Velika Srbija

СТРАВА 3.

194 .

В'«ТИ К А С Р Б И Ј А

Ниша Страхнкића Бана »0 взвештава мужа Саетислава, пуков иака да је примила послатпх 25о леза *а јој се чешће јавл.а и опет новац пошаље. Моли за извештај и о Владимвру Стојациногпћу рез. капетану. Сва су злраво. Роксанда Марковић аз Н. Пазара извештава мужа Милана Тоае Марковића економа из Нов. Еазара да је са дететом мајком и сестром зсраво и да што пре мошаље новац. Моја браћа Живадшговићи из Соко Баље нека јаве шта је са Предрагом. Спасенаја Васил,еваћ из Барајева, Умка моли за извештај о Светозару и Микораду Васиљевкћу. Ажа Гмизоваћ извештава свога мум<а Светозара мајора да јс са децом здраао и да не брине.

Доситије Бољарнћ из Београда Проте Матеје бр. 9 моли за извештај о сану Војиславу БољарићЈ' и Лепосави н моли за новац. Милица Арсенијевић из Београда Приштинска бр. 47 извештава мужа Ђорђа обућара да су здраво. Моли за извештај о Градимнру и Мпти Маринкиног. Мара РаденкОвић нз Београда, Цара Уроша 17, извештава Живана Петровпћа капетана да су првмила оба извештаја о њеиу. Новац у 98 круна послаће баба Радојки. Миланка Д. Ђорђеввћ из Гроцке взвештаса мужа Домитрпја Ђорђевића да је са децом здраво и да не брине. Емалија Пешић из Обреновца моли за извештај о мужу Мили воју Пешићу трг. из Обреиовца.

Д Н Е В Н Е 8 ЕСТИ

Гра^аксни рат.

; бацила ску робу у море, про-

Јављају нз Волоса: трупе На-ј д . ужил * П Ј Т Грчку.

родне Одбране заузеле су прекјуче Екатерину. Трупе краља КонстЛнтпна повукле су се на јецан сгт од вароши. Из Ларпсе су послата јуче два батаљона појачаља. 5' току борбе код Екатарнне попгауло је 10 револуцнолара и 4 евзона. Према вестама из Атине дза ватаљона послата су у Србнцу, од које су трупе Народне Од'ЧЈране удзљене само 2 часа. Тјпнсперт едјека бкћ'Ј првкинут. У Атзни кружв веет, дв ндадв, уолед зауззћа вароша Екатервни, мисди црокЕшути траноисрт трупа из Тесаааје за Пелопокгз. 200 шп^јуна. Грчда аганца;а јавља д» ке оавевничка полдцгја данае аолзтз ханшење 200 шпијуна који стзореио дедајјг на мзтоту Сав«заапа. Одлаза« г,а Солун. Грчжа агенција јнвља да је аггшска влада обећада адмираду Фурас-у Да ће дошолитж оддазак добровољаца за Солун цреео Ларвсе.

букиб измЦу Лрнаута м Аусгро-буглра. Сазнаје се да су прошле недеље избили озбиљни сукоби у области Драча између Арнаута Муслимана и аустро-бугарских војника услед снабдевања. Било је више рањеннх лачностн. Командау Драчу аредузела је строге мере. Претест Волсса. Јапљају из Атиае да је опј штински савст Волоса уцутио телеграм атинској влади, у кОме енергично протествује против торпедсвања >Ангелике>. Долазак принца Јављају вз Атине да је првнц Накола дошао јуче у јутоу у престонпцу. Краљ ће дуго кон ферисати са прннцом. Увоз жита и брашна. Осећа се доста јака оскудица у брашну у старој Грчкој. Влада се повОдом тога обратила Споразуму који је дозводи 0 увоз жита и брашна мз Америке. Дезертирањв у буггфекој зојсц^. Бугврски лпстови потврђују ве-

