Velika Srbija

» к IV п с I и II ; л

СТРА! ; А 3.

разума. У вме кајзерово предузео би нотребне кораке код ВилзОна бив. амбасадор Сјед. Држава у Берлгпу г. Жерар. Амстердам, 28. септембраПемачка нпамла почин.е се све више бавпти^пнташем о предтознма мпра. Један угледан Холанђанин прнспео из Берлинатврди, да се у гамоппшм политич ким круговамд сматра закључење мира као велнка,готсвз спасоносна нужност за Немачку. Њему су извесни политичари нзјавилн, да је Немачка во.љна без одлагаша закључнтп мир, бар колпко толико частан за њу (дакле сад колико толико частан, уред.). По кушај код иредседника Ввлзона сматра се у Берлину не само као кеминован, втК као једина котва спасеља Немачке. Н. мачкп народ је разочарзн у исход рата. Он уви!>а, како шансе Савезника сваким даном све више расту, док немачке падају. *Потребно је спастп јиш.-.може пзовог страшног бродолома,« изјавпо је Холанђашшу једаи посланих Рајхсгага. Полвтичка криза у Немачкој достигла је врхунац. Народу је доднјао рат н он жели што пре 8!Ир под ма каквим условима.

Извештај мз Србф Спира ПоповиК аудитор да се јавп Костн Г1. КуртовиКу извештава га да је Лепосава са децом у Шаппу здрава и да послати јој новац није- прпмила. Ствнимнру ПоповиКу јавља му мајка да су првмили карту и новац од апрнла. Целг је фамилија здрава пшају за Владу. Стеву ПоповвКа обуКара тражи жена Савета која је здрава у Параћпну. Тоша ПоповиКпуковви;' у пензији из Крагујевца молн за извештај за с. на Јоцу и унуке: ЛГарка п Јоцу. Сви су здраво. Трифуг а Поповпћа болн. тражи и мсли за извештај о њему супруга Драгина пз Рековна ТрифунаПоповзКа пз Рековца тргжи Јов. Пре.мовнК из Женеве и моли за извештај о њему. Чедомир ПрвуловиК-Живота да се јави Љубици П. ЈовановиК пз Паланке. Димитрије ПренднК коњич- Капетан да се јави својо: мајци која за н.им јако брине. Д-р Душан СтојимирозиК Добривоја ПредпКа упр. пор. оделеља пз Јагодине нзвештавл

за свзгда метнули под ноге увређену правду и слободу мргву. Међутум ви сте нзсгнвили да код неколико људи од сраа дижете глас протеста благог, жилавог непобедног који је одржавао традацију примера за углед и обнов л.ења којесе може посгиКи само оружјем. Најзад дошао је дан кад је овај глас, која је у почетку био тако слаб и тако ситдн да насилници нису пп обраКали пажлоу, пробудио дуготрајну учиалосг Европе дајући ново пове рење свима браниоцама права, свима ослободиецима потиштених, свима такмичарима за племените ствари. Оазј глас целог једног народа који подвже тужба небројепих ургваца и који се бори за своје с гњиште у црно завије но, за свете хумке и за тако и сто свете колевке, ми смо чули ц_ у будуће ће битн подржзн акламациЦм жввих, проширен, о богаћен новим хармонијаиа и но вам ратмом — гласницима праведне победе. СК О-

