Velika Srbija

БРОЈ 116.

ВКЛИКА СРБИЈА

СТРАНА Ј.

ДНЕВНЕ ВЕСТН

Зарвбљеници у Немачкој. Белгијски министар просвете саопштио је руокоме послснику у Хагу, да је стање руских варобљеника у Немачној веома тешко, нарочито у логорима код Брисла. Мзјава варварина. Бугарскн посланик у Атини у госп. Пасаров, говорећи о скорој офанзиви Савезника на маћедонском фронту изјавио је сдедеће: Ми ће мо бити свирепи према Французима и Русима. Све ће мо побати што будемо ухватвли*. Злоупотреба краљевог имена. Атпнена ласт <Патрис* тражп у уволном чланку да се нредузму мере против ОНЕХ ноји у ПОЛЕТИЧКОЈ борбИ злоупотребљују име грчког крБ*а. Нриза у Мађарској Женевски <Телеграф< доноои, да је у Аустро-Угарској овладала волика економока криза. Пад Горице и по рази у Галицији деморалиеали су владу и унаштила поуздање народа. Врвње у Бугарској. Из Букурешта јављају да се у Бугарској ооећа извесно врење противу Немаца. У последње време има више случајева хапшења. Келера у Турској. По веетима које долазе жг Букурешта, по овој Турској беснш колера. Посдедњи извештаји јављају >а пе десет нових случајева кој« »ј констатовани у взрошима ■ мествма у којима се налази војскз. Оавет гвнерала. Савет грчких дчвизијских генерала отпочео је данао рад на унапређивању офвпира. Манифест немачких соиијалиста Један телеграм из Холандије јавља да манафест соцајалнстнчке парт>је публикован у <Форверцу< садрж« овај пасус: <Немач«а ое нација бори за безбедност земље и економску егзиетенцзју; та борба нема освајачки циљ. Моменат је дошао да народ нротествује против таке еамере, ако подтој и. Турска „помоЂ 11 . Према веот*ма из Лондона, Бугаре је ухватио самртни страх откако су начисто с тим, да ће у скорој офанзиви против њих узети учешћа и Румунија. Бугари су хитно тражили помоћ од Немачае и ова је вздала налог Порти, да пошље Бугарима помоћ. Много ће им користити <помоћ“ Турава. Натоличка пропаганда у Црној Гори. Из Турн-Северина телеграфишу рЈоком <Новом Времену* да је ауотријска влада послала у окупирану Црну Гору гатоличке овештенике ради пропаганде. Као наслон, на којн највише рачуна окупаторска управа, служе оно ееводико хињада Арнауталатолика, воје свима сЈедствима протежира на рачун правоолавних Срба.

Овим Арнаутима — католицима, без обзира н» број, подиже нове цркве, парохијске домове и стара се да на сва места постави своје људе. У последње време аустријске новине нешу нарочите објаве и апелују на становништво да новцем и стварима прнтекну у помоћ Црногороким Католицима. Један двобој. Атпнскн лист „Астир" пише да је доктор Сфакијанакис позоао на двобој немачког посланика у Атини, Грофа Мирбаха Његови оведоци требали су доћи у немачко посланство превјуче увече. Ево због чега је дошло до двобоја: Пре петнаест дана, у немачком ое посланству десио једап инциденат између доктора Сфанијанакпса и Мирбаха, Доктор, не желећи да од тога произађе скандал, написао је посланику једно писмо у коме му преддаже д& се на пријатељски вачин измире. Али, пошто није добио одговора, он је јуче личпо отишао у посданство код Мирбаха. У место да га прими посланик нареди својзм чиповницима и вратарима да га најуре И8 куће. Због тога се доктор решио да позове немачког посданика на дуел и тиме себи да 8адовол>ење. Болест г. ВаниЂа. Начелник округа тиквсшког г. Никола Ванић, који је био тешко обо лео, издржао је орећно оперицију. Г. Ванићу ждлимо окоро оздрављење. Сахрана. Јуче у 5 и по часова по подне умро је Тодор Оџаклвјевић, председник бучиноке општшне у ср. крушевоком, окр. битољском, у Држ. Грчкој Болници. Сахрана данас у 5 часова по подне. ј Марко ВвсиљевиЈс Јуче је преминЈо обзезннв штам парије Врховне Команде, Марко Васшљовић шурак г. Мих. Вељковића, бив управн. Војве Штампарије. Покојни Марко био је вредан и честит радник. За свој рад добио је и јавно признање по предлогу његових претпостављених: био је одликован меда љом за ревносну елужбу и крстом милосрђа. Нека му је лака земља и вечан помен у народу.

Са нашег Фронта — Српски званичан извештај Солун, 4. августа. Сем местимичаих борби патрола није било важнијих догађаја. Врвње у Албанији Рим, 4. августа Покрет Арнаута против Аустријанаца и Бугвра узима све веће ра8мере. Арнаути су опљачкали аустријске депое хране и заузеди еу све центре снабдевања аустријских трупа, наро чито у Љешу и Кроји. Положај Аустријанапа у Адбанији постаје услод овога критичан.

Грчка пристајв [Атина, 4. август! СазнаЈв се, да ће грчка влада примити захтев орпске владе, да евакуи ше грчке труце И8 неколико села у обдасти Лерина. Талијани бомбардују Рим, 4. августа. Једна ескадрила од 14 капрнни, са више вероплана з* гоњење бомбардовала је жељ. пругу и логоре Дернберга. Бачене су две и по тоне експлозива. Штета је огромна. Јуче су бомбардовани са успехом ангари Муђе и Трста. Нгмачки губици Женева, 4. августа. Према немачким званичним листама целокупан број немачких губитака износи до 1. јула 3,155.552 човека. Од овог броја има погинулих 793.952, рањених 1.970.716, несталих 390.884. Држи се, да су ове листе непотпуне.