« _ . ; сти из Беча и Београда о дсзсрСумарани сматаЈу. ! , . ^ * г ; тирању бугарских војника намаЈедаи немачкн оумарен «ау-’ ћедонском фронту. ствеао ;е блгзу Меоназ грчку; Бугарске »Званичне Новнне* Јдђу »Ерицвс«. Пошто је, по од 4. октобра објавиле су наредиарвдба коканданга Оумарека, бу врхсвног комгнданта, по ко-

јој ће се казнети сирћу свакп онај који пде на руку војним бегунцима, дајући им цивилн° одело п храну и потребна обавештења. Терор у Епкру. Према сигурнпм извештајима безбедност становништва Венвзелосове партвје у Епиру јако је угрожена. Наоружани људи циркулишу по јањинским улицама претећи онима који снмпатвшу народни покрег. Председник суда и судије, будући Венизелисти замењени су. Чиновницима не допуштају да иду за Солун. Поднво оставку. Јављају из Софије »а је генерзл Баче Петров шеф војне внспекције у бугарском маћедонском генералштабу поднво краљу Ферденанду оставку. »Ангелмка« у Пирзју. Јављају из Атине су лађу «Ан гелнки* довукли у Пнреј савезнички торпиљерн. Велика маса људа посматрала је када су ториаљерп улазнлн са лађом у пристанвште. Захвзлшст. Прилоиали су В.таднннм Комвсарема; Г, Лага Аврамозић трговиц газ Београда 120 двнара, да со нодвли сиротним српсквм гзбеглидама; Г. Маросдав Костић коњичди капвтан 60 драхмк, д а ое ноде лн евротнкм срвслЕМ азбзгдаца иа меого годашњег иомена сзо јој мајца ЈелЕСаВети; Г. Душан Шабинац 20 дцнара да се нодели саротним сриок*м езбег/.кцака; Г. Петзр Трпковнћ 20 двнара да се подели сзротнгм срисквм игбеглкцама, т покој ду ше братн му Јовдна Тоикћа; Г, Чедомвр Милааовић учитељ 20 дгнара ца одржаеаае шкоде у »збегличксм логору; Г. Мивјило Л. Јованозић артилер. кааетак I. кл. 30 двкчра, у иие његовв двце, Зоро, Драгоедава н Мгодрага, да со на дам његовв славе Светог Луке, куае оааткиша и подвдо децп у игбегдкчкон догору; Г. Петар Вчсгћ мајор 25 дргх>ш жа се подехк ееротним срнехим избеглацам«, за усиомену аа његовог поганудог сестрвћа Михорада-Рад. Штроакћа, којд је јуинчкц КОГЕНЈО 9. авг. т. г. Г. Стеван Хзџи АнтовсвЕћ пркложио је 50 драхмн да се

ше трупе тсља.

стално

подели сиротним српскии и 3 5е- ј и заробЈБеника. глппаиа, а за покој душе њего- у долани 0лте борба се на . вог водегв и нермдвојвог друга И1И1 у ДОЛИН0 реке Јула на . Душаиа Ђ- Милоеаиљевића, пвшад. мајора, ксји је јуиачкв по* гинуо; Г. Васнлије Јозановић 10 драхмк да се поделл еиротиам српскии агбегдепама а зл покој душе братн му Владвмнра Јовановпка која јс јунччки пгогинуо. Владвли Комсснра н овим аутем игјављују у ине сиротнкх избоглипа своју благодарпсет двродавд»ма. Ма кг.нцедарије Владингх Комеоара, 18, окт. 1916. год. Ер. 1723.. 1740, 1741, 1742, 1743 м 1744 — Соаун,

гоне неприуаУ Добруџи се врше извиђања. Немачка варварсгва Лондон, 21. октБританско војно мпшстарство објавило је статистику енглеских жртава од боибардовања Енглеске од цепелина н аероплана, као а од торпедовања енглеских путничких бродовз. Погинулих и удављених имт од иочетка рата 3410, рањених око 1693. Мисија принца Вблдемара Берн, 21. октобра. Прускн прикц Валдемар стигао је у Софију у нарочитој мисији ?;■ јкод краља Фердинанда. Посети' Е ће Макензена и Врховну Комапду.

