Velika Srbija

БРОЈ 100.

ВКЛИКА СРБИЈА

СТРАНА ?.

0 е слегл», Да присуствуЈе пожару. Трамвајски саобра&ај пејом био је за еве време обустављен. Штета од по®ара јеогромна. Изгореди су потпуво бар „Мон Плезир* и апотека, од куиатила »Ботон« изгорео је кров и вешто горњег спрата. РАЗНЕ внетч — Према најновијој статиствци у Русији има 100.749 гакола у којима се васпитавају 6,629 978 ученика. Просвегних раденика има 153.360. Го дишњи трошак за излржавање тих школа изиоси 96,000.000 рубаља. — Јављају из Атине да јв поддиректор цариградске полипије, Луфти беј, приспео у варош. Он је у потери за једним турскам принцем који је успео да побегне из Цариграда, { Припц путује за Женеву да прпсуетвује конфЕренцијн Старих Турака, којима је циљ ла занључе сепаратан' мир са Споразумом. — Указ о распуштању грчког пар-ј ламента биће објављен 2. августа. ,

— Према ПЈСледњим податцама округ Аргирокасгра бројн 83.258 сгановнака, а корчаноки 80.104.

Са нашег Фронта — Српси званичан извештај Солун: 25. јула. 24. јула нвје било важнијих дотађаја. Француски коминике Париз, 25. јула. На десној обали Мезе Французи су у току борбе усаели да прошире заузети терен западно од Тиомона. Одбили су у тој области један против-. напад непријатељски. У области Фле-ј риа и на -секторииа Шапитр-Шеноа арти.Беријска борба још траје. Претпрошле ноћи француски авија -ј тичари бацили су 40 бомби у области ] ТСомбл, 84 на станицу Ноајон, 40 на' станицу Конфлан, 60 на станицу Мец-] Саблон и 40 на војне зграде северно ј сд Меца. Северно од Соме два су не -1 мачка аероплана оборена. Доцније- — На десној обали Ме зе Немци су јако бомбардовали Тиомон и наше положаје код Флери-а, Ша®тр-а и ШеноаНа осталом фронту обична канонаДа. Један француски авијатичар јуче У јутру оборио је 2 немачка аероплана у области Вердена. Цепвлини бомбардују Петроград, 25. јула. ] 10 цепелвна напали су ,утврђење| ^веверг. Румунија и Бугарска Букурешт,-25. јула. ј Румунска влада послала је представ- ј ввке у Софију поводом покушаја Бу ј Га ра да пређу Дунав и ступе на ру- ј чувско земљиште. Потопљен сумарен? Алжир, 25. јула ј Еаглеска дађа «Стрепнис» издржа-

ла јо борћу са немачким сумареном, који је изглела, потоиљен. Борбе на Вердену Париз, 25. јула Борбе на Верденском фронту настављају се. У Флериу Немци имају само још неколшсо кућа на југоистоку села. У шуми Во-Шаоитр отпочела је борба после бомбардовања од 12 часова. Заузимањем Тиомона Французи су ослободили Фроад Тер. У 9 часова увече француски фронт је бво следећи: шума Брид, пут Бре Дуомон, на југу шума Одромон, кота 321, Тиомон, пут- Аври-Дуомон, село и станцца- Флери, ипипа шуме Бо, К< рн, шума Шапитр.

На оспову извештаја примљеног од Министарства Иностраних Дела, саопштавају се: П Р А В И Л А за путнике који путују из Егвпта или иду у Египат Свако лице које жели да добије дозволу да отпутује из Египта са или без намере да се врати, треба да се обрати молбом на Вигеаи Не Регпт Пи Сгоиуегпетеп!; <1и Сагге П’ А1ехапс1пе или (1е Рогћ ЗаМ (Биро за дозволе у Кајиру, Александрији или Порт Савду) прем < своме месту становања. Молбу треба поднети бар на 14 дана пре рока за укрцавање у лађу. За улазак у Египат молба треба да је овако састављена: а) Ако молипац станује у Великој Британији, молба треба да буде упућена војном бнроу за дозволе (Вигеаи тШШге 6е Регт 18 , 19 ВесИогс! Здиаге, Бош1гз8.) У друпш деловпма царства илн посесијама савезннка, молбе треба да су упућене најближем бироу за пасоше. б) Ако се молилац не налазн у Брн танском Царству, молбе ће бити упућене Брптанском Консулату који је најближи месту где молилац станује у тренутку предаје молбе. У сваком случају те молбе треба да буду предаие горе именованнм власти ма водећи рачуна о времену, које је потребно, да оне стигну у Египат, бар на 14 дана пре укрцавања. У хигним случајевима молба се може поднети и телеграфски на горњи начин, а о трошку молиоца. Као што се видп из изложенога мере које треба извршити строжије су У исто време решено је да се ове ме ре олакшају до извесног степена за лица британске или савезничке народности, која заиста стално станују у Египту. За та лица дозвола да се врате у Египат или дј ииу из Египта и да се врате, неће паравно бити сматрана као дефвнитивна обавеза од стране египатских власти, ако се у том међувремену, ситуација услед непредвиђених околности буде взменила. И ако се може надати да неће бити случајева да се једна већ дата дозвола поништи, дужност је, молиоца да води рачуна о горе изнесеним условима. Та лица дакле могу одмах да узму на знање да дозвола за одлазак из Египта садржава (у неколико се то тиче египатскв власти) дозволу за повратав, под условом: 1. да у Египту нису наступили не-

предвиђени догађаји такве природе да измвнв околности; 2 , да та лица за врвме свога бављенд у Енглеској и на ком другом месту нису изазвала сумњу власти у земљи гце су становала. Да би исцунили овај поачедњи услов сва лица треба да испуне горе изнесенв формалности. Пз канцеларије Кр. Срп. Генералног Конеулата у Солуну, 22. јула 1916. Бр. 2051.