РДЗНЕ ВЕЕСТ^ — Угарска позива под заставу последње класе војске од 1885 —1897 г. — На целом галициском фронту наставља се замењивање аустриских официра са немачким официрима. — Близу обале код Наварина један је немачки сумарен потошго једну грчку једрилицу. ПОШТА Савпшгења Народии пославици г. г. Ранко 0брадовић и Мил. Пузић по8ивају се да ое јаве Бладиним Комесарима. Жена војводе Михајла да се јави одмах Вдадиним Комесарима. Радован Вујић, мајор г?звештава се да му је теча Ватороввћ, учитељ много болестан у улица Капетан Патршки. Бр. Ш. — Ппуковнику Цветку ЧолаковићУ јавља гђа Мила из Ниша, да је с мај ком и децом здрава, и пита за браћу Милутина и Божу Капетановиће.

ловић, да су Младен, Коста, Риста и Саша живи. Нека јаве како су оне в где се налазе. — Рез. коњич. поручник Милоје А Павловић, професор из Крагујевца. моли Рајицу Сретеновића у Крагујев цу да извести његовог оца Алексу Павловића (Јарушице, ср. лепенички, окр. крагујевачки) да је он са стричевима Павлом, Михаилом, Радојком » Милосавом жив и здрав. Пошта Оа — Коста М. Поповић — Коце по штар , јавља да је здрав. — Марко А. Кутлешић, жанд. каплар, моли Танасија Павловића, трг. из Ужица, да извести мога оца Андреју в ујака Јеврема Јеремића из Чајетине. да сам здрав и да ми се јаве преко Београд. Новина. — Јован Стефановић пеш. ппуков ник моли Мику Јанковића апотекара и Игњата Трајковића предузммача Крагујевац, да његовој жени Мици Сарајлијина ул. бр. 14 даду новац. Кска и Светолик здрави су. — Риста Лазаревић поручник јавља жени Лепосави, Страхинића Бана 64. Београд, да је здрав и да је прочитао њ«н оглас. Ако јој је новац потребан нека оде до Нате Мила Бугарчића в узме. Миливоје и Света здраво су. — Раде Младеновић шеф станице у Кор.ману јавља и моли д р Јелену Попаднћ у Алексинцу, да гаизвести преко Црв. Крста јели му жена здрава в да ли се налази код управника Учит. Школе — Алексинац. — Љубомир Ј. Недић, државни е конои вз Крагујевца извештава своју супругу у Вел, Дренови, ср. тр стеничоц, овр. крушевачки, да је жис и ВДрав. Чуо је з* Саву да јв у шкс| ли у Француохој. Жив* оу * игве> штаваЈЈ своје: Мидан Б*кнћ н сив, Идија и Влада Трипковић, Љубоми) Стојаное*ћ, Момир Ратајац, Тица Ви липов в Заза. Сава Димштролин, Дпа гутин Вучић, Милан Вучковић — Се лиште, Огња Недшћ, Љубомир Вулин Милан Мснин и Димиаи синови, Мијат и Данило Сто]ановић, Бошко Ћссић, Добра Радић, Гвозден Гашић и Драгутин Ленин — Брајковац, Бора наш и Бора Јецнн. Моли *а извештај преко Београд. Новина. Пошта XX

П АЖЊА КОД ТИРИНГА, ул Ве низелос бр. 5. КАКИ одедо за гг оФицире у свима бојама, — Оделс од платна, блуга, чакшира, кошу 1ља, крагна, машни, марама и т. д.

— Извештава се адвокат Павле Моравац, да су му мајка и сестра добро у Нишу, а брат д-р Клеманс да је био 14 дана код љих на одсуству а иначе је у Лом Паланци. — Трифуновићу шефу станице из Зајечара јављају се његови, да су здраво. Брат је позвао огласом преко новина мајку, г-ђу Љубицу, да из Ниша дођу на имање код Умке. Извештај код р. инж. потпоручника В. Рајичића, бр. поште 999. У канцеларија Владиних Комесара налази се једна бада ствзри. Сопственвк истих нека се јави ради пријема. За Србију — Капетан Стеван Радичевић извештава Зорку Јевтића из Лознице да је са поручником Луком Стевановићем Нинком, Бранком, Драгољубом и Илијом здрави и живи. Раја у Француској жив и здрав. Моли Зорку да извести његову фамилију у Костајнику, и да се истим путем јаве. — Капетан Велимир Анђелковић јав.ља својој жени Наталији да је он, Жика и Димитрије жив и здрав. Нека му се јави жена преко Црвеиог Крста у Женеви или преко Беогр. Новина. — Јевросима Николић извештава| __ кћер Јулијану Мурговић н снаје Де-' санку Николић и Параскеву Ар анђе-

ОООООООООООООО

0

0

ф Кад се решите што да купите ;

посетите прво ТИРИНГ

и е с улица Венизелос броЈ 5. Највеко стоварипгге разнмх ф артикала нарочито за војне по- Ф требе. (Ј Ф Огроман избор одела од пдат- ^ Ф на нанама,— униформе »какис, I, јјјј цинела, камашна кожних и ву- Ф ф нених, пољских кревета, јаоту- ф ф ка пнеуматичних. (( Ф Мрежа противу комараца ■ С

мува.

Потпуна опрема: торбе *а оек-

0 , 0 (2

0

ције, денкове, путничке торбе и куфери. Кожних кајишева, корбача,ту- ^ ристичких пггапова. ф АПАРАТА за БРШАЊЕ д и све принадложне делове. I Све врсте парФИмерије. и т. д. 17—90 ^