Са нашег фронта — Српски званачан извештај Солун, 21. октобра. 20. октобра обострана ариљерајска н пешздиЈ'ска ватр*. Имамо заробљених Немаца и Бугара. СумареаСки рат Амстердзм, 21. окт. Капетан норвешке лађе «Сорсдал» изјазио је, да му је коман-

Нова ауетрхсча влада Цирих, 22. октобра Министарска је крига у Аустрији завршена. Поднета је цару листа са следећим имекима: председник мЕНистарс т ва Кербер, министар народне одбраке Шваренц, министар просвете Јорга, министар пргвде Русарк, министар трговкне Клајн, мкнистар грађевине Стрвбал, министар железница Трука, минкстар пољопривреде Шлуср.

дант. немачког сумарена, који је ;• тОрпедовао његову лађу рекао, ј АМврИкЗ И НзМИЧКа да он има наредбу, да торпедује! ЕБујорк, 21. окт. све лађе без обзвра на њихсве; Вилсон је одбио да да изјаву народности. I поводом ^оршљирања лађе »Ма! рина <, на којој јс било 50 Аме* Руеки коминике Цшкгнаца. Мисли се да ће се ан Петроград, 21. окт. 1 кета Е Р оду * 0ТИ п после председг ‘Т 1 наковог избора. На фрснту код Стохода у об-; ласти Миканловке и Александров-; БурЦ у Р&ЈХСТ&ГЈ ке воде се борбе. Ми смо одбилиј Цврих, 21. окт. негфгјатељске нападе на зисови- ј РаЈ‘хстаг је продужио јуче дима кој'и се налазе на југу. Али; скусију око укндања опсадног после подне око 2 часк неприја-; стања а цслитичке цензуре. Дитељ је, после Ј'аке зртиљериске ј ск У с *Ч а З е бпла врло бурна. Докпатре, нзвршио силан канад напао је Хслфериха. . 1 [ Милер Је протествовао у име раосвојно наше предходне розове > дикала против нелегалног режима у области Витонежа. ј у царевини. Ми смо постали смеИа кавкаскои фронту у обла-;. 111110 са ВДиотским стварима које сти Сакиза наше су труце иапа- В Р ШЕМ0 » вели 01! ' ћрсба да госпот- . ;«а минвстри буду достојни улоге ле Турке, који су се после ма- јКоја им јеаове р епа1 а ц Ј е да У слу . лог отпора, псвухли са подожаја ‘ же као играчка. остављајући на тврену 27 лешеза.! Ја бих желео да комапдант У области Бижара наше су Д ва « ссе ге ооластп буде такође трупе водиле огорчеау борбу са 1 с5 ' вау:1ан > рову као шго Ј'е прег ‘ ма шгампи и послашшииа.> много надмоћнијим турскнм сна-(. гама. Пред вечв наше су се тру > пе повукле у села Вванли и Ши ј рпн —Булаг. | На фронту у Трансилванија код извора рекс Селејана, један мали»

Саопштоља — Петар Мдхиидоввћ, порерумунскп одред изненадво јеие* [знав — обвознвк Екглескв болпријатеља којм је претриео ве (кица бр. с’8 — Мвкра, познза лике губитке. Чапгењен је један|се да одмнх предстане Вздвном митраљез м један прсјектор. Има [ Комвспру г. Ракку Трвфуиовићу.

