Velika Srbija

БРОЈ 111.

0

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

Владини Комесари изјављују дародавцу у име сиротих избеглица и овим аутем своју благодарност. Из каицеларв]е Владиних Комесара 23. јула 1916. год. Бр. 955. Солун.

Долазак Талијака Јуче су се италијаиске трупе иедрцале у Солуну. Три тразопортна талијанска брода приспела еу још јуче ујутру у пристаниште. Овдашви талајанска конгул г. Долфини посотио јс одмах на броду команданта донтиигента генерала Петити ди Рорето и потом с њаме гаједно отишао тенераду Сарају н предгтааио му геаерала Петитв. Искрцавање трупа кзвршеЕО јо у 1 и но час по подне. Ведика иаса авета била је већ окупљеаа на кеју, на нрозорима и балконима околнех кућа. Око 2 и но часа стигле су почзсне чете српска, француека, руска з енглеска са всјнин музакама н заузвде своја места. Маеа света је све зише раола. Обе стране кеја Слободе бизе су већ препуне света, који је аестрпљкво чекао на долааак генерада Ораја, да би реви а дефиловање трупа отпочвло. Тачно у 4 и по часа стига« је ге нерал Сарај долазећв на коњу у парадној уеиформи од »Беле Куле«. За бии је јахао одред франпуских драгона. Ксмандант Источне војеке поздрављан јв дуж целог кеја бурннм аљескањем од стране масе света. Пре него што К* нзвршитн рев* талијанскнх трупа, генерал Сарај је са уобкчајеном деремонвјом предао орден Почасне Легнје-неторици француских офицнра, чије је узбуђење било неописано о обвиром на свечааост момента. За тжм јв почежа це. ремонија дочека и ревиа талијанских трупа. Савезвичке музике поздравнхе су Талијане њнховом хнмнои, а галијанека музика одговорнла је марсељевои н савезничкии хнмнаиа. Генерал Сарај по жзвршеноме ревн-у втао је са својим штабом на трг Слободе и тада је почело дефнловање халајанских трупа. Почасне чете Савезника стајале су дуж кеја спроКу »Олимпооа«. Маса света тнскала се да што боље вадн Тадијане. Почела су наступати ноједнна одедења та дијанских трупа. Командант трупа генерал Петити зауставио се и стао поред генерала Сараја, који му је честитао и изразио овоје велико заховољство ревием. На челу труна ншлп су жандарми иа коњима и потом младе, свеже и крепке талвјанске трупо. Појединим одељењлма претхо №е оу савезничке музнке: француока, орпска, вуска, енглеска и талијанске, Наша је музВка бида Краљеве Гарде е водио ју је г. Бннички. Док су трупе пролазиле кејон огром на маса евета поздрвзљпла их је бурним аљескањем и узвицима „УЈта ШаЦа“.

ИЗВЕШТА1ИЗ СРБИЈЕ

Браака Жавадиновић из Лабарице (крушевачки) мола за извештај о му-

жу Чедомиру Жпвадиновићу војнику и брату Светолику Рисићу коморџ. Марко Цветковнћ пом. радње Б. Шуквћа из Крушевца моли за извештај о Милораду Цветковићу капвт. Наталија Стојковић из Тротеника јавља своме мужу Душану да је здраво и код вета Димитрија у Трстенику п иоли за новац. Павле Дробњак учитељ извештава спвове да су сви код куће у Кршевцу жави и здрави. Љуба Јозановић из Александровца крушевачког моли за извештај о Милану Вукадиновићу и Наатаоу Јакшићу којима јавља да оу им свп кући1 здраво као и Сави Раденковлћу. Јеленка Жавковкћ из Крушевца моли за извештај о Мзлутину ЗКивковвћу и Павзу Стојковићу артиљ. поручвику. Танасије Павловвћ Гтрг, из Ужаце моли за гзвештај о Ђорђу Павло-ј вићу ннреднику, Илија Благојеваћ пенЈионер нз Ни- 1 ша моли га игзештај о Мирославу Благојевићу судоји и Драгомиру Шкшковићу супдепту. Савета Ђековић из Београда Стари Сењак бр. 3. моли за ззвештај о Јефти Ђекозићу каиетану. Јован Матровић из Ужица моли за изаештај о Милану Митроввћу наредншку и Драгутииу В. Кнежевнћу поручнаву. Малка Николић из Ужнца моли за извештај о Мирку Абазовићу порезнику и Драгшши сину Вукосава Богдановвћа кафеџије к Б- Баште. Мшлан Мирковић из Ужица моли за жзвештај о Јовану Мирковићу жел. кондувтеру. РДЗНЕ ВЕСТ^ — Јављају из Атине да је шпански генерални консул у Атшш долазећи из Шпаније изјавио да су у Мадриду изабрали Централни Хотел у коме ће се држати седнице за потписивање мира. — Забрана социјалистичких скупова у Берлину проузроковала је велике манифестације. Маса је викала: живео Либкнехт! — Јављају из Париза да је становништво вароши Брисела сасвим одбило да плати оштету од 1,260.000 франака коју су неиачке власти импозирале услед тога што се је усудило да светкује народни празник.