ПОШТА Саопштсња Да дођу у уредн. „Вел. Србије": . Коста Н. Костантиновић, управник ђевђедисве царинарнице, да прнми изаештај од куће. Мдаден Пантелић ђак из ђачке че те, ради хитног саопштења. Живојвн Алексић, капет. I. кл. да прими писмо. Никола Коматис, трг. вз Скопља, ради важног саопштења. Моле се сви Јагодпнци да со јвве картама проф. Е Ј. Цветићу, пошта 504, ради извештаја нашима у Јаго дини. За Србију — Ђорђе Ил. Савић, судија извештава своје у Крагујевцу, Обилића ул. бр. 18, да је жив и здр»в са Тасом, молв за нзвешће од куће да ли му је жена жива, јер је чуо да је на порођају умрла. — Петар П. Илић, наредпик изво шгава Драгомира Матвћа, трг. у Зајечару да јави његовој жени да је жив ■ здрав. — Настао Игњановић кондуктер поште, пошта бр. 111. иввештава опа Радиоава и жену Радушку са децом да је жав и здрав. Моли за извештај о својима. — Мвлвја Јаковљевић наредник иввештава свога оца Косту Јаковље вића трг. у Крагујевцу. Дугаанова 39, да је са братом Милорадом и евима осталим здраво. Пошта 111. — Арса ■ Вукојз браћа Маричићи извештавају свога оца Марка Мари чића И8 Раче, ср. космајског, окр. то плачког да су здрави и моле да се и он јави. — Мирко Бајић банкар чиновник ■Јвештава своју жепу Наталију у Крушевцу да је жив. и вдрав. Пошта бр. 414, — Радоје В. Милосављевић, благајник моли Милана Андрића вњижвра ■ Илију Гирвћа, трг. оба вз Нвша, да се известе, да ли је у животу његова жена Косара са децом и где живи сада и молп да их потпомаже и јави. Пошта бр. 216 — Гаврило Церовић, начелник сресги, извештава свога таота Милутина Поповића свештеника, Бргуле — Уб, да је жив и здрав са братом Петром. Моли да му се јави преко Срп Црв. Крота, Женева. — Капетан Никола Т. ЈТукаревић.

■ звештава своју мајку Јелисавету. снају Вају, оестру Јелену у Врањи, да је са братом Јовавом заједво I да су здраво. Пошта 80. — Владимир Т. Стојадиновић ва петан јавља оцу Томи у Београду, да је са браћом здрав и моли да из вести о томе и Софију. Моли за извештај преко Црвевог Крста у Женеви. Пошта бр. 603. — Недвљко Бакић учитељ из Крагујевда, извештава своју жену Лепосаву и децу — учитељска ул. бр. 17, да је бдраво. Лале је у Француокој и да се јавља. Моли да се јави преко Београд. Новиаа. Пошга 999 2—3 — Пешад. мајор Глигорије X. Јовааовић моли пријатеље и познанике да известв његову жену Ружу Гл. Јо 8 &новићку, Приштина, или таота Стеву У. Ђорђевића учигеља Београд —Милутинова 28, да је жив и здрав. Тако исто молп свакога, ко би ма шга знао о њима да га извести истим путем. 4 —5

Српске

Ппсаћз машиже

За неколико дана добвћемо изве сан број српских иисаћвх машина. Српска надлештва којима оу потре бне машине нека се одмах јаве канцеларији СРПСК0Г ТРГ0ВАЧК0Г ДРУШТВА Мисир Чарши бр. 3, спроћу Централне Поште, зграда хотел „Слободе" (,Лвберте“) 1—5 Солун.

т има част известити публику, о- г » фицире и војнике, као ■ срцоке И и 8 беглице да је отворила једну ?

ФИАИјалу у дну улице која чин* угао оа

Ј аиј Јлшцо вчЈа чцаж јггаи оа г „Грчком Народном Банком», а * према улици Вениввлос. & 21 По споразуму са Министар- Р јј$ ством Финансија Краљ. Србије, ^ ова филијала узела је на оебв | п пошиљке новаца њиховим порор дицама у Француској, Алжиру, ^ “ Тунису, Русији, Корзнци у СВИ- & и ма француским колонијама, у Б Швајцарској, свима Савезничким ^ ^ и неутралним земљама, као и у ј ^ главним варошима Србије. Д Филијала је узела на себе ■ I ^ следеће банкарске операције: | М Куповину и продају стране I » монете, емисију кредитних пи- \ ^ сама; налоге за исплате у свима | и варошима Грчке, Европе и пре- * § коморских земаља; берзааоке на- | логе и испдатв купона итд. јј Сем тога, по налогу »Српоког | а Црвеног Крста« примила јв на I гј себе депоновање новчаних при- > и лога који су му намењени. ш 2 |. ,<5д|!^5а^д8вавд1иа!даададад8гаам.

Са неизмерном тугом и болом извештавам све своје рођаке, пријатеље и другове да јо моја добра, племената и накад непрежаљена супруга ј КАТАРИНА - КАЈА кћи г . Васе и Цвете Аврамовића трг. из Ваљева, испустила своју племенит} душу 21. априла ове год. у Ваљеву на 9 дана после порођаја. Богу је било уголно да је себи увме у најлешпем цвету мдадостп, у 23. год. жввота, а Да ост ви нагае јединче, старе родитеље, "браћу, оестре, ујаке као и маогобројну родбану да навек тугујемо за нашом добром и пдеменитом Кајом. Вечито ожалошћени: супруг, мајор Милован М. Јекић.