ,је напно за напредак Грчке. Онајно стање у Бугарској Три холнндсве болничарке, које су се из Софпје вратиле сал у Холандију сзикају страшним бојама стање у Бугарској. У Софији, као и у целој Бугарској беснн глад п становнпштпо је у очајном положају. Преетонпца бугарска нренуна је Немана, нзрочпто офпнора и војника којп немплосрдно екснлоатигау становништво Нета опсадног стања. Званпчно се демантују вести, да Ке влада у Солуну н Лтпни нрокламовати опсадно стање. Саобра+јај изпле^ђу Солуна и Сереза. : Путннчкн саобраћај аутомобилпма између Солуна и Сереза отпочео ј е опет Сбп, који путују морају пматн две дозволе, једну од францускпх а цр)чу од енглеских власти. Брашно за Солун. Јуче је стигла- у Солун из Пиреја „Тракија,“ д.уго очекивана лађа са брашном за Солун. Крај шневара. Мвневри првог грчког кора са се I дишттм у Атини завршени су. Грчкн крал, нзвршио је реви трупа прн по вратку у касарне. Снабдевање Кавале г.нглеско посланство у Атини саопшти.то је званично, да се укида забрала нзвоза робе у Кавалу. Забрањспи су само и даље артикли рат не контрабанде као гас, бензин итд Задруга за српске избегдице Дућан За поурошачку задругу узет Ј е нод закуп у улици краља Ђорђа ®Р' 1, нреко пута нарка в Бејас-Кула“. ћрсте и цене појединих артикала

које ће се продаваги у срн. нотрошачкој залрузи следећн су: Брашно 0.52, со 0'«Ј5; ниринач 0'38, ј поврће суво, пасуљ птд. 077, маст Ј Г96, шећер 0-8(3, кава пржена 1-87, теста — макаропе. бвсквота итд. 0 93, ј чај 3'24. свеће Г97 н хлеб 0 - 45 дрхм. Ј од 1 килограма. Продаја ночиње 25. тек. мес. На1)ен новац У зградп Генералног Конеулата нађево је у прошлом месецу 15 драхмн. Лице које је изгубвло овај новац. нека се нријатп Консулату радп Јпрвјема пстог. Ухапшеки лолови Пегаицнја јо ухапснла два грчка радника, који су украли 118 ока јечма | Јиз једног ентлвског магацина. Јечам је Јвраћен енглеској вцтендантури, а ло пОви ће искусити законску казнт. Читаоцигла Обраћамо нажњу свпју заинтересо- ј ванкх, а нарочито војнпх интендап-'| ггура, на 01 лас и . шег одлпчног нри ј јјатеља г. Туше Самарџпћа пз Воде- I ! на. I I као Србин н као трговац бсс- 11 нримерног иоштења г. Самарџвћ заслужује о.д наше стране само пајто|! нлвјг' препоруку.

Београдски трговци, који су т година.ма радпли са г. Самзрџићем могуГ !са.мо да потврде наше речи.

— 11 час ире подое —

Берн, 20. маја. Јавља.ју да су посчедње немачке трупе на румунској граници послате на грчку границу као и јечна бугарска дивизи.ја. С другесгране »Женевска Трибуна> усваја Опште распрострањену верзију| у Швајцарској, да је бугарска инвази1а круна наименОвања Фердинандова 'за генералисима. Стављено мујесамој Јдо знања, да му се то чшш за напу : штање својих претенсија у Албанији. ЖГенева, 20. маја. У иЖурнал це Женевп ауков' ник Фејлер третира аи.таије о ефективној сна.ш ратујуКих странака. Он тврди да Немци имају много еише губитика него Французи јер |они нааадају у комаактним масама. Доказ је употреба аоследње клосе (1-916.). Букурегат, 20 мај. «Универзул« јавља да .је грчка дађа >Василики“ са 420 џакова брашна намењена Турској, отпутозала из Ко станце за Цариград, пма већ неколн ко дана. Посада, за време док је нратиоц лађе Турчин спавао, окренула је лаћу у нравцу руског пристаништа „Вилкоф* на Доњем Дунаву. Руске су власти ухватиле Турчина. РБу-Јорк, 20. маја. У Рузвелтова кола, када је ишао у Кансас-Сати да држи говор, бачеије један нож, нико није рањен. Не зна се да ли је случај или атентат.

Парнз, 20. маја. I Вест да је председник кинеске републаке Јуаншикај отрован, деман- ј| тована је. Парнз, 20. маја Генерал Жофр објављујући смрт генерала Галијена дневном наредбом одао је велико признање услугама, које је учинио бранилац Париза. Параз, 19. маја ПрусРн Ландтаг пзгласао је јучеј иа трећем читању нове намете. Берн, 20. маја Јављају нз Берна да је вршена | нроба летења једног новог великогЈ цепедина од 4000 коњских енага. Бр |ј зина му је 90 км. на сат. Може да || прпмп 40 људи н лети па великој Ј висини. Берн, 20. маја Јав.љају из Берна да је Џемил-иаша отворено устао^ протнв цариградске владе. Успротивоо се убијаљу Храш- ј Кана и одузео функцију немачким агентима.