аа се борвш'7... у твојии годннама? Тн идеш на то *а ми олуз иеш и последњу моралну снагу? Не треба зажелети бесмислсне напоре: Зар ннсу довољни твој тата и цва таоја брата? Спнчић (ражалошћен али иаак одважаи) Зарје потребно да се у свлм моментима самоаожртвовања мн сли на опаснсст- Је лл потрсбно да се на пола пута моралиог на презагка одрекасма остварсња на цаоналног мдеала? Патриотска оссћања захгевају самогфеговарање и истрајиост. И ако смо дубоко уарујаци мн можемо ра;Јличито да осетимо; ТвоЈ'а. је дужност да плачеш, а моја да отлутујем! МаЈ'ка (у јакој тузиј. Па зар при растанку нећеш на да по љубиш твоју сгроту уллакану иајку?

Свнчић. Ја ослушкуЈ'ем другу уплакану мајху коЈ'а вкче: »на оружје.« Дужност ми палаже да њој буцем оданији и послушкији него ма»!И! Мајко! оорости ми! немој ми замеритц, невине жртве од м&не захтеваЈ'у ту одважиост. Мајка (уолакана, устручава се да одговори). Тешко је предузеће, моје деге, којег се ти лаћаш!! Синчић На ивицама њвхових хумкк оставвле су своје оруђе! И свагга од њ«х, која жели да се исаунг осгварење идеала, по( казује хоризолат бодрећи нас ; ч Сврша*ај! Сврпвавајј Не треба да наше мајке пролију толнко суза за ништа!! Да ба се злогласни орао протерао, потребне су мржња и освета, потребнесу спаге! Дужност је да и најмлађи сиа покупи пушку коју је отац илн брат морао пкпустатк."

Мајка (охрабренв, прпстаје) Иди... Сшншћ — (са још већам усхкћењем). Мајко! Сетисе твојих испада љупве ва вреие првг.х месеца овог гнусног рата! Зар си могла за тако кргтко г.реме дв заборавиш неолисане муке г ОЈ‘е су жене и старцв подносвлп, зтр можсш да бвцдш у заборав стре љање невипе деце, разиа зло чвкства побешчашћивања, експлозивна зриа, отровне бомбопе, сва друга ужасна срсдгтва која су у нас побуЈгмла силну жељу за освсток и репресалијаиа? Мајко! Непријате.љ с.е јога твм средстввма служп! Оклевања пс може блти, ии се морамо скбтвги. Мајка (одважпо). Идв... Синчић (весело). Јеств, маммце, јесте — вћп Ку! Ићи ћу да се рзке уз раме борвм с нашжм

исполинским рагнацкма против страпхног тиранихга. Ја се осећ»л сиажан и верујем у крајњу нашу победу! Мајко! Ми ћемо се сратити. Када ћеио 1 !ролазити кроз Јс.ихејска поља где ће нас бурно поздрављати и бацати па нас цвећс, јгр смо доносноци побсде, откј-н твоје тухе, ти можеги онда са гордошћу и правом рећп : >Сва тројппа су учествовала у свом велнком рату? Прва дзојицч се борилз у борбама на Мархх», Аблела п Карснсија а мали је учествоваоу борбпмахсод Меца и Штрасбурга!... Мајка (обузета гхатриотским усхићењем). И*и!1 т кШШГ Нвмкју хлсСа Загребачхсе »Новипе« доносе овај карактеристичан дохпхс кз

Клахгца (Хрватско ЗагорЈс): „Како прошле тако се и ове године опажа у нашем когзру велвка оскудкца у кукурузу. Будућп да загорски сел.ак једе већкном крух (хлеб) оз кукурузног брашна, то свако може да представи слику о стању оних сиромашнкх породица, хсоје су почсле куповатн кукуруз већ од Божића. Сада је већ прошло мјесец дана, откако се ве може добити кукуруза ни за лијек...« Треба гнате, да је овогодишхки првход кукуруза у свима југословенскни крајеввма монархије страхог.ито подбапно, не само лањску летину, него и сва очекивахвз, и онда ће се тек видети каквни невољаиа иде у сусрет и загорскг сељак и Централне Силе.