жена Анка, да се налази еа”децом здргва у Јатодини. 'Гражи одмах новац пита за ујку Стеву, брата Јосу, Доагпшу, Свету и Бранка. Мнлана ПремовпКа гвожђзра из Београда трзжи Јелица Николић проте Матеје ул. 24 Беогрзд. Она је са децом здравг. Светозара ПрљевпКа теж. пз Љубана'наред. тражижена Митра Живака Продановнћа тражв Драга ПродрноввК нз Блазнавс и јавља да су сви здрави. Светомпра ПродановиКа тражи брат Драгослав. Перн С. ПоповиКу јав.ља Спира ПоповиК Краљ Милутвна ул. 34 Београд да пошље новац ј'р је потребан сви су гдравн. Пегар ПоповпК архитекта сада је у Риму брат му Мвта у Атапи свг су здравн. Светозара Поповића тражп СМ. Каначки из Пвањпце породкца му је здргвЈ. Светолнк Попови1т начелник у пензији извештава синове и зета да ее налаза са' својима у Врњцима. Тражи да му се јављају преко Стеле АКимовића адвоката Женева. Станимиру ПоповиКу Женева. Првмила сам карту од првог апрнла јавља да је са децом и оста . Јлима добро. РаспшаЈ за Владу |јер пе знамо о њему нншта, твојја мајка, Лека, Биса, Јова, Лепа |и Војче | Николу ПротиКа, Јована Протвћи наредн. н Перу тражи сестра Ружа. ПротиК М. свештеник из Ка. менице Вал.ево тражи обавештења о овн.м лицвма: Томашевићу 1 Божндару и Војиславу, Владими| ру ПротиКу, Душаву Вучковићу, Сгеви Јанковићу са сановн.ма Ђу ј ром п Пантом, Живановвћу, Гајјићу Аидреји, Душану ВујичиКу, Жавораду и Тпхомнру Василаћу Живану п Живораду Томашева| ћу, Живану и Жнвооаду Марко| ввћу п Цветану Ћирићу, Ради1 воју Миросављевићу Павлу, Вујићу Трифуну, Андрићу Марку, Сретену, Милвјану, Јеврему и Светвслазу, Танасковаћу Твмотиј'у Божидару и Михаилу из Осладаћа, ЂукиКу Живојину, Димитријевићу Мнлану, Ранковнћу Живку, Јовзнсвић Милој‘у из Мионице, СпасоЈ'евићу Милораду из Тугвња н ГаЈ'ићу Љубомпру. Породнце'свих именованих злраве су п код свој'их кућа. ГЈетра ПротиКа иитенд. тражи Перса Лазаревић Ваљево. Гоео грздска ул. 100 н јавлл да су њиховп сви здрави. Михаилу Поповт!,у, јавл.а Милева ПоповиК, Обзлићев венац 0, да су код куКе сви здравиМихаило ПоцовиК, прота. Тражи га маЈ'ор СретеновиЈт и гшта како је он и децз. Михаило Поповић, студент, извештава мајка Стевка ПоповиЈг, Мајор-Мишина ул. бр. 9. да је са Јованком и Пванком у истом стану у Београду здраво. Да јој се јава и ако може пошл.е Јованчииу плату. ПоповаК ГЈавле, јавл.а да јс здрав. Павле ПоповиК, рез. арт. поручник да се Ј‘ави својима. За н,ега пита Љубица ЛаушевиК и Милкца ДвиитриЈ'евић. Оне га извештавају да су његови здрави.

ДНЕВНЕ ВЕСТИ

Једна гмемвнита Францускиња. Госпођа ЛСоржета Луја Журдвна, болавчарва на фркниуској' санитетСкоЈ - лађи „Свинкс« поклоанла је за болесанке комааде же*езначких и поштаиско телеграфеквх обвагника цигарета и других ствара у вредноети од преко 500 франака. Г-ђа Жоржета и иначе ; казује врдо маого пажње и неге према нашим болесиициаа, кој'и путују санатетеком дађом >Свинкс«. Нека је пл менвтој Францускв њи хвала е од наше странс на услугама к доброчипствнин, којзма обасала н?.ше болесиике. Забрањују се митинзи/ Јављзју гз Атвне, да је управа безбедности т-здала нарадбу у којој строго забрнњује организовање митинга и других манкфестација. Ко не постунв по овој наредба биће строго кажњен Итглијаки у Стилосу. Један јак ковтингенат вталкјавскпх трупа П Јкрцао се у Стилое. Револуцмја ве ш^ри.

и да оствари своје наДионалне асиирације. Жена бароиа Шанка. Јавл,ају пз Амстердама да је жена барона Шенка нађена мртва у њеиом стапу у Франкфурту. Изгледа да је уаела јачу дозу отрова. Револуционарни покрет. Телсграфишу из Кожанз да су прекЈ'уче билн велики мнтинзн у Костуру, Лерину и Круш 1 шту. ј Становништво ових места проклај мовало је револуцнЈ'у и решило ! да подкесе све жртве за част грчке нације. Огласи »Вел. Србије«, У будуће^ге се огласн за «Велику Србнју> примати само у уредпиштву листа (ул. Коломбо 33).

Немачки злочин Амстердам, 28. сеит. ј >Еко Белж' нзвештен је нз ; Брнсела, да је, за време последњег Ј.етенл савезничких авијати[ ' 1 ара над Бриселом, убијено 22

канцелар протпван. Радикални посланнк Пехник узимајући у заштиту Бетмана Холзега пнше: ЉудуКност ће нас научати, кад буде дошао моменат да употребимо своје најмоћније оружј‘е. Не треба у прииципу изводнти сумаренски рат. Али се може ипак д! скутовати о томе пнтању. (Радно). Сумарзн Е 53 Вашппгтон, 28. септембра Еш лески амбасадор у Америци протествовао Ј - е код Вилсона збсг бављења иемачког сумарена у америчкпм в г дама. У тсто време је пзЈ'авио, да ПЈЈе.мт б]Н1танском схватању америчка влада иуа право да таЈ' сумареп пнтернира до краја рата. КомзндантсумаЈзепа изјавио је, да ј'е пиљ његова путовања једино, да преда зваи..чна документагрофу Вернсдорфу, пемачком амбасадоЈЈу у АмГрвцч и Кајзеропо писмо Вилсону. Кзјзер у Лавову Берн, 28. септембра. Кајзер је прошле суботе пссетио Лзвов и извршио иаспекцију тамошљег гарнизонз. (Радво) Контрола кзнцелара Амстердам, 28. септембра. Ирогресивнз стрднка у рајхсгггу, незбдовскна спољнсм полатзком немачкб владе, псднсла јо захтев да се обрззује једна сгалва ксмасија за спољку политкку, којој ћ>е канцглар морати консултирати у свима патањиуа политичкем. Либерална странка потпомаже овај захтев. Консервагивци су томе протквни. (Радио)