Наредба број 1. — Кшу|анданта места за ернске трупе у Солуну 17. маја 1916 године.

же и заклања. 4. ) Сва војна лпца, која се ма којим поводом баве дуже од три дана у Солуну, дужна су одмах по доласку уппсати се у књпгу пријава МеспеКоманде, где ће означнтп тачпо своју адресу и дан кад се враћају. Свп онп којп продуже своје бављење преко прајављеног времена, дужни су о томе извеетитп Месну Команду. 5. ) Обвезници чиновнпчког реда кад носе војно одело, могу носити само оно одело, које су од државе нримили а никако оно, које су самн комбиновали. За разлику од подофпцпра п војника восиКе обвезницп чиновннчког реда, кад су у војцом оделу, офицпрску капу без кокарде. Никаква комбинација војног и грађанског одела ннје допуштена. 6. ) Невојна лица не смеју носити војно одело; она нмају посити цивилно одедо. 7. ) Сва унаформисана војпа лица пмају се узајамно поздрављати на улпци у свима нриликама како то иравило службе I део поописује (тач. 123, 124, 125, 126,127, 128,129, 130, 131, 132, 133, 136 п 138}. Обвезппци чиновничког реда дужни су поздрављати официре. Страни официри иоздрављају се као и своји. 8. ) Претпостављене старешине и командаит места у Солуну настаће одмах да се ова наредба у свему удејствује. За поступак по тач. 5. осјставља се рок до 23-ег ов. м-ца.

1 . Начелнпк штаба Врховне Комапде са А. Ђ. Бр. 3092 од 16- ов. месеца, изволео је наредити: 1. ) Све краљевско српске војне и грађанске установе п надлештва, као н сва лица у званпчној п јавној функцији, која се надазе у Солуну и нериферији варошп, да се нријаве одмах нисменим актом Команди Места за срнске трупе, која је ночела дејетиоватн и смештена је у улаци Бу гароубијне (Булгароктон)бр. '08. У акту да тачно означе место где су нм каицеларвје смештене и меото њихових ириватнпх станова. Лкту овоме да прикључе списак целокунног особља указног и неуказног, са наз начењем за свако лице, ноложаја, доба старостп, и како је и од које војне власти за впјчу службу окз тегорисан. 2. ) Војна лица кпо а ллца, која подже војној обавези, а налазе се у Содуну и околнвм местима, из разлога што ие знају где им је команда, да се одмах гц нјазе Команди Места у Солуну, где ћв добити потребна упуства. 3. ) У Солуну се налази известан број војвика који су нанустили своје команде и обвезнвка, који избега внј. иојну . бк везу. Имајући на уму нашу оппггу ствар нозивам све српске поданаке, да свако овакво лине њему иознато одмах пријаве нашој Меспој Команди. Ко се виђа и олшти са оваквим лицима а не нријави их, сматраће се да их у томе несрпском делу дома-

II1. ) Ова Команда нрима сва војна п грађанска лпца од 8—12 сати гре и од 3 п по до 7 по подне. За хитне и крнвичне ствари, може се истој обраћати у свако доба дана и ноћи. 2. ) Подофицири п војницп могу се впђати у овдаш. варогаи од 6 пре до 9 часова по подне. Дозвола за стадно бављење у вароши нз важе им у вре! мену од 9 у иеле до 6 часова из ; јутра. Обвезннци чиновничког реда обучени по тач. 5. под I. третираће се као .п г. г. офнцпри. ' III. [ј Сва војна и грађанска лица, дужна су ноказати своје легитимације елужбеним полициским органима ове Команде (а то су офиццри п жандарми на служби прп овој Команди, ко||ји имају значку на реверу левог рујкава: „првена пантљика 15. см. ду||Жине п 7 п по шприне») Исто тако дужни су нозиву њихо вом да дођу у ову Команду одмах в без објашњења одазвати се. Командант п.-пуковник. Рад. К.Радаковић.

Милун Петровић из Сталаћа тражи || своју браћу: Милорада, редова 14. пука тим. дивиз. II. поз. и Милоша реЈдова 14. пука тим. дивиз. I. поз. п !Ј моли сваког ко бп шта о њима знас, да ми јавп преко уредпигптва «Белике Србије*. 1—3

Моја мпла и незаборављена супруга фЗОРКА

Иреминула је недавно у Приштинн после тешког боловаља и туге, одвојена од својпх мплнх н драгих, у најлепшем добу, у 24-ој годпни млађаног жпвота. Моме увенулом цветку, јединој радости и утехи у животу, својој Рођи. даваћу парастос у суботу, 21-ог маја, тек. год. у сраској цркви „Св. Саве“ у Солуну, у 9.30 часова пре подпе. Молил пријатеље и познашгке, да присуствују овоме тужном помену. Ожалошћен, 15 маја 1916 год. Супруг: Аца ТодОрОВИћ Солун рез. коњички капетан.