ШЛМ 88СТ1 Са нашег Фронта — Српсжи званизан извештај Солун, 30. јула. На дан 29. јула местимичне. артиљериске и иешадиске борбе дуж целог фронта. Наши авијатичари бацчли су бомбе на неаријатељсне логоре. ј V I Умирујућа нота Женева, 30. јула. Шеф генералштаба Ботмерове војске Ермоли дао је аустријској штам пи званичну ноту, у којој вбли, да је за жаљење што је поуздање народа у I

војне операције толико мало, да се поклања вера инајгорим вестима. Нота додаје, да, ако треба евакуисати Лавово становништво ће о тоие бити извештено као и за Броди пре 15 дана раније него 24 сата дОцније. Нота завршава: <Нико нема права, да сумња у команду војске, да ће становништво оставити на цедилу. Кронпринц — доктор Париз, 30. јула. Правни факултет берлинског уннверзитета доделио је кронпринцу, брани- ! оцу Немачке докторску титулу са овом мотивацијом: »Изабран од свога царског оца за шефа наше велике војске бранио је храбро челиком правде отаџбнну против неправедне ствари непријатеља, бранио је уметности земље против убиственог беса њених против-ј ника«. Заарана бзрлинер Тагеблатај Париз, 30, јула. »Берлинер Тагеблат" је забрањвн због чланка, у комо побнја аргументе изложене од принца Салма и графа Ревентлова у корист анексије фламаских сбала. Смењен Мантојфел Амстердам, 30. јула Генерал Мантојфел који је наредио пожар и убијање у Лувену смењен је због неуспеха на Вердену. Сад је добио цивилну управу у Е-ла-Шапелу. Холандија и Немачка Ротердам, 30. јула. Лист „Ротердам" тражи од холандске владе да у будуће увек извештава Енглеску о продаску цепелина, пошто је то повреда неутралности Холандије. Бомбардовање Цариграда Лоидон, 30. јула. Један енглески сумарен бомбардовао је крајеве Каитан ет Понтик у Царпграду. У престоници је завладала велика паника. Пробали су да заробе лађу али узалуд. Румуеко бугарски сукоб Букурешт, 30. јула Бугври врше и даље новреду румунске гранпце. Румунскз злада протесавовала је енергичви у Софији због следећих факата. Пре неколико дана једно бугарско оделење покушало је да пређе Дунав, да бп заузело острво према Ђурђезу. Румун- ј ске страже сХ одмах отворвле ватру | на коју су Бугари одговорили. Овај догађзј произвео јеу пелој Румунији велико огорчење. Изгорела барутана Букурешт, 30. јула. Фабрика барута у Њутесу у Румунији изгорела је до темеља. Има 62 мртвих и 103. рањена. Пврона у пламвну Лондон, 30. јула Нсмачки листови доносе да је Перона сва у пламену. Већи део вароши уништен је француском артиљеријом. Талијанска победа Рим, Зо. јула. Према последљим извештајима Талијани су заробнли код Горице 21'7 50 Аустријанаца.

Пад Станислава Петроград, 30. јула. (званично) Трупв гвнерала Лешчинског заузелв су варош Станислав у среду у подне. Непријатељ св повлачи у правцу Халиша. Неаријатељ је наиустио леву обалу реке Бистриц коју наши одреди ирелазе.

ПОШТА

За Србију — Ђорђе Благојевић извештава своју мкјку Перку, која се налази у Пожаревцу да је са браћом Будими рем и Жаком здраво и добро и по слалн јој око 150 круна. Од своје супруге Олге добио је 3 карте а по слао новац око 400 круна. Нека ми Олга одговсри о пријем; новда и иввестн шта је са Даром, Мацом, Дра гањ <м, Радмалом и ЈБубом. Зоја је добро. Јавите ни се преко Срп. Црв. Крета у Женевн на пошту бр. 999. — Марију С Весовић, Шабац, иг вештава муж Селимвр да је са Ми ланом здоав и да не брине. Света Сава и Коота су у Француској здрави. Дипа је здрав такође. Јавити сг на пошту бр. 999. Горица Цивковић са мамом у Со луну јављч г-ђи Софијн Џуковић да су Аца, Пера, Града, Милан и Ђовк здрави Нека јави шта је с Натзли јом н децом као и где су. — Душан Путниковић инж. мајор. извештава Наталију Рајковић у Врб> код Краљева да је Бора у Енглеокој, Душан и Божа на својим меотима. Свп оу вдрави. — Душан Путниковић инж. мајор извештвва Михајла Ваоиљевића—чи ка Мику у Ћуприји да је гоопођа Мила и Ружа у Маровљу. Мжле са Лепом и батом на Корзици. Сви су здрави. — Јован Радовић учнтељ јавља својој жони Параокеви учштељиди у Куманову, а која је оотала у При гатини, да је здрав. — Бора Нецић извештава свога оца Станоја Нецића у Нвготину е и таота Дтмитрија Милорадовића ј П ожаревцу да је вдрав и пита шгк јо са Лепосавом и децом. Да ли с< вратила у Неготину, — Марији Т. Атанасијевић, Бео град, Нашка ул. — Прочитао сам о глас, Тоше отишао здраво пре двг, месеца гл Француску. Изввстите ®мо шта је са Цоном и Даром. Драги и ја добро смо. Извествте ме одмах преко Беогр. Новина. Радивоје. — Драгољуб Д. Мнлићевић инжи њер, рез. поручаик извештава своје у Нишу, Ћупрнји и Параћину, да јс са зетом, обадва брата, браћом ^од стричева и шураком жив и здрав. Необично су расположенж прочитав ши оглас Будин и добивша оадржа Матиних карата. Јавио сам се виш* пута. 2—3 — НедвЈгко Бакић учитељ из Кра гујевца, извештава овоју жену Лепосаву и децу — учитељска уд. бр. 17, да је здраво. Лале је у Францу ској и да се јазља Моли да се јави преко Београд. Нована. Пошга.999. 3—3 — Пешад. мајор Глигорије X. Јовановић моди пријатеље и познанике ла известе његову жену Ружу Гл Јовановићку, Приштина, или таст: Стеву У. Ђорђевиђа учитеља Београд —Милутинова 28, да ја жив н здрав Тако исто моди свакога, ко би мшта знао о њима да га иззести исти> путем. 5—•