Пз Атине саснштаБају да је један француски одред који се зстрцао у Кадаиати, помогао да отпутују за Солун 4 офр.цира, 50 нодофпцкра и мпоги дсбровољди Осгрва Нвкарвја п Имброз придружвда су се ревелуционарном пскрету,

! Белгвјанца а рањено 30 од то' повских пројектнла, којима су | Немци хотамице или нехотице !рђаво управљалп. | Политкчка борба у Немачкој Берн, 28. септ. ! Политичка кампања против ! Бетмана Холвега узима веома о1 горчен карактер, нарочито у пи-

Српска звакнчан извешпј

Руси у Поросу Јављају из Атино да Ке се о јтању сумаренског рата, коме је вих дана једна руска ескадра у-' котгшти у Лоросу. Марински' Ке се одреди Ескрцати и поствлирати у варошквм касарнвма. Озе војне зтраде прападаЈ'у Русијв, која ех за време рата 1821 годиве нодагла, а које су као касарне служвле иосаДама руске флоте, која је оперисала у грчквм водама.

Солун, 28, сентембар 27. Сеатембра каиредовали смоу а^еделуДоброг Пољс и ха левој ооа.ги Црне Реке. и Зоробили смо 50 бугар ских војника.

Израда ^уницкје. Из Рима јављаЈ'у да у 1700 радгоаица раде 425.000 људи, 45.000 жена израђују у току од месец дана толико топога, кодбко ее изради за годвну дана пре ј ата. Израда натраљеза увећала се за 60 пута. Ово су цзфре којо је Вобгли у свом го вору нзвео. Протеривзњб Грна.

Саопштен>а — Да се одмах јаве Владинла Комесарииа у Солуну радн хитног саопштења: Атанасаје Ивколаћ, ср. начвлннк у Рековцу; Сзета Рнотађ, нодвц, пиеар вз Смедерева; Боривоје ТрвфуиовиК, толиц. насар из Новог Пагара; Драгомар Јозановвћ, орески начелник.

потребна каква помоК да » } укаже. Све ке мо признатп. Нткола је са нама жпв з здрав. — Капетан Младеп А. Живановић, судија гзвештава свога оца Адеаоу и ташту Јоку да иу је жена са сваствком и децом Ацом, Мвцом п СлобоДанои у Мареељу у Француск-ој. Деца уче школе француске. Сви су здрави. Брзт Љуба је у Паригу. Све њвх много поздразљамо. Писатв н.л војну пошту 88.

Пз Атине извештавају да суј тпрске властп протбрале у унуграшн.ост М. Азије 1000 1'рка из Смирне и 180 пз Вурле. Око ннцидента у франц. пзсланству. Јуче су изведене прсд суд 16 ј лпчностч кој'с су оптумгеге да су учествовале у инциденту који се оциграо у франц. посланству.

се жева Данета сргског служете.ља из Придена, да нредотане Вла! двнеи Комгсарима рада нзвесног нзсла. За Србнју — Вукашин Штудић, чанов. јавља својој' женн ТеодоСији у Кпгау, да јо здрав. Одговор истам путем,

— Позвза СтојаносиЈ а,

Банкат Нлродне Одбране. Народна Одбрана прирепиће у четвртак банкет у част привре мепе владе.

— Јевта Пешић капетан јав ља Нзнаду Мвлизојевићу у Врање да јо жив и здрав о Момчи лом. Одговор преко Сри Црз. Кр- т а .

Матиие у част Румунија. ј _ Љубвца „ Свет0Ј>р Коае . Г. Далимије, иодсекрстар лезпх ' ввћ моле Павла ЉубисављевиКа вештина, у Паризу за време на- апотекара из Ужвцв, да их одродиог матине а рекао је : Фран- мах извести о здрављу њихове цуска је знала да је румунска вој- ћерке Зорке н унучета Мнланска готова да поднесе све жртве чета, и ако јој случајно буде

— Рапко Раиковгћ пззештава Исаила Ранповвћа и своје у Дубљу, ср. трстеккч. окр, круш. да је са До5рзвојем, БорЕВОјем Богољубсм, Јеремијсм, Жцзојином МарјановаКем, Малојпом, Радославон, Мохацлом и Вдајком здраво а зот Потар Стеванчезвк умро. Мола ла му се јаве пстим путем. — Рсста Антон< вак свештепик јавља евојој жени Перки у Бодој Води, Крушеа. да је вдраво. Одговор истгм путем. — Танасије Ч. КостантнновиК Ј’авља својој жена Катаринн у Гучн, драгачев. ч&чан. да је 8драво, одговорити иотим путем. — Свет. Саввћ мајор јавља овојој жени да је